Återkoppling av Spirited Funds
Men först. Några av er kanske minns ett tidigare inlägg som jag gjorde under 2017 (Whisky som investering) som handlade just om Whisky som investering och i detta inlägg lyfte jag fram en ETF med förkortning WSKY. Vid tillfället för det inlägget hade fonden gått upp cirka 20% och sedan dess har fonden fortsatt uppåt och just nu är den upp cirka 40% på 12 månader eller cirka 10% på de tre senaste. En utveckling som har varit rolig att följa.
Att fonden är en ETF betyder att den är börshandlad och handlas på samma sätt som en aktie via börsen. Strategin för fonden är att köpa aktier i större företag som producerar alkoholhatliga drycker och täcker därför destillerier, bryggerier, distributörer samt företag som producerar mixers för användning med Whisky. För att ingå i denna fond måste dock bolagen uppfylla några krav. Marknadsvärdet måste bland annat vara minst 900 miljoner kronor och eller ha en försäljning på minst 4,5 miljarder kronor.
The Single Malt Fund
Att jag började med en återkoppling idag var för att det tar oss naturligt till fonden som vi ska prata om i detta inlägg. Nämligen The Single Malt Fund vilket är den första reglerade fonden någonsin som kommer att investera i Whisky. Inte i aktier, inte i värdepapper och inte i fastigheter utan fysisk Whisky. Det vill säga, fonden kommer att köpa och sälja flaskor och fat med Whisky från begränsade och exklusiva upplagor. Det som gör det extra roligt med denna fond är att det är en svensk fond och att det finns specifika fördelar med att vara andelsägare i fonden om du tycker om Whisky.
Erbjudandet
Anledningen till varför jag skriver detta inlägg just nu är till följd av att fonden nyligen (16 jan) gjorde det möjligt för privatpersoner att anmäla sig för att investera i fonden. Fonden är nämligen så ny att den ännu inte är lanserad och de kommer nu mellan den 16jan - 16feb försöka att få in ett belopp om maximalt 25 miljoner Euro för att kunna ge fonden en så bra start som möjligt. Att teckna sig för en andel innebär en minimal investering om 1000 Euro eller cirka 10 000 kronor. Om du skulle välja att investera i fonden så kommer du utöver ett intressant alternativ till dina andra investeringar även få möjligheten att köpa flaskor som ingår i fondens portfölj före alla andra genom deras egna försäljningar.
Det är nämligen detta som fick mig att bli lite extra intresserad för fonden. Då fonden avser att investera i fysisk Whisky så måste avkastningen komma från att de faktiskt säljer en del av de underliggande produkterna tillbaka till marknaden. Hur detta exakt kommer gå till är lite oklart då det inte finns en färdig plattform för detta lanserat än, men kommer att återkomma till det senare i inlägget. När det kommer till själva köpet och relationen till dem som äger andelar i fonden så kommer de som äger andelar i fonden få en förtur att köpa de flaskor som de är intresserade av innan övriga intressenter får möjligheten att köpa dem. Det innebär att du som investerare får ta del av fondens avkastning samtidigt som du kan fylla på din egna privata samling. Då fonden även är intresserad av vissa exklusiva flaskor så kan det även uppstå möjligheter för avyttring av den egna privata samlingen då bolaget kan vara intresserad av just din flaska/flaskor. Även där är det osäkert hur detta kommer att gå till rent tekniskt för svenska privatpersoner men är övertygad om att detta kommer bli mer tydligt framöver då allt finns på plats.
Handeln
Då fonden är svensk och kommer att registrera sig på en svensk plattform så kommer handeln att bedrivas via NGM. I dagsläget då det gäller köpet av specifika andelar så är minimum som nämnt bestämt till minst 10 000 kronor men då handeln startar så kommer beloppet per andel (post) vara värd ungefär 1000 kronor (100 euro). Vilket innebär att om du skulle avstå att investera i den pågående emissionen så kommer du troligtvis kunna plocka upp en andel eller två senare då handeln är igång. Då fonden kommer att vara reglerad enligt svensk lag så kommer fonden att följa Finansinspektionens rekommendationer och de regler som gäller på NGM. Andelsvärde och avkastning kommer att revideras av PWC och RSM. Andelar kommer att förvaras hos Intertrust som är det avtalade förvaringsinstitutet.
Regleringar och Systembolaget?
För att få svar på denna fråga så blev jag faktiskt tvungen att kontakta The Single Malt Fund för att få en bättre förståelse om hur exakt det fungerar med svenska regleringar och så klart det svenska monopolet. Det jag främst var intresserad av var varför det operativa bolaget (dotterbolaget) var placerat på Irland medan (moderbolaget) var placerat i Sverige. Fick även svar på hur försäljningen av flaskor kommer att gå till för svenska privatkunder vilka som köper Whisky via fonden.
Rasmus: Som jag förstod det kommer det vara det operativa bolaget som inte är registrerat i Sverige? Är detta till följd av gällande regleringar och vad innebär detta om jag som investerare skulle vilja köpa en flaska via er plattform? Kommer det tillkomma extra avgifter såsom skatt, frakt och import?
Svantesson: Det stämmer, på grund av svensk alkohollagstiftning kan vi inte bedriva den operativa delen av fonden, själva investeringsverksamheten (köpa, förvara, avyttra), från Sverige. Vad det innebär för dig är att om du skulle vilja köpa något av det fonden avyttrar så får du göra det online - och så skickas det till dig från Tyskland. Det innebär att det tillkommer tysk punktskatt, och frakt, och sedan de vanliga reglerna vad gäller införsel av alkohol vid e-handel. Troligtvis innebär det inte en fördyrning - snarare tvärtom!
Men mycket riktigt som du har uppmärksammat, fondens andelsägare kommer ha ”första tjing” när fonden avyttrar innehav (löpande), innan vi släpper det till marknaden.
Rasmus: Hur kommer samarbetet se ut med Systembolaget vid köp och försäljningar av whisky. Har testat att köpa några flaskor via ``Systembolagets´´ auktioner och undrar därför hur deras roll kommer att se ut.
Svantesson: I dagsläget ser vi inte att vi kommer att jobba med Systembolaget och/eller direkt till den svenska auktionsmarknaden.
Övriga frågor
Nedan finner ni några andra frågor och funderingar vilka jag ställde till bolaget och viktigt att påpeka är att Christian Svantesson vilket är VD för The Single Malt Fund även ursäktade sig att han inte kunde ge mer specifika svar på vissa av frågorna till följd av de är ett publikt bolag och måste lyda under de regler som gäller avseende informationsspridning.
Rasmus: Vad skiljer er från fonden Spirited Funds? Detta är en fond eller ETF vilket investerar i olika destillerier via aktier och vad jag förstår så avser ni enbart att investera i fysiska flaskor. Är detta det som skiljer er från dem eller är det något annat som ni avser särskiljer er från dem?.
Svantesson: Skillnaden är att det är en - precis som du säger - en ETF, som investerar i destillerier, alltså en typ av branschfond. Vi investerar i ”råvaran” whisky.
Rasmus: Vad avser fonden eller ni som förvaltare vara en skälig investeringstid? Dvs kommer fonden att rikta in sig på att förvara flaskorna över en viss period som är bestämd redan vid inköpet av en flaska eller beror detta på hur marknaden utvecklar sig generellt?.
Svantesson: Vi är en aktivt förvaltad fond, vilket innebär att vi kommer löpande i vår Investment Advisory Board att utvärdera våra investeringar. Det beror helt enkelt på marknaden.
Rasmus: Det har nyligen höjts röster om att det just nu kanske finns en risk för att den breda whisky marknaden kan närma sig ett överutbud av destillerier och mindre släpp från gällande destillerier. Hur ser ni som fond på risken av att marknaden för whisky skulle kunna gå ned under en längre period. Dvs skulle detta påverka hur ni investerar och den rullande verksamheten?
Svantesson: Givetvis finns det risker i all form av investeringar - så även i vår. De röster du hänvisar till har sagt detsamma under många år. Det finns alltid och kommer nog alltid att finnas olika syn på hur marknaden ser ut, och hur den kommer att utvecklas. Andra röster i branschen säger att vi har en helt ny situation med Indien, Kina och övriga Asien som gör att efterfrågan vi ser nu, och de stigande priserna, är bara en början. Den produktionsökning vi ser nu, nya destillerier etc, kommer inte täcka behovet. Som sagt - det finns många sätt att se på en bransch.
Vänligen se vår hemsida och prospekt för mer info om risker.
Rasmus: Avser ni att enbart investera i äldre exklusiva släpp från välkända destillerier eller kommer ni även att investera i nyare släpp som kommer från mindre destillerier. Exempel på mindre, Mackmyra, Box och liknande.
Svantesson: Vi investerar brett och djupt, lokalt och globalt - vilket i praktiken innebär att vi är öppna för att även titta på mindre destillerier, nya aktörer från ”nya världen”. Med det sagt så kommer vi säkerligen att ha mest av de stora traditionella i vår portfölj.
Vi har en investeringskommitté knuten till fonden - den består av 7 medlemmar och representerar några av de mest kunniga och erfarna aktörerna, internationellt, inom whisky.
Rasmus: Kommer ni köpa andelar i exklusiva fat eller är det enbart flaskor som är av intresse för fonden?
Svantesson: Fonden får enligt prospektet även investera i fat - huruvida vi kommer att göra det är upp till investeringskommittén.
Min reflektion av fonden
Personligen tycker jag att denna fond är väldigt intressant och att den ligger rätt rent tidsmässigt. Jag har även under en längre tid faktiskt funderat kring vad som skulle krävas för att skapa en fond som denna och även varför det inte redan finns en. Så för mig var detta lite som en besvarad bön även om jag själv hade vilja varit med i skapandet av den.
Vad det kommer till den ständiga debatten om Whisky ska avnjutas eller om den ska stå i skåpet och växa i värde så ser jag inget fel med något av alternativen. Om du väljer att dricka din Whisky så är du välkommen att göra det och om du vill spara din för att sedan sälja den, absolut gör det. För att vara ärlig det bästa som kan hända är nämligen att så många flaskor som möjligt dricks upp och att de som sparar sina är så få som möjligt. De som sparar sina får förhoppningsvis en värdeökning och de som vill dricka sin Whisky får möjligheten att dricka sin egen Whisky och att i framtiden köpa en liknande flaska fast till ett högre pris om det finns en flaska eller två undangömd hos en ``investerare´´. Jag ser även denna fond som något positivt då den kommer att främja en mer seriös handel med sällsynta flaskor och på ett mer reglerat sätt.
Vad det kommer till risk så ser jag ett ägande i denna fond som en alternativ investering. Minimum investeringen om 10 000 kronor som behövs för att kunna ta del i emissionen ser jag som en ganska lämplig summa för en sådan placering. Jag ser inte att en investering i Whisky är mer riskabel än en liknande investering i någon annan tillgång/råvara och då mängden flaskor ständigt minskar för specifika släpp så är risken för betydande nedgångar för specifika släpp relativt begränsad. Innebär detta att man inte kan förlora pengar? Definitivt inte, det finns alltid en risk för förluster.
Kommer jag att investera i denna fond? Tyvärr inte och detta är till följd av att jag just nu inte har råd att lägga undan 10 000 kronor som student. Kommer jag i framtiden plocka upp en andel eller två? Absolut. Men som sagt, som student kan du köpa många paket nudlar för den summan. Jag avser dock att följa utvecklingen av fonden och hur denna nya form av handel av Whisky kommer att utvecklas.
Därför vill jag avsluta inlägget med att önska The Single Malt Fund lycka till med deras lansering av fonden och att de får in de medel som de söker i den pågående emissionen. Jag tackar dessutom Christian Svantesson som tog sig tid att svara på mina frågor via mail med så kort varsel.
Disclaimer
När jag gör inlägg som dessa så försöker jag alltid att lämna en disclaimer i slutet för att inte riskera missförstånd. Jag är inte betald eller ersatt i någon form av The Single Malt Fund eller någon annan part att skriva detta inlägg. Jag skriver detta inlägg till följd av mitt egna personliga intresse och har inga personliga kopplingar till bolaget eller någon individ på nämnt bolag. Jag är ingen rådgivare och har ingen utbildning vad det gäller analysering eller ekonomisk rådgivning. Detta ska inte ses som en köp- eller säljrekommendation utan enbart ett inlägg där jag utvecklar personliga tankar och idéer i skriftlig form.
Med det sagt, ha det gott
//RJE
The Single Malt Fund:
https://www.thesinglemaltfund.com/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar