tisdag 20 juni 2017

Tips på läsning till semestern



Nu är sommaren här och med den kommer ju även den efterlängtade semestern och kanske finns det en lugn stund över där mellan bilresan till stugan eller sommarland där du kan koppla av. Vad passar inte då bättre än en bra bok att läsa? Därför har jag vilket kanske inte förvånar någon tittat på tre böcker som handlar om ekonomi som jag personligen kommer att läsa och skulle vilja tipsa om.

- Risk
Risk är en bok skriven av Jacob Bursell som även driver ekonomipodden Kapitalet, före detta Fondpodden. Boken handlar om företaget Pan Capital som under slutet av 90-talet och början av 2000-talet gjorde sig kända bland den övriga finanseliten på Stockholmsbörsen genom sitt nytänkande och annorlunda sätt att handla aktier och optioner. Pan Capital var ett bolag som red på eller rättare sagt drev digitaliseringen av den svenska börsen och dess motpart i USA. När banker fortfarande genomförde affärer med hjälp mäklare för enskilda aktier så handlade Pär Sandås och hans automatiska system ett tiotusentals aktier i sekunden, i olika bolag och på ett flertal börser utan att behöva trycka på en enda tangent.

För den som är väldigt inbiten i ekonomi så kan denna bok väga lite lätt men för någon som uppskattar citat och roliga anedokter så är detta en bok för dig. Du behöver inte heller veta allt för mycket om ekonomi för att hänga med och förstå vilken förändring som Pan Capital stod för på den allt mer globala marknaden. Så om du har chansen, plocka gärna upp denna bok och läs om ett av Sveriges mest lönsamma företag någonsin med en personalstyrka på som mest 30 stycken och en vinst på 4 miljarder.

- Boken om Q
Boken om mannen, myten och legenden Mats Qviberg. För er som kanske inte har 100% koll på vem Mats Qviberg är så är det mannen som gav namnet till HQ bank och där Q står för Qviberg och H för Sven Hagströmer. Banken som under finanskrisen gick omkull på ett spektakulärt sätt och ända sedan dess har varit ett hett intresse för både ekonomer och jurister. I denna bok får vi träffa Mats och djupdyka i hans huvud på ett sätt som aldrig tidigare har varit möjligt förrän nu. Vem är mannen som köpte Metro för miljoner för att sedan sälja det för en krona med en förlust på cirka 70 miljoner efter att ägt det i enbart någon månad. Vem är mannen som fortfarande får besöka rättegångssalen för sin inblandning i HQ och vem är mannen som styr Öresund med en järnhand.

För mig är denna bok främst ett sätt att få en mer nyanserad bild av vem Mats är och även ge mig en liten ny bild av honom. Kanske hjälper det även dig att få en mer komplett bild av vad som egentligen hände i historien om HQ. Är det världens bästa bok? Absolut inte men om du har läst och försökt sätta dig in i HQ kraschen som mig och fått Mats uppmålad som en bov i klass med Krösus Sork från Bamse eller Leonardo Dicaprios gestaltning av Jordan Belford så bör du läsa denna bok. Boken kanske bekräftar dina misstankar eller får dig att tänka om. Boken är skriven av Mats själv med hjälp av Lotta Byqvist så du bör vara beredd på en väldigt Qvibergisk bok där det kan komma en eller annan kommentar eller utsvängning.

Tips: Läs gärna, Det är jag som äger Carnegie! : maktspelet om Sveriges mest anrika investmentbank. Det är enligt mig den mest kompletta boken om HQ Bank och om dess uppkomst, glansdagar och kollaps.


- Den förlorade sonens återkomst
Boken som handlar om sonen Peter Wallenberg och den resa som han gjorde under sitt liv. Historien om att bli utfryst av sin egen far från Wallenbergsfären och ansedd som familjens svarta får. Som utfryst tvingades han att tillbringa sina första 11 yrkessamma år utomlands för att sedan komma tillbaka som en chefskandidat för världsföretaget Atlas Copco. Livet ändrades dock snart efter det att Peters bror Marc tog livet av sig och Peter fick se sin nya roll som faderns högra hand även om fadern aldrig skulle acceptera eller dela med sig av sitt inflytande över Wallenbergarnas imperium. Det hela ändrade sig dock då Peters fader Marcus Wallenberg låg på dödsbädden och insåg att någon behövde ta över sfären. Helt plötsligt stod Peter där på toppen av Sveriges elit och kunde se sig som kanske den mäktigaste företagsägaren i modern svensk historia.

Boken är ett resultat av över 100 timmar djupgående intervjuer genomförd av Ronald Fagerfjäll under Peters sista år i livet. Läs om mannen som tog över Wallenbergsfären och förvandlade Sverige och dess företag men kanske främst läs om mannen som fick utstå både spektakulära motgångar och framgångar samtidigt som han utvecklade det svenska näringslivet till vad det är idag. Peter är idag dessvärre död och har lämnat oss men efter sig har han lämnat ett imperium som uppgår till över 110 miljarder kronor (2016). Han har även lämnat en sfär som kontrollerar eller har betydande inflytande i bolag som bland annat SKF, Stora Enso, Munters, Höganäs, Bergvik Skog, Nefab, Kivra, Atlas Copco, ABB, SEB, Wärtsilä, Sobi, Saab, Nasdaq, Electrolux, Ericsson, Husqvarna Group, Mölnlycke och Vectura.

Samtliga böcker finns via Adlibris

Risk

Boken om Q

Den förlorade sonens återkomst


Du kan även via Börspodden testa Nextory under 30 dagar utan extra kostnad och ta del av böckerna där. Det finns även andra böcker att ta del av på Nextory som inte handlar om ekonomi. Skriv bara Börspodden som en kampanjkod för att ta del av detta erbjudande och då perioden på 30 dagar är över så är det bara att avsluta prenumerationen.

Nextory


Med den så får ni ha det gott,

//RJE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar