torsdag 3 september 2015

Sommaren som varit ett inlägg i september

Det är i början av september och en händelsefull sommar har nu tyvärr sakta dragit sig mot sitt slut. Lite tråkigt med tanke på att augusti var nog den bästa månaden på sommaren med det bästa vädret och de varmaste dagarna. Men förhoppningsvis så får vi en lugnare höst där börsen och världens ekonomi lugna ner sig lite för just nu behöver vi nog lite lugn. Fast jag måste erkänna att 2015 blev bra mycket roligare med all denna turbulens, en oerhört stark början med rekord efter rekord och rekord vinster men ändå har detta år nu gått mot nya rekord på ett annat sätt.


Jag tänkte att vi kan börja med lite allmänt och som vanligt när det gäller det så är jag ingen expert utan jag följer börsen dagligen och försöker snappa upp sådant som låter någorlunda klokt och intressant. Därför vill jag prata om min syn på börsen. Jag började denna blogg med en negativ syn på ekonomin och jag står fortfarande fast vid den även om jag faktiskt nu börjar känna att vi börjar närma oss mer ``normala´´ nivåer. Jag skulle inte vilja kalla det normalt heller, fast kanske mer motiverade värden. Detta går såklart att motivera som med allting annat, företagen gör ju trots allt generellt väldigt bra ifrån sig ibland till och med bättre än vad som är förväntat men ändå känns det inte tillräckligt.  Jag är fortfarande orolig för den svenska fastighetsmarknaden och jag har mixade känslor för räntan, inflation och de ``lagar´´ som vår ekonomi villar på. Men nog prat om det låt oss gå igenom min lista av saker som jag tycker borde pratas om.


Räntan- Nu har vi haft den låga räntan i en längre tid och frågan vi måste ställa oss är om vi har fått de resultat vi hade önskat. Jag skulle säga ett nej direkt, nej vi har inte lyckats något vidare trots en historiskt  låg ränta. Jag har försökt sätta mig in i detta och tänkte prata lite fritt om det. Räntan och inflationen som vi har det idag eller det samspel som dessa två har med varandra och den ekonomi vi lever i grundas på hur det varit förut. Vad menar jag då med förut?  Ja innan riksbanker eller ekonomer kom fram till att en jämn inflation är bra så var inflationen som bergodalbana. Många länder hade en hög inflation som kunde öka och sjunka kraftigt beroende på lite allt möjligt som skedde i ekonomin inhemskt och globalt. Räntan var också oftast hög eller runt 8 %- 10 % jämfört med dagens minus ränta. Därför ställer jag mig frågandes inför saken om hur vi ser på räntan och inflationen. Hjälper verkligen en låg ränta för att få igång ekonomin och för att höja inflationen? En viktig anledningar till det läge vi har är nog den negativa stämning som råder världen över. Människor konsumerar inte mer tack vare räntan eftersom investerare inte vågar investera pengarna av rädsla av att de ska försvinna. Detta ger i sin tur en negativ effekt då människor sparar istället för att spendera som borde vara det självklara annars. En sak som jag känner är negativt med den låga räntan är frågan angående. Vad sker när räntan höjs igen? Har vi blivit för bortskämda nu med en låg ränta och kommer ekonomin bromsa in och tvinga en ny räntesänkning igen? Sista saken med räntan är att riksbanken bland annat i sverige använder sig av räntan och av lite andra verktyg för att påverka ekonomin men just nu känns det som att detta inte räcker i det långa loppet. Det kanske behövs någonting nytt om vi i framtiden skulle hamna i ett liknande läge.

Kina- Kina är ett intressant land och en intressant börs att handskas med. Kina har den senaste tiden stått för det mesta av kaoset eller turbulens som har drabbat börserna runt om i världen och det är inte bara en faktor som rör till det utan det är en hel del olika saker. För att börja i en ände så kan vi börja med den supertanker kina är med dess ekonomi och det finns tre supertankers idag och det är USA, Ryssland och Kina. Sedan har du alla andra tankers och båtar och tilllsut små jollar som Sverige. Men det som skiljer Kina mycket från alla andra stora ekonomier är att Kinas supertanker är en infrastruktur driven båt som investerar tungt i stora byggnads projekt och andra tunga investeringar för att stärka infrastrukturen. Iallafall tills nyligen då Kina bestämde sig för att bli en mer konsument driven supertank och på ett litet hav med så många andra  båtar så kommer detta skapa svallvågor som kan skapa problem för andra. En annan sak med Kina är att ingen riktigt vet när, hur och var Kina kommer göra kursändringar och det kommer inte ut så mycket information därifrån vilket ofta kan skapa panik hos olika ekonomier och investerare eftersom ingen verkar veta vad som kommer hända runt nästa hörn. Kina är enligt mig fortfarande en nytt fenomen och jag skulle nog anse att investerare som ger sig in där måste komma till slutsatsen att Kina inte är som den svenska eller den amerikanska ekonomin eller för den delen av samma samhällsstruktur. Kina är fortfarande en bit ifrån en stabil investering och det kommer dröja några år eller årtioenden innan vi ser en stabil börs där.

Angående devalveringen i Kina så ska vi inte överdriva det hela och det är inte bara Kina som har gjort en devalvering i år, Pakistan är ett annat land som gått denna väg. Vi ska också komma ihåg att även om det är historiskt för Kina så är det inte ens i närheten av devalveringar som andra länder har gjort, som bland annat Sverige. Så jag kan tycka att det är lite dumt av medier att blåsa upp något som historiskt sätt är av mindre vikt iallafall sätt till procent, händelsen i sig är dock historisk. En annan del med devalvering som måste diskuteras är dess påverkan. Devalvering kan göras om det finns ett fast värde mot något annat värde och i detta fall är det Dollarn som finns som motpol för den kinesiska valutan. Detta betyder alltså att yuan kommer minska i värde sätt mot dollarn. Vad det kommer betyda kortfattat är att export kommer att öka och import kommer minska, det kommer också bidra till en minskad konsumtion då allt blir lite dyrare.  Så det finns för och nackdelar med en devalvering. Devalvering är och borde vara en sista vapen som länder ska ha i sitt arsenal för du vet aldrig vilka konsekvenser det kommer att ha.

Hur ser ekonomin ut i Kina på det stora hela? Ja det är svårt och riktigt ta tag i denna fråga. Den ekonomiska tillväxten i Kina har  börjat  sakta in lite och är inte som den har varit de senaste åren men om det beror på de reformer, de projekt, lägre produktion och eller lägre konsumtion är svårt att säga. Ja det kan ju till och med vara en  kombination av allt sammans. Men som jag har nämnt så är Kina och dess ekonomi en supertanker och om den har tuffat på en längre tid i en hastighet så blir alla andra bekväm med det och det leder till att alla andra får panik på sjön om det plötsligt sker ändringar. Det jag kan tycka är lite jobbigt med det hela är att det är svårt att få insyn i Kina och ibland känns det lite jobbigt då det är svårt att förstå hur det egentligen ser ut där borta. Men ett PE- tal på runt 60 jämfört med amerikanska 18 på börsbolagen och misstankar om börsmanupilation och annan oreda är inte lovande för en börs. Vi ska också erkänna att den kinesiska staten inte alltid är den mest pålitliga och siffror från deras håll ska nog jämföras med andras siffror en extra gång för att få en korrekt överbild. Men jag tycker ändå att Kina är ett intressant case och jag tror att en utrensning eller omstart som börsen nu kanske kan få är nyttigt för inte bara Kina utan för oss alla.

USA- Ja USA är fortfarande den globala ekonomins centrum och det som sker i USA kommer att ha inverkingar i resten av världen även om det känns som att USA´s inflytande har minskat lite. Makten har liksom börjat skifta mot det Kinesiska hållet och det känns som att även om Kina nu för tillfället har lite grus i maskineriet så är USA påväg att bli ifrånsprungen. Men nog om det. USA är allmänt känt som det land som låter sin valuta stå lite högre än vad som skulle vara optimalt och det är också USA som anser att vi kan höja räntan före alla andra. Om vi gräver ner oss i siffror så har USA ändå gått väldigt bra under den senaste tidens turbulens och det pratas om en tidigare räntehöjning än 2016, fast jag tror faktiskt USA håller ut 2015 och tar tag med räntan nästa år. Största anledningen är just den turbulens som finns runt omkring USA. Bara för att USA just nu går starkt behöver inte det betyda att USA kommer fortsätta göra det när vi börja känna av de effekter som Kina ger långsiktigt. Det är också så att man vill inte vara för snabb med att höja räntan då risken finns att den måste sänkas lika snabbt på grund av något nytt orosmoln. Vi ska också påminna oss om att vi vet inte om börserna är påväg att lugna ner sig eller inte. Det kan snabbt vända och då är det nog jobbigt om man precis har sagt att läget är under kontroll och vår ekonomi är stark.

Grekland- Grekland blev kvar och betalade sina lån samtidigt som man fick ett nytt stödpaket/lån eller vad de kallar det. Jag har faktiskt inte någon aning om vad som är lån eller nödlån eller för den delen stödpaket, iallafall inte då det rör Grekland. Frågan jag ställde mig då den Grekiska börsen öppnade och sedan föll är vart finns värdet eller försäkringen. Det jag syftar på då är de Grekiska bankerna som verkligen fick ta stryk av raset och kanske det med rätta. Jag har själv funderat över det ett tag och frågan är finns det någonting i de Grekiska bankerna som kan anses som egna tillgångar förutom fasaden som är bank byggnaden. En annan fråga är vilka lån har de och vilka försäkringar för dessa har de, vilket värde har dessa egentligen. Eller är det så att allt bara bärs upp av lånade pengar och stödpaket? En annan sak är kommer alla dessa reformer räcka eller är det så att det är alldeles försent och alldeles för lite. En effekt vi såg direkt efter allt detta var att den Grekiska ekonomin försämrades på de flesta hörn och kanter vilket betyder i sådana fall att det är sämre nu än före. Eller kanske inte sämre men iallafall inte så bra som det borde vara. Om vi ska blanda in politik så är det faktiskt ganska intressant med tanke på att jag gillar faktiskt Tsipras även om han har gjort allting tvärtom än vad han gick till valet med. Fast jag tror att både han och det Grekiska folket vet att det måste ske förändringar och jag hoppas lite att han väljs om. Frågan är bara den om det blir han i nästa val. Med tanke på att det parti eller en del av hans parti inte uppskattar det han gjort. Kommer partiet eller de andra partierna ställa sig bakom honom? Vi får se och hoppas på ett bra resultat.

Sverige- Jag nämnde det inte i mitt föra inlägg men Sveriges företagskrets har faktiskt varit aktiv under sommaren och det har hänt saker här med. Problemet är att vissa nyheter försvinner snabbt då Sverige är bara Sverige och det som sker i Kina eller USA är mycket större. Men saken är den att vi har haft en hel del olika företag som har sagt hejdå till sin VD under denna sommar. Ibland på grund av inkompetens, ibland på grund av förfärskning och faktiskt ett nygammalt ansikte. Det verkar iallafall som att det behövdes lite nya VD:ar i toppen av börsbolagen och det brukar inte betyda något dåligt för det men det är lite intressant att det skedde nästan samtidigt. Sedan idag alltså den 3 september stod det klart att riksbanken eller Ingves och kompani inte kommer röra räntan eller något annat utan låta det som sades i juli får stå kvar. Jag tycker reportar och ``experter´´ ibland ger Ingves lite väl mycket skit. Han försöker trots allt balansera en ekonomi i en väldigt ansträng tid och det hjälper inte alltid att alla har sin egen syn på tillvaron.     Vad mig veta så har inte Ingves och gänget lyckats sänka den svenska ekonomin och Sverige har lyckats ta sig igenom det mesta starkare än andra. Därför tycker jag att så länge Ingves leder oss bort från de värsta farorna så kan vi hålla tyst om vissa klagomål.

Råvaror- Råvarupriserna har spökat under en längre tid och även om det ibland har funnits lite positiva signaler då och då har det bara strulat.Guld har bland annat varit bra här i Augusti men över året som helhet så har det inte varit en lyckad investering i år. Oljan skulle jag vilja säga är det som drar ner det mesta och det kanske är därför guld inte har lyckats glädja investerare i svåra tider som vanligt. Oljan har inte lyckats återhämta sig än och frågan är om den kommer kunna göra det. Problemet är att ingen av de oljeproducerande länderna verkar vilja ge sig och de gamla kartelerna verkar inte komma överens om vilken mängd som ska pumpas upp. Frågan där är om det är race till botten för att visa vem som kan pressa priserna mest. Vi ska också komma ihåg att Iran kommer kunna sälja en del olja nu när och om Iran fulföljer sina delar av avtalet gällande kärnenergi. Om det är så att Iran sköter sig så kommer Iran kunna exportera sin olja mer frit. Detta kommer troligen innebära ytterligare en mindre nedgång i oljepriset iallafall tillfäligt och med det inräknat så har vi nog inte sätt botten där ännu. Resten av råvarorna är lite som vi andra kanske känner till är att om ekonomin och produktionen går ner så dras råvarornas priser nedåt då efterfrågan minskar.


Så tänkte försöka få ihop något nyttigt här på slutet och ni får gärna säga vad ni tror och tycker. Jag tror börsen kommer gå ner lite mer och jag tror det är bra, lite ny energi då det gamla försvinner. Nytt blod i maskineriet och förhoppningsvis så har vi kanske fått lite bra aktier i ett läge som bara kan anses som rea. Som vi alla vet så drabbar en turbulent ekonomi alla även om alla inte förtjänar det och en dålig ekonomi brukar betyda en börs i panik. En börs i panik innebär ännu mer panik. Jag tror att även om det skulle hända något mer nu som kan skapa mer panik så finns det ändå aktier och företag som är billiga på grund av att det som redan har hänt. Om det skulle finnas mer kaos bakom hörnet så skulle jag se det som världens bästa läge att handla in några trevliga aktier som annars skulle vara lite väl dyra. Kom ihåg bra företag är ofta värd en extra peng med tanke på att du trots allt betalar för ett värde och om ett bra företag med tanke på en bredd nedgång själv drabbas av 10-12% så borde detta vara ett läge att köpa detta företag. Inte en självklar strategi men ändå ett sätt att komma in på trevligare nivåer, jag tycker dock att om man följer detta exempel så borde du sakta men säkert köpa aktier under en längre period. Som ni förstår är mitt tips att ni ska köpa företag med kvalité just nu eller iallafall inom en närmare framtid. Om det skulle ske någonting så ta ett lugnt andetag och köp mer när det nu kan vara billigt. Jag tror på aktier eftersom du inte får någonting från räntor eller om du ser någon bra ränta kontakta mig, för jag har inte funnit något intressant. Fast om du ska ta ut dina pengar om ett år eller två då borde du inte ha dessa på börsen och de skulle inte ha varit där från första början utan om du ska ha pengarna om 10-40 år, köp. Börja köpa imorgon, fast inga stora poster utan små och fortsätt köpa smått tills allt har lagt sig. Jag snackar om små poster som kan iallafall dubblas om börsen blir sur igen och fortsätta dubblas en längre tid.Vi snackar alltså om att sprida ditt kapital under en längre tid för att kunna få ett bättre medelvärde på det pris du har gett för aktierna. Men det får nog avsluta detta längre inlägg och nu får vi hoppas på en börs med guldkant under hösten.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar