torsdag 30 november 2017

Lite udda fakta om ekonomi





Sveriges äldsta aktie

Vi ska vara klara med att denna ``aktie´´ är i verkligheten mer av ett dokument än en aktie men med tanke på dess karaktär/utformning så kan vi säga att det är Sveriges första aktie. Det var genom ett bytesbrev som biskopen Peter Elofsson blev i dagens mening delägare i Kopparberget redan 1288. Det är också tack vare hans befattning som biskop som detta skrevs ned och bevarades. Elofsson kan tack vare detta därför anses vara världens ``första´´ kända aktieägare.

Vart kommer ordet bank ifrån?
Ordet bank kommer från det italienska ordet ``banca´´ vilket betyder bänk.
Penningväxlarna i dåtidens städer använda nämligen städernas bänkar som samlingsplatser när handlarna från olika furstendömen eller riken skulle handla eller byta varor på städernas marknader. Detta gjordes eftersom de flesta rikena och furstendömena hade olika mynt och betalningsmedel, men även för att det skulle gå ``rätt´´ till.

Krösus från Bamse
Krösus som nog de flesta av oss känner igen från böckerna om Bamse är i självaverket inspirerad av Krösus (Croesus) som var den sista konungen i det antika riket Lydien. Det är sagt att han var ofantligt rik och högmodig av sig och det har därför get upphov till epitetet Krösus som beskriver någon med dessa egenskaper. Förutom detta anses han ha infört det första betalsystemet med mynt och han påbörjade även bygget av Artemistemplet i Efesos (ett av världens sju underverk)

De svenska mynten
De första svenska mynten präglades under Olof Skötkonung 995–1022 i Sigtuna

Finland trycker svenska mynt
Sedan 2007 är det Finland som tillverkar alla de svenska mynten efter det att präglingen i Eskilstuna lagts ned.

Vad betyder Courtage? Courtage är en liten avgift som du betalar till din mäklare för en utförd tjänst. Ordet är hämtat från det franska ordet Courtier, som betyder mäklare eller agent.

Aktie
Ordet aktie kommer ursprungligen från det latinska order actio som betyder handling.

Världens minsta banksedel
Världens minst banksedel gavs ut i Marocko och var lika stor som ett frimärke.

Världens minsta mynt
Världens minsta mynt är en fanam av guld med bara 5 mm i diameter och en vikt av 0,3 g

Världens lättaste mynt
Vägde cirka 0,002 gram vilket kan jämföras med den svensk enkronans (7,0g) gram och kommer från Nepal.

Skriften på mynt
Skriften på många mynt är ofta en sorts kod för att öka säkerheten mot förfalskningar men även ett sätt att spara material.

Varför har mynt räfflade sidor?
Mynt har räfflade kanter på grund av att oärliga köpmän brukade fila ned kanterna på mynten och smälta ner de dyrbara metallerna. Många länder trycker även bilder eller text på kanterna för att undvika samma oärliga utövning.

När grundades det första AB?
Det är i princip omöjligt att säga vilket som var först eller vilket företag idag som kan titulera sig som det första ``moderna´´ legitima aktiebolaget. Men det som idag kan anses vara det äldsta kända aktiebolaget är S:t Georgsbanken som bildades i Genua 1407.

Sveriges äldsta aktiebolag var Stora ``grundat´´ år 1288 i Kopparbergen fram till sammangåendet med Enso 1998. Det intressanta som kan göra Stora till världens äldsta aktiebolag är det faktum att företaget har funnits i olika former ända sedan 600-talet men då under namnet Falu koppargruva. Vilket för övrigt är innan Sverige som land hade bildats.

Världens äldsta aktie
Det är svårt att säga när världens första aktie skapades eller delades ut men det finns alltid något som kan anses som det äldsta. Världens idag äldsta bevarade aktie anses vara det som 8 december 1606 utfärdades av det Holländska Ost-indiska kompaniet. De första aktiebreven delades dock ut redan 1602.

Världens största check
Den största checken som någonsin har blivit skriven skrevs 2008 av den japanska investment banken Mitsubishi UFJ på 9 miljarder dollar och mottagaren var Morgan Stanley. Detta kom till eftersom de båda parterna behövde komma runt problemet med att bankerna är stängda på helgdagar. Så genom att skriva en check så kunde Morgan Stanley acceptera och lösa in checken innan marknaden öppnade igen.

År med historiska nedgångar och krascher av betydelse
1637, 1797, 1819, 1837, 1884, 1901, 1907, 1937, 1974, 1987, 1992, 1997, 2000 och 2008

Världens tyngsta mynt
Världens tyngsta mynt som har använts i verkligheten var de svenska kopparmynten som vägde 19,7 kilo styck. Myntet var 10 daler silvermynt och existerade mellan 1644–1645. Det finns dock tyngre mynt som aldrig har cirkulerat i något system, t.ex. det kanadensiska guldmyntet på 100 kilo.

Portfölj
Liknelsen med en portfölj kommer från den tid då man fortfarande bar runt på fysiska värdepapper och för att underlätta denna hantering så bar man dem i en portfölj. Idag pratar man dock om elektroniska portföljer där man har sina digitala värdepapper lagrade.

Uppkomsten av öre

Gustav Vasa införde valören öre 1521.

Världens mest spridda icke-metall valuta
Kaurisnäckan är världens mest sprida ``valuta´´ och accepteras i Asien, Afrika och Europa. Smeknamnet käresta kommer dessutom från en kombination av orden béi ( Kinesiskt tecken för värdesak eller snäcka) och ordet bao (dyrbar eller skatt).

Amerikanare trycker svenska sedlar
Det är det amerikanska bolaget Crane AB som trycker de nya svenska sedlarna.

Världens första mynt
Det äldsta mynt som idag har funnits är från ca 625 före Kristus och är därför mer än 2500 år gammalt.

Den första kronan
Det var inte förrän 1873 som kronan infördes.

Sveriges minsta mynt

Är en medeltida bokstavsbrakteat som präglades på Gotland.

Gotland tillverkade egna mynt
Gotland har under olika delar av historien haft eget självstyre och detta har bidragit till att ön har haft en egen myntning. Denna myntning kan delas in i fem olika perioder, Ca. 1140 till ca. 1220, Ca. 1220 till ca 1280, Ca. 1280 till ca 1450, 1450 till ca 1520 och Ca. 1520 till ca 1565

1000 000 000 kronor
Om du skulle väga 1000 000 000 kronor så skulle detta motsvara 7000 ton eller en halv finlandsfärja.

Bläddra sedlar

Om du skulle bläddra en hundralapp i sekunden så tar det cirka 357 dagar och 8 timmar att räkna fram en miljard kronor.

Polletter vs mynt
Under en del av 1900-talet hade polletter på många håll helt eller delvis ersatt mynt i form av betalningsmedel.

1300 år med samma mynt
I Kina existerade Cash-myntet i över 1300 år utan att någon förändring gjordes i form, vikt eller utseende.

8333 år
Detta är den tid som det kommer att ta för en vanlig privatperson att spara ihop till en miljard kronor om man skulle sätta undan 10 000 kronor varje månad.

Inget silver
Sedan 1971 innehåller inga svenska mynt silver.

Numismatik
Är ett ord som betyder vetenskapen om mynt och medaljer.

Medalj
Ordet medalj kommer från latinets metallum och betyder kort metall.

De första medaljerna
Det var inte förrän under slutet av 1300-talet som de första medaljerna kom till.

De första svenska medaljerna
Det var inte förrän begravningen av Gustav Vasa 1560 som de första medaljerna kom till i Sverige.

Den första statligt anställda kvinnan
Lea Ahlborn var den första kvinnan i Sverige som var statligt anställd och hon var anställd som medaljkonstnär på Kungliga myntet i Stockholm.

De första papperspengarna
De första ``papperspengarna´´ var egentligen handskrivna kvitton som gavs ut i utbytte mot inlämnandet av mynt i Kina.

Världens största sedel
Världens största sedel mäter 33 centimeter på längden och 23 centimeter på bredden och trycktes i Kina.

Sedlar av plast
Australien var det första landet att tillverka sedlar av plast 1988.

Världens äldsta centralbank
Den svenska riksbanken är världens äldsta centralbank och grundades 1688. Banken är dessutom idag världens tredje äldsta bank.

Världens äldsta bank
Banca Monte dei Paschi di Siena är idag världens äldsta existerande bank. Banken var dock nära kollaps under 2016–2017 men blev räddad av den italienska staten.

Världens rikaste man idag
Under 2017 passerade Jeff Bezos, Bil Gate som världens rikaste man och han anses ha en förmögenhet på över 100 miljarder dollar. Mycket av denna förmögenhet kommer från Amazon.

Världens rikaste amerikan någonsin
Den amerikanske oljemagnaten John D. Rockefeller anses idag vara den rikaste amerikanen någonsin och kom att kontrollera 90% av den amerikanska oljemarknaden. Hans beräknade förmögenhet var cirka 336 miljarder dollar.

Världens rikaste någonsin

Mansa Musa I var en kung 1280–1337 i Maliriket. Hans förmögenhet kom från att Maliriket under denna period var världens största guldproducent. Det är idag osäkert hur stor hans förmögenhet var men under en av hans resor till Mecka orsakade han en valutakris i Egypten och hans armé ska enligt historier bestått av 200 000 män. Det finns även avskildringar på Musa I där han håller i en spira av guld på en tron av guld och har en kopp av guld i handen och en guldkrona på sitt huvud. ``Du får föreställa sig så mycket guld som du kan tänka dig att en människa överhuvudtaget skulle kunna äga och fördubbla detta. ´´sagt av Rudolph Ware.

Von Anka
Beloppet som Von Anka faktiskt förvarar i sin pengabinge har under åren förändrats men den (senaste) högsta siffran som är nämnd är, sexhundra septiljoner trehundraåttio  sextillioner niohundrafyrtiosju biljoner femhundratjugotvå miljarder dollar och 35 cents.

Tony Stark
Världens egna Iron man har en beräknad förmögenhet på cirka 9,3 miljarder dollar.

Lisbeth Salander
Känd från Millennium-trilogin av Stig Larsson uppskattas ha en sammanlagd förmögenhet på 2,4 miljarder dollar.

Forrest Gump
Räkor och aktier i Apple eller det där fruktbolaget gör att Gumps förmögenhet bör landa på runt 5,7 miljarder dollar.

Apple-Noterade bolag
Är idag världens högst värderade bolag med ett värde av cirka 870 miljarder dollar. Under 2017 var dock bolaget under en period över 900 miljarder sträcket och bolaget anses kunna bli det första noterade bolaget som kan passera 1000 miljarder gränsen.

Världens högst värderade bolag
Även om Apple har platsen som världens högst värderade bolag sett till noterade bolag så anses Aramco värderas till 2 biljoner dollar. Detta är även en försiktig värdering därför det idag är okänt exakt hur stora tillgångar Aramco faktiskt har. För några år sedan var dessutom Aramco värderad till det dubbla innan oljekrisen slog till.


Med detta får ni ha en fortsatt trevlig dag,

//RJE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar