onsdag 28 mars 2018

Baksidan av virtuella valutor



If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck. Eller så är det en Ponzi scheme, låt oss prata om det.


Men först innan vi gör det bör vi dock försöka lista ut hur du kan upptäcka om något är en Ponzi scheme. Enligt Investopedia så kan du följa denna enkla lista:

1. A guaranteed promise of high returns with little risk
2. Consistent flow of returns regardless of market conditions
3. Investments that have not been registered with the Securities and Exchange Commission (SEC)
4. Investment strategies that are a secret or described as too complex
5. Clients not allowed to view official paperwork for their investment
6. Clients facing difficulties removing their money


Om det fortfarande är oklart vad en Ponzi scheme är så finns även följande definition.

A Ponzi scheme is a fraudulent investing scam promising high rates of return with little risk to investors. The Ponzi scheme generates returns for older investors by acquiring new investors.

Översatt till svenska är en Ponzi scheme eller Ponzibedrägeri en form av bedrägeri vilket existerar genom att människor blir lovade en viss form av avkastning om de investerar i ett företag/valuta/idé eller någon annan form av tillgång. Vilket kanske inte låter så dumt, det är ju så det brukar låta även vid sunda investeringar. Problemet är dock att avkastningen som de äldre investerarna får inte kommer från någon verklig kapitaltillväxt utan avkastningen kommer från att nya investerare eller kunder investerar i samma in i tillgången. Det påminner väldigt mycket om en pyramid, där två nya investerare betalar avkastningen för den äldre investeraren. Så länge det strömmar in nytt kapital och nya investerare så kommer bedrägeriet vara möjligt, dock kommer kapital och investerare till slut att ta slut. Det som händer då är att hela pyramiden rasar samman och en massa investerare står där utan några pengar. Nedan följer ett exempel på hur en Ponzi scheme ser ut lite enkelt förklarat.

Kollapsen i Bitconnect
Nu kommer vi till anledningen varför jag skriver detta inlägg idag och det handlar om den virtuella valutan Bitconnect. Om du inte känner till denna virtuella valuta så kan jag förstå dig. Jag hade inte heller hört talas om den innan jag via den rekommenderade listan på Youtube klickade på en video som handlade om kollapsen i valutan. Då jag finner ett visst intresse för denna teknik och har skrivit om virtuella valutor förut i ett tidigare inlägg så tänkte jag att detta skulle vara bra ett bra tillfälle att skriva om risken med virtuella valutor.

Vad är/var Bitconnect?
Det är lite svårt att riktigt förklara vad denna valuta egentligen var eller hur den egentligen skulle fungera men vad jag har förstått så skulle den fungera enligt följande sätt. Kom ihåg listan ovanför.

Bitconnect var en hemsida med en egen handelsplattform för sin egen valuta Bitconnect. Tanken var att människor som ägde Bitcoin skulle köpa Bitconnect på hemsidan och sedan skulle företaget bakom Bitconnect använda en robot för att handla Bitcoin på andra handelsplatser. Notera: Företaget skulle via en robot (vilken robot?) handla Bitcoin (hur?) och på så sätt ge avkastning till dem som nu ägde Bitconnect. Sedan skulle denna avkastning inte betalas tillbaka i Bitcoins eller Bitconnects utan i kontanter. Här kan vi definitivt kryssa av punkt 4.

4. Investment strategies that are a secret or described as too complex

Företaget bakom Bitconnect lovade dessutom en avkastning om 1%. Vilket kanske inte låter så farligt om det skulle vara per år eller kanske per månad. Bitconnect lovade dock 1% om dagen. Eller rättelse i de lite luddiga avtalen så lovade de bara en avkastning om 120% per år. Du kunde dock påverka denna avkastning via att A) investera mer pengar. För varje x antal dollar du investerade i Bitconnect så kunde du få en högre avkastning. Eller B) du kunde bjuda in andra personer och få en viss procent av deras avkastning. Detta låter som punkt 1 och punkt 2.

1. A guaranteed promise of high returns with little risk
2. Consistent flow of returns regardless of market conditions





Bitconnect stänger ned
Det som dock gör denna historia så intressant jämfört med många andra historier om virtuella valutor och bedrägerier är Bitconnect plötsligt stängde ned möjligheten att investera i Bitconnect. Detta helt utan att ge någon förklaring. Följande är från Twitter:

At this time, we are closing the lending platform only. The BCC Exchange will work as usual and the wallet service will remain operational to hold your BCC on the website.

Dock fick investerare lite mer information via en uppdatering på Bitconnects hemsida där följande information kom fram:

We have received two Cease and Desist letters, one from the Texas State Securities Board, and one from the North Carolina Secretary of State Securities Division. These actions have become a hindrance for the legal continuation of the platform.

Dessutom skyllde de på hackare som hade riktat in sig på deras hemsida och den upprepade dåliga publicitet som valutan och plattformen hade fått. Denna dåliga publicitet kom bland annat från andra skapare av virtuella valutor som gick ut och sa att Bitconnect var en Ponzi scheme. Vad Cease and Desist dessutom betyder är egentligen att du måste upphöra med din verksamhet omedelbart och du får inte längre fortsätta. Så detta gäller punkt 3 och 6.

3. Investments that have not been registered with the Securities and Exchange Commission (SEC)
6. Clients facing difficulties removing their money


Bitconnect x

Nu när vi är relativt säker på att detta är en Ponzi scheme så kanske du tror att detta skulle hindra människor från att investera i Bitconnect eller att de i alla fall skulle tänka till innan de investerar i virtuella valutor igen? Tydligen inte utan under samma period som denna röra utspelade sig angående Bitconnect så försökte företaget bakom valutan att dra in pengar via en ICO för Bitconnect x. En ICO är en form av nyemission där investerare investerar pengar för en andel i ett projekt eller produkt. Ungefär som när aktiebolag söker kapital bland investerare och erbjuder aktier i utbyte mot kapital. I detta fall så kan vi påminna om samtliga punkter.

1. A guaranteed promise of high returns with little risk
2. Consistent flow of returns regardless of market conditions
3. Investments that have not been registered with the Securities and Exchange Commission (SEC)
4. Investment strategies that are a secret or described as too complex
5. Clients not allowed to view official paperwork for their investment
6. Clients facing difficulties removing their money


Det är över min förståelse hur människor faktiskt var villiga att investera i en ny virtuell produkt från samma företag som skapade Bitconnect. Det går även att spekulera i att pengarna som skulle komma från Bitconnect x skulle egentligen gå till att betala av investerarna i Bitconnect om företaget hade fått fortsätta. Intressant är dessutom att sidan för Bitconnect x inte hade klickbara ``flickar´´ på dess hemsida. Du kunde därför inte navigera till någon annan sida än själva huvudsidan som endast innehöll en investera nu knapp. Trots dessa tydliga varningssignaler fanns det människor som var villiga att investera i Bitconnect x.

Historian är mer skrämmande
Jag hade tänkt utmana er att googla en rad olika nyckelord på Google för att sedan besöka Youtube, Facebook eller annan valfri sida för att undersöka om ni fick en stor mängd reklam för virtuella valutor men Google har faktiskt börjat ta bort all form av reklam som innehåller någon form av fakta om virtuella valutor. Men om du hade sökt på Google efter virtuella valutor under 2017 eller i början av 2018 så hade du mest troligen sprungit på några videos från Youtube angående virtuella valutor. Dessa videos hade troligtvis haft en individ som hade förklarat för dig hur rik man kunde bli på virtuella valutor, att de hade tjänat miljoner på virtuella valutor och att du fortfarande hade chansen att lyckas som dem. Vad som dock inte skulle framgå från dessa videos var att de via privata länkar kopplade till deras videos kommer att få en andel eller procent av summan som du investerar i den virtuella valuta som de gör reklam för.

I fallet Bitconnect så var detta ett väldigt stort problem då hela bedrägeriet förlitade sig på att företaget fick in fler investerare i pyramiden. Några individer, i synnerhet 4 personer gjorde sig nämligen en förmögenhet på att rekommendera människor att investera i Bitconnect. Dessa 4 individer hade även runt 1 miljon följare på Youtube. Utöver det hade en av dem hade bland annat lyckats med bedriften att tjäna runt 90% av hela sin förmögenhet från Bitconnect i form av referall bonusar (se bild ovanför). Utöver detta var han även betald av Bitconnect att göra dessa videos, detta utan att klargöra att han var betald att göra detta. Dessa 4 individer står därför idag inför två olika rättegångar. En som rör en stämning från de individer som har förlorat pengar via investeringar i Bitconnect och en annan rättegång som kommer från den amerikanska staten angående deras involvering och roll i Bitconnect.

Vilket borde vara slutet på den historian? Tyvärr inte. Två av individerna som just nu troligtvis står inför både fängelse och höga skadestånd gör fortfarande videos om olika virtuella valutor. En av valutorna som de nyligen har gjort reklam för är även liksom Bitconnect uppenbart en Ponzi men har ändå lyckats ta in över 1 miljon dollar i kapital.

Vad vi kan lära oss och lite siffror

Bitconnect startade med ett värde om 0,5 dollar (2016) och var som mest värd runt 450 dollar eller 2,5 miljarder dollar (2018). När kollapsen startade den 6 januari så var detta en del av en större korrigering av virtuella valutor. Värde den 6 januari var 428 dollar. Den 13 januari faller valutan från 320 dollar ned till runt 23 dollar. Trots att valutan nu mer eller mindre redan är död så handlas den upp igen och når runt 40–50 dollar innan den faller tillbaka. Idag finns valutan fortfarande kvar på vissa hemsidor och har ett värde om cirka 1,25 dollar och ett marknadsvärde om cirka 12 miljoner dollar. Ett stort antal människor som investerade i Bitconnect förlorade runt 90% av sin investering. För tillfället uppgår stämningen mot de inblandade i Bitconnect härvan till runt 800 000 dollar. Men då detta är en class action lawsuit och endast gäller en handfull drabbade så skulle det inte vara förvånande att utgången från den rättegången vilket bör bli en fällande kommer att leda till fler stämningar eller anspråk om skadestånd.

Det vi kan lära oss från detta inlägg bör nog vara följande: If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck. Eller, om det låter för bra för att vara sant. Så är det troligtvis också det. Inom investeringar så finns det inga garantier för en viss avkastning, det finns alltid en risk att du kan förlora delar eller hela ditt kapital och om en affärsidé bygger på att hela tiden få in nytt kapital så är det nog en Ponzi. Detta är inte det första bedrägeriet och lär inte bli det sista i den virtuella världen.


Disclaimer
Om du inte redan har förstått detta från mitt inlägg idag så vill jag vara tydlig. Jag gör inte reklam för virtuella valutor. Jag äger inte och har aldrig ägt någon virtuell valuta. Jag finner dock tekniken spännande och tror faktiskt att en av alla de 1500–2000 olika valutor som existerar kommer att finnas kvar i framtiden. Alla investeringar innebär en risk och du kan förlora delar eller hela ditt kapital. Det finns inget som heter riskfri placering, det finns bara placeringar med lägre risk än andra. Jag anser mig inte heller vara expert eller särskilt kunnig angående virtuella valutor eller dess teknik.


 Med det sagt, ha en väldigt go onsdag

//RJE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar