lördag 27 januari 2018

Investera i Cannabis?

Nyheter 24


Ett ämne som nyligen har blivit väldigt het är hypen kring Cannabisbolag i USA och Kanada. Vad är sanningen om Cannabis och är det moraliskt korrekt att investera i verksamheter som tillverkar och säljer droger. Låt oss dock bli klar med en sak, detta är en laglig verksamhet och investeringar i dessa verksamheter kommer inte leda till några straff eller sanktioner.


Stigmat runt Cannabis

Innan vi går in på resterande del i denna text så måste vi klargöra en sak angående Cannabis eller marijuana. Trots att Cannabis har varit olagligt i mer eller mindre större delen av världen sedan 1900-talet så finns det inget som pekar på att ren, oblandad, naturlig Cannabis är farlig. Detta är något som vi redan under 1940-talet kunde konstatera och även om det finns motstridiga uppgifter så finns det ingen konkret forskning som visar på att Cannabis skulle vara farligare än alkohol och tobak utan närmare tvärtom. Nedan följer några påståenden om Cannabis som du kanske har hört:

1. Cannabis leder till tyngre droger. Detta är sant men forskning har även visat att människor som röker eller dricker regelbundet löper samma risk om inte en större risk att testa tyngre droger.
2. Man kan dö av Cannabis. Nej, det kan du inte. Du kan dock skada dig eller dö i olyckor som följd av att vara påverkad av Cannabis. Men om det inte finns några främmande ämnen i din Cannabis så är sannolikheten 0% att du kommer dö. I USA dör 88 000 människor till följd av alkohol varje år, 480 000 människor till följd av tobak och 0 människor till följd av Cannabis.
3. Du blir mer ofokuserad av Cannabis. Detta är korrekt, du kan framstå som slö och ofokuserad av att röka Cannabis. Därför bör du undvika hantera tunga maskiner, köra bil eller göra en tenta efter några bloss.
4. Forskning har ju visat. Forskning har visat att Cannabis inte är farlig och om sanningen ska fram så är de flesta fakta som läggs fram mot Cannabis påståenden eller rena lögner som togs fram då Cannabis förbjöds i USA under tidigt 1900-tal. Många av de påhittade fakta som finns om Cannabis är framtagna via studier betalda av tobaksbolag och Harry J. Anslinger som bestämde över den amerikanska federala byrån mot narkotika.
5. Du blir galen och blodtörstig av Cannabis. Detta var en av de sanningar som Anslinger hittade på i sin kampanj mot Cannabis.
6. Cannabis påverkar utvecklingen i hjärnan. Detta är korrekt individer under 25 bör inte röka Cannabis i någon större mängd då detta påverkar hjärnans utveckling och kan påverka bland annat koordination. Fast detta gäller även, alkohol, tobak och all form av narkotika.
7. Cannabis är en ny drog. Cannabis har funnits i vår historia ända från antiken och har använts av många olika civilisationer som en form av läkemedel och berusningsmedel.
8. Används Cannabis som läkemedel? Ja, Cannabis används inom läkemedel som ett naturligt läkemedel även om det ibland är uppseendeväckande. Det finns även en rad olika artiklar och nyheter på nätet om människor som inte har fått hjälp via ``legitim´´ sjukvård men som har funnit hjälp av Cannabis.
9. Cannabis orsakar tjära i lungorna. Det är korrekt, vad det innebär vet vi dock inte. Vad vi dock har kunnat konstatera så orsakar det inte cancer som tobak.

Så om vi ska vara helt ärliga om det är någon drog som ska förbjudas så är det alkohol och tobak då det är bevisat att dessa dödar fler människor varje år och att det inte finns några positiva fördelar med dem.

Kriget mot droger- Richard Nixon
1973 föreslogs det att förbudet mot Cannabis skulle lyftas av en oberoende kommission men som vi vet enligt historieböckerna så var det inte denna väg som Nixon valde att gå utan han startade det stora kriget mot droger. En av anledningarna till detta ska enligt John Ehrlichman ha varit följande:

The Nixon campaign in 1968, and the Nixon White House after that, had two enemies: the antiwar left and black people. You understand what I’m saying? We knew we couldn’t make it illegal to be either against the war or black, but by getting the public to associate the hippies with marijuana and blacks with heroin, and then criminalizing both heavily, we could disrupt those communities. We could arrest their leaders, raid their homes, break up their meetings, and vilify them night after night on the evening news. Did we know we were lying about the drugs? Of course we did.

Förbudet mot Cannabis är rasistiskt?

I Anslingers kampanj mot Cannabis så påstods det att Mexikaner var grunden till allt ondo då det enligt honom var vanligt att Mexikaner rökte Cannabis innan de begick våldsdåd mot vita amerikaner. I bakgrund till vad Ehrlichman i efterhand sade om Nixons krig mot droger så kan man fundera om denna kampanj verkligen inte var influerad av en rasistisk agenda. Följande är material som användes i Anslingers kampanj mot Cannabis:

Colored students at the Univ. of Minn. partying with (white) female students, smoking [marijuana] and getting their sympathy with stories of racial persecution. Result: pregnancy.

Two Negros took a girl fourteen years old and kept her for two days under the influence of hemp. Upon recovery she was found to be suffering from syphilis.


Utöver detta så har vi det faktum att du idag som modern amerikan löper en klart högre risk att bli gripen och placerad i fängelse om du är mörkhyad eller är en individ med invandrarbakgrund än om du är en ``vanlig´´ vit amerikan. Risken är nämligen så hög som 4 gånger större att du blir gripen om du har en annan hudfärg än vit. I några delstater innebär även ett litet innehav av Cannabis ett fängelsestraff om minimum 2 år. Så med detta sagt, förbudet mot Cannabis kan anses rasistiskt. Det grundades på rasistiska idéer, det har använts till att förtrycka minoriteter och det är en klar majoritet mörkhyade som idag straffas orättvist av förbudet mot Cannabis.

Moral och etik
Föreslår jag att vi i Sverige ska häva förbudet mot Cannabis? Nej, det är inte vad jag säger. Men å andra sidan om droger som alkohol och tobak är lagliga varför ska inte en snällare drog som Cannabis vara laglig? Jag förstår faktiskt inte då människor påstår att det handlar om en fråga om moral och etik. Dricker du alkohol eller använder du någon produkt som innehåller tobak? Om du gör detta så är frågan om moral och etik helt oväsentlig. Ur en ren vetenskaplig synpunkt så är Cannabis den bättre produkten i denna fråga. Sedan att Cannabis har ett rykte om sig är inte så konstigt då människor har använt namnet som verktyg för att manipulera människor i årtionden. Så angående moral och etik, om du inte tycker om Cannabis så bör du troligtvis inte tycka om alkohol och tobak.

Min syn
Om det inte har framgått redan i detta inlägg så är jag öppen för en legalisering av Cannabis. Men om detta är något som bör hända, det är en annan fråga och den är svårare att besvara. Jag skulle säga som Joakim Bornold, detta är en samhällsfråga. Detta är en fråga som varje land bör bestämma själva över med sina invånare. I Sverige finns det idag inte något initiativ eller politiskt intresse att legalisera Cannabis och jag ser inget problem med det. Om det skulle i framtiden bli aktuellt med en omröstning angående Cannabis och jag hade en röst så skulle jag dock rösta ja.

Hur jag ser på problematiken av att användningen av droger kommer att öka till följd av legalisering av Cannabis? Lika stor som problematiken vid användning eller konsumtion av alkohol. Enligt studier i USA så brukar de flesta enbart testa Cannabis en gång som ett ``experiment´´. Även om användningen skulle öka från en legalisering så anser jag inte att detta skulle vara något negativt. En legalisering i USA och Kanada kommer däremot leda till ökade skatteinkomster, en reglerad marknad och förhoppningsvis en minskad illegal narkotikahandel. För om vi ska vara ärlig vad har egentligen USA:s krig mot droger lyckats med? Därför ser jag detta som en intressant möjlighet att testa konceptet med en reglerad och statligt kontrollerad marknad i form av en Cannabismarknad. Om det skulle bli skit av allt så är det ju bara att göra drogen olaglig igen. Vad det gäller bolagen som investerar i Cannabis eller odlar Cannabis, låt oss prata om det i nästa stycke.

Bolagen och investeringarna

Jag skulle kunna tänka mig att de flesta av er har sett eller hört om att svenskar just nu investerar i kanadensiska Cannabisbolag/aktier och att det är en mindre rusning efter dessa. Inte så oväntat är det även främst unga män som investerar i dessa tillgångar. Men vilka bolag finns det och vad bör man tänka på?.

Just nu är den totala marknaden sett till intäkter på en relativt låg nivå om 16 miljarder dollar (2017) och ett beräknat värde för enbart den kanadensiska marknaden (2018) ligger på 18 miljarder dollar. Denna summa om 16 miljarder dollar kommer enligt konsultföretaget Arcview öka till cirka 40 miljarder, år 2021 och då innebära en tillväxt om 150%. Detta ska då jämföras med den galna rusning efter de få aktier som går att få tag på vilket har gjort att bolag som Cronos Group och Aurora Cannabis har seglat iväg mot skyarna med uppgångar på flera hundra procent. Skulle jag då köpa en aktie som har stigit med 400 respektive 500%? Absolut inte, detta även om framtiden skulle spela ut positivare än vad de flesta redan tror. Jag skulle kunna tro att de som idag köper aktier på denna nivå kommer att få det svårt att räkna hem denna investering då antalet bolag och erbjudanden kommer att öka de kommande åren då Cannabis blir mer normalt. Att inte glömma är att försäljningen i många stater är begränsad, skatten ligger på 35%, Cannabis kommer att på federal nivå fortsätta att vara olaglig i USA och detta gör att bolag verksamma i USA kommer enbart kunna ta betalt kontant då bolag verksamma inom denna bransch inte får öppna bankkonto i USA. Antalet plantor som en privatperson får ha är maximalt 6 om ens det (beroende på stat), du får som privatperson enbart köpa en viss mängd Cannabis (cirka 30 gram), du måste genomgå prövningar för att kunna få sälja Cannabis och det är fortfarande oklart vilka stater eller provinser som kommer att helt legalisera Cannabis. Det kan även bli så att vissa stater enbart godkänner Cannabis i medicinskt syfte eller att vår alla älskade Trump lägger sig i och skrotar alltihop.

Det positiva är dock som sagt att branschen står inför en kraftig tillväxt, Cannabis är tillåtet i någon form i 29 stater i USA och fler är snart där. Användning av Cannabis som läkemedel ökar globalt och i länder som Danmark och Tyskland kan du nu få Cannabis utskrivet för medicinskt bruk.

Personligen kommer jag dock inte att investera några pengar i denna bransch för tillfället då den känns väldigt omogen och kanske rent av bubblig. Jag tror inte effekten eller tillväxten blir så stor som många tror och anledningen till detta är den underliggande risken: vad stoppar människor från att ha fler än 6 plantor hemma? Vem kommer att kontrollera detta och sedan följa upp det. Kommer lagen angående Cannabis urholkas eller kommer USA fortsätta att kasta människor i fängelse för innehav av narkotika? Hur kommer användningen av narkotika överlag att utvecklas. Detta är frågor som ännu inte kan besvaras och risken är att Cannabis som alternativ till alkohol eller tobak kan få bakslag om data skulle visa på ökad droganvändning de kommande åren. Vi får helt enkelt vänta och se.

Bolag:
Aurora  Cannabis
Canopy Growth Corp
Aphria
Cronos Group
Supreme Cannabis
MedReleaf Corp
GW Pharma
Scotts Miracle Gro-Co

Sådär, jag hoppas jag fick ihop inlägget okej idag. Var lite svårt att få med allt och samtidigt få ett flow i texten. Jag hoppas att du har lärt dig något nytt och kanske har du fått en ny syn på Cannabis. Allt gott, så hörs vi.

//RJE



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar