torsdag 4 januari 2018

Vad spår vi 2018?

Kartonger tillverkade av Iggesund

Som förra året avser jag att i detta inlägg reflektera över vad jag skrev inför 2017 och försöka att någorlunda svara på om jag hade rätt eller fel och varför. Det är ingen exakt vetenskap och jag påstår inte heller att jag vet något om framtiden men det är alltid roligt att gissa. Jag kommer därför först göra en självrannsakan angående 2017 följt av lite spådomar inför framtiden. Låt oss sätta igång.


1. Donald Trump
När jag tittade in i 2017 och försökte sätta en kurs för 2017 så spådde jag två olika scenarion.

Scenario 1:
Trump genomför sina merparten av sina löften och med hjälp av lånade pengar startar han nya infrastrukturprojekt. Han kommer även sänka skatten för bolag och privatpersoner. Detta kommer leda till en fortsatt stark amerikanska ekonomi och landet kommer leda världens ekonomiska utveckling. Räntan kommer höjas och inom 4 år nå en nivå av 3–5%. Denna nya ekonomiska policy kommer leda till att företag stannar i USA och att fler flyttar hem till USA.

Scenario 2:
Detta scenario var likt det första men här vägde jag in att Trump skulle springa på patrull bland sina egna republikaner och att det skulle vara dem som satte stopp för främst hans ekonomiska planer. Bland annat på grund av de underskott som hans reformer skulle innebära och att USA var väldigt nära skuldtaket (igen). Jag körde även ett spinn på att förhandlingar om nya frihandelsavtal skulle slå hårdare mot USA än vad det skulle slå mot övriga världen.

Sammanfattningsvis var jag dock relativt övertygad på att effekterna oavsett utgång under 2017 skulle vara minimala för både USA och övriga världen. Detta även om de mer långsiktiga konsekvenserna kunde bli mer negativa.

Recap:
Skandal efter skandal och den amerikanska börsen (Dow Jones US Market Index) är upp 18,74% för 2017. Den amerikanska ekonomin är starkare än på många år. USA har lämnat avtal efter avtal och Trump har trots patrull fått igenom en stor del av sina löften även om de har genomgått ``mindre´´ justeringar. Jag skulle vilja påstå att Trump har gjort mer under sitt första år än vad Obama gjorde under hela sitt första mandat. Kanske beror denna känsla på att allt Trump gör finns på Twitter eller så är det verkligen sant. Som jag skrev i min sammanfattning av 2017, Trump kan det där med att balansera på kanten. Sedan att han är en buffel må så vara men jämfört med många andra moderna politiker så gör han något. Vad har Macron gjort i Frankrike sedan han kom till makten?

2. Frankrike och Italien
Om vi börjar med Frankrike så var det osäkert vem som skulle vinna valet, var det Le Pen eller var det François Fillon? Ingen av dem visade det sig utan det var Macron som tog hem segern en person som innan valet var mer eller mindre okänd utanför Frankrike. När Macron väl stod klar som segrare blåste det starka vindar i Europa och kanske för första gången på väldigt länge var de positiva. Kanske skulle Macron kunna vända Brexit, kanske skulle han kunna göra Frankrike till en ny ekonomisk stormakt i Europa bredvid Tyskland och kanske skulle han leda vägen för ett fördjupat samarbete inom EU. Än så länge har inga löften genomförts och Macrons stöd har nästan halverats i Frankrike. Senaste undersökningen gav honom ett stöd om 36%.

Italien trodde jag stod inför kaos under 2017 men som tur fick vi inte se något av detta. Trots att Italien fortfarande befinner sig i en mindre form av politiskt kaos så kunde de ändå komma överens om att bryta på de europeiska reglerna för att rädda banksystemet var det bästa för alla. På detta sätt kunde Europa undvika en ny ekonomisk kris och även om Italien fortfarande är splittrat politiskt så fick man andrum inför valet 2018.

3. 2017? VR? Genombrott?
Kort svar nej, långt svar? Njae. För att ge lite mer kött på benen kan man summera året 2017 för VR enligt följande. VR var överhypat 2016 och efterfrågan eller ``wow´´ känslan dog under 2017. De bra headseten är fortfarande dyra, klumpiga och efter ett tag känns det faktiskt som att de förstör upplevelsen. Ekonomiskt är VR fortfarande en liten marknad och för många företag innebär investeringar i VR förlorade pengar. Det mest spännande under 2017 var faktiskt uppdateringen som kom från Windows 10 och dess stöd till VR. Fundera över det ett tag och du inser att 2017 var ett icke år för VR. Dock fanns det spel och projekt som bör lyftas fram vilka var smått banbrytande. Ett av dem var Lone Echo. Om du vill testa och förstå hur bra VR kan vara, testa Lone Echo.

4. Vad man inte skulle köpa
Om vi börjar med England och brittiska aktier så hade jag fel. När den engelska börsen stängde för året så gjorde den det på rekordnivåer vilket nog förvånar många analytiker till lika amatörer som mig. Om någon i början av året hade sagt att Footsie skulle gå bättre än OMX under 2017 så hade jag skrattat. Det är uppenbart att människor inte bryr sig om hotet från Brexit och vad det kommer innebära för brittisk ekonomi. Vad det gäller preffar så har den generella avkastningen varit 0,61% (utan utdelning) för 2017 och till stor del kommer detta från slakten av bostadsbolagen under andra halvan av 2017. Annars hade nog den totala avkastningen varit högre. Dock ska påpekas att de flesta preffarna har stigit med cirka 8–9% med undantag för några riktiga rötägg. Hade jag rätt eller fel? både ja och nej, det har helt enkelt med vilka preffar du köpte.

Vad det gäller obligationer så är det oerhört svårt att mäta utvecklingen i dess komplexa värld. Om vi dock ser till S&P 500 Bond Index så är utvecklingen upp 6,05% för 2017. Vilket trots en positiv utveckling bör enligt mig ses som något negativt. Då obligationer påverkas negativt av höjda räntor och att vi nu troligtvis enbart ska upp med dem så finns det ingen anledning att köpa obligationer. Visserligen får du en relativt säker avkastning från obligationer men den är väldigt låg och risken är överhängande att obligationen kommer sjunka mer än vad de betalar ut de kommande åren. Risken är även att du köper en junk-bond förblindad i jakten efter avkastning och sedan står där med ett värdelöst värdepapper då bolaget går omkull. Köp inte obligationer.

Kortfattat

Min sista gissning var en uppgång på 6–9% för börsen och OMXSPI lyckades faktiskt klättra 6,40%. Vilket kanske förvånande nog gör Sverige till en till en av de sämre börserna i världen. DJ USA, 18,74% DJ UK 8,47%, DAX, 12,51%, Hang Seng, 35,99%, Nikkei, 19,10%, DJ Russia GDR, 2,59%, DJ Canada, 5,6%.

Vad spår vi 2018?

Självrannsakan klar, försvarsargumenten framförda och skämskudden kramad. Låt oss nu ta fram kortleken med Tarotkorten, se in i spåkulan och rita mönster i kaffesumpen. Likt föregående år ska dessa spådomar tas med en nypa salt och jag gör dem mer för spänningens skull och för att det är intressant att se vad andra människor tror.

1. Bitcoin
Låt oss prata om virtuella valutor och 2018. Nu säger jag Bitcoin men om du gör en snabb sökning via Google så kommer du upptäcka att det inte bara finns en valuta utan det finns en uppsjö av olika virtuella valutor varav Bitcoin är den mest kända. Ethereum är en annan känd valuta som exempel. Problemet jag ser inför 2018 är att det idag finns för många virtuella valutor och att vi börjar närma oss den naturliga gallringen. Trots att Bitcoin är den valuta som är störst, mest känd och i många anseenden den mest legitima av dem så är valutan i många länder inte laglig, det går inte att omsätta den och det kommer dröja årtionden innan ett system för virtuella valutor är implementerat. Vad har då 10–20 andra valutor för chans att överleva? Som Jeff Garzik uttryckte det "Kryptovintern snart här". Tror jag att valutor som Bitcoin är här för att stanna och att det är dem som är framtiden? Absolut, men innan dess så måste kraschen komma, innan dess måste skiten rensas ut och det måste bli rumsrent. Kanske blir 2018 det år vi får se vilka som är här för att stanna och vilka som kommer dö ut.

2. Konsolidering på spelmarknaden
Som några av er kanske redan vet så kommer det svenska monopolet inom spel snart monteras ned. Även om man kan ställa sig frågan vad skillnaden blir för konsumenter så innebär denna förändring att spelbolag framöver måste ha en licens för att bedriva verksamhet i Sverige och att de framöver ska betala en procentuell skatt/avgift till staten. Det innebär att i princip alla spelbolag som idag tillhandahåller spel i Sverige men är registrerad på tex. Malta för att kringgå det svenska monopolet nu måste starta betala för sig. Vad det innebär för aktörer som Betsson, Bet365, Mr Green, Leo Vegas och m.m. är att det nu kommer se mycket annorlunda ut på den svenska spelmarknaden. Lägg dessutom till att fler länder är på väg att gå denna väg och att det redan finns länder som England vilka redan har licenssystem istället för monopol. Vad jag tror detta kommer att leda till är kannibalism och konsolidering bland spelbolagen då de helt enkelt är alldeles för många. Troligtvis bör vi redan 2018 se bolag börja positionera sig för detta och för dem med is i magen kan det bli en intressant sektor att följa. Alla spelbolag vill självklart se konkurrens som något bra, men i en fri marknad finns det förlorare och vinnare. Det kommer att bli intressant att se vilka dessa blir 2018.

3. Techbolagens 2018
Året 2017 var visserligen ett bra år för bolag som Amazon, Alphabet (fd Google) och Tencent men frågan är om inte 2018 kommer att bli ännu bättre. Det är tydligt att vi som konsumenter nu är mer öppna för att utföra alla våra tjänster, shopping och inhandling via webben så vad skulle stoppa dem från att ta sig an ny mark under 2018. Bolag som Amazon, Alibaba och Tencent som är jättar på sina respektive hemmamarknader är t.ex. helt osynliga i Sverige. Det kommer att bli intressant att se vilka marknader de tar sig an under 2018 och förhoppningsvis så ser vi en expansion av dessa bolag till Europa. Vad detta innebär för våra traditionella butiker och handlare? Jag skulle inte vilja vara konkurrent med Amazon det är i alla fall en sak som är säker. Därför, håll ett öga på techbolag och främst dem som riktar in sig på hela utbudet av konsumentvaror/tjänster.

4. Oro i mellanöstern
IS är besegrat och det är äntligen frid i Öst? Ytterst tveksamt, problemet är och har varit ett problem under de senaste 30 åren att mellanöstern är en krutburk. Då Obama lättade på sanktionerna för Iran trodde jag och troligtvis många andra att detta skulle ge mer stabilitet i landet och i regionen. Det kan nu ifrågasättas med tanke på de oroligheter som har blossat upp i landet lagom till nyår. Att IS och dess kalifat har blivit decimerat innebär dessutom inte att människor kommer att återgå till sina före detta arbeten och att det åter blir ``normalt´´. Risken är tvärtom att situationen i regionen kan bli ännu sämre. Vad händer nu när Trump har flyttat sin ambassad till Jerusalem, vad händer i Iran, hur kommer kriget i Yemen utveckla sig och kommer Turkiet hålla sig utanför? Jag kommer liksom tidigare inte investera i denna region och nu när den enda ljuspunkten (Iran) står inför oroligheter så ser jag ingen anledning till att placera några pengar i Öst.

5. Lådor
Är det sexigaste just nu lådor i papp? Då handeln ökar via webben så skickas mer produkter i lådor och dessa lådor är nästan uteslutande tillverkade i papp. Enligt analytiker så kommer webbhandeln de kommande åren att öka med runt 10–15% per år och frågan man då enligt mig bör ställa sig är vilka kommer att tjäna på detta. En ganska självklar men osynlig vinnare i denna trend är de bolag som tillverkar kartongerna och en sak som talar för våra nordiska bolag är att konkurrensen från Kina på detta område är väldigt liten och kommer att fortsätta vara så. Anledningen till detta är att produkter vanligtvis skickas från Kina i stora containers varav våra svenska bolag sedan slår in produkterna efter att de har sålts. Att skicka produkter redan inslagna tar nämligen upp en massa onödig plats vilket kostar pengar. Sedan är kartongen en billig produkt att tillverka och det finns inte stora marginaler i denna tillverkning och att då köpa kartonger från Kina för att frakta dem hit är olönsamt. Utöver det så har Sverige mycke skog vilket gör att svenska bolag har enorma fördelar jämfört med andra europeiska länder. Därför bör man titta på bolag som Mondi, Billerudkorsnäs och Holmen (Iggesund) och se vilket av dessa bolag som ligger bäst till inför denna utveckling.

6. USA mot världen
Att inte ha USA med Trump i spetsen på denna lista skulle vara ett misstag. Nyligen fick Trump igenom sin stora skattereform och även om detta är en reform som har diskuterats ända från det att han ställde upp som kandidat till presidentvalet så är vi fortfarande inte säker på vad dessa ändringar faktiskt gör. En sak är i alla fall säker och det är att börsen har stigit kraftigt under 2017 och mycket av detta tack vare förväntningarna på Trumps reformer. Det är dock nu när de är på plats som vi verkligen kan se vilken effekt de kommer att ge och det kan bidra till ett skakigt 2018. En annan sak som bör intressera människor är vad Trump avser att göra med alla de handelsavtal som USA har med Kina och Europa. Kommer han att riva upp dem eller kommer han att försöka att omförhandla dem och vad innebär det för världsekonomin. Kommer bolag söka sig tillbaka till USA och hur kommer svensk export påverkas av ett hårdare globalt klimat? Oavsett vad Trump och USA gör under 2018 så kommer vi tyvärr bli tvungen att följa utvecklingen och hoppas att inte exporten drabbas. Vad det gäller det amerikanska skuldtaket så oroar jag mig inte över detta, det är som alltid ett problem som kommer att lösas i sista minuten.

Vad man inte ska köpa?

Detta år står jag kvar med att inte köpa brittiska aktier och att du bör undvika obligationer. Risken för en nedgång i dessa värdepapper är enligt mig för stor för att ignoreras. Framtiden är alltför osäker och vad det gäller obligationer så finner jag att framtiden är oavsett hur man ser på det negativ. Räntan ska oavsett när det sker upp. Jag skulle även avråda från investeringar i mellanöstern, inklusive Turkiet och Saudiarabien. Det är nog de marknader eller värdepapper som jag under 2018 kommer att undvika som pest. Kommer det finnas möjligheter även i dessa tillgångar? Självklart men sett till risk och belöning, nej tack.

Sammanfattning globalt
Det som kommer vara intressant att följa under 2018 är hur länder hanterar sina ständigt växande skuldberg. Som exempel har vi Kina. Kommer Kina fortsätta att köpa utländska bolag, kommer Kina drabbas av en mindre skuldpanik/krasch och hur kommer Kina hantera handeln med USA.

I Europa kommer frågan handla om hur ska EU och dess medlemmar ska hantera bolag som Alibaba, Amazon, Google och liknande. Ska dessa regleras och hur ska detta då genomföras. Vad kommer att ske i Frankrike och kommer Macron verkligen kunna genomföra sina löften då hans stöd nu är på nedgång. Hur kommer valet i Italien gå och bör vi förvänta oss turbulens från dem. Utöver det och kanske den viktigaste frågan av alla, hur kommer situationen utveckla sig i Spanien.

Vad det gäller Sverige så tror jag att börsen kommer att utveckla sig i samma takt likt den 2017. Förväntat bör vara en avkastning på runt 6–9%, samma som 2017. Det viktigaste för oss och OMX är hur ECB kommer hantera köpen eller återinvesteringar av värdepapper och om de vågar höja räntan. Det kommer även vara intressant att följa utvecklingen på den svenska bomarknaden. En nedgång på den kan påverka inflationskurvan negativt och i längden dämpa humöret på börsen.

Sådär då var mina gissningar och funderingar angående 2018 klara. Har ni någon fundering eller anser ni att det är något jag har missat? Hör gärna av er. Om inte annat, ha en go fortsättning på 2018,

//RJE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar