tisdag 6 juni 2017

Miljonbolagen i Höga Kusten del 5 (Absolicon)



Absolicon(Noterad Aktietorget)
Bolaget som kanske har skapat flest miljonärer i Höga Kusten på kortast tid ?
Gjorde under 2016 entré på aktietorget till en kurs på 40 kronor och handlades som högst till 329 kronor (Innan emission) för att nu senast handlas till 243 kronor. För dem som köpte in sig i bolaget tidigt har kunnat se sina pengar mer än tiodubblas under denna period. Själv klev jag av tidigt och fick nöja mig med ``ynka´´ 75-80% i avkastning för en två år gammal investering.

Absolicon är kort förklarat ett företag som tillverkar solpaneler och detta är i sig är inte så nytänkande med tanke på att Grekerna redan på sin tid använde sig av solens energi för olika ändamål. Det som dock skiljer Absolicon och deras solfångare mot många andras är den koncentrerade effekt som de kan få ut ur varje panel. Det gör att deras paneler passar utmärkt till användning inom industrin och andra områden som kräver hög värme/kyla då många processer inom industrin kräver ånga eller intensiv kylning. Vi pratar därför om paneler som kan värma upp vatten till ånga som i sin tur håller en temperatur på långt över 100 grader. Dock så ska man komma ihåg att Absolicons solfångare kan även tillverka el och till och med kopplas direkt till fjärrvärmenätet. Det är inte många om ens någon solfångare på marknaden idag som är så mångsidig och mycket av detta är tack vare Joakim Byströms arbete med att forska och utveckla bolagets produkter.

Försäljning
Bolaget grundades redan 2007 men då som Absolicon Solar Collector. Bolaget verkade mellan 2007-2012 och under denna period så sålde bolaget solfångare för 20 miljoner kronor och med installationer på 3 världsdelar. Under denna period satsade bolaget mycke på tillväxt och en växande omsättning. Detta gjorde att bolaget under 2013 försatte sig själv i konkurs där bolagets VD och grundare Joakim Byström sade följande ``Problemet är att vi har vuxit för snabbt. Våra finansiärer har inte haft tålamod att vänta och därför har vi tvingats öka omsättningen med följd att det har påverkat vår likviditet negativt´´. Men redan under samma år så startade Absolicon om och då under namnet Absolicon Solar Collector AB, men denna gång satsade bolaget på en mer hållbar tillväxt och redan under de två första verksamhetsåren så gick bolaget med vinst.

De tidigare åren

Absolicon har i sin äldre och nya form nästan uteslutande i de tidigare åren bara byggt test och pilotanläggningar men då i fullt fungerande och driftbara skalor till mindre projekt. Exempel på dessa är bland annat Hotel Centro Forestal i Spanien(2009), Hemabs energipark i Härnösand(2011) och Stödebadet i Sundsvall (2012).

Nutid

Under mars i år så vann Absolicon en liten upphandling om knappa 595 Tkr för att leverera solfångare till Ystad Arena. Denna leverans ska ske under sommaren av 2017 och systemet kommer att byggas i Härnösand i en plug-and-play liknande variant för att sedan transporteras och installeras på plats. Normalt bygger man dessa system direkt på plats och inte på en annan ort som i detta fall.

Det som dock idag ger Absolicon den värdering som bolaget ändå har på börsen (250-300) miljoner är förutom tekniken som bolaget besitter är det avtal som bolaget har med det kinesiska företaget Heli New Energi. Detta avtal innebär att Absolicon ska bygga en helt automatiserad produktionslina i den kinesiska provinsen Sichuan för tillverkning och produktion av solfångare. Detta avtal är värt upp till 25 miljoner kronor och är Absolicons största till datum. Bakgrunden till detta avtal är bland annat att Kina i ett av leden av många andra projekt försöker få kinesiska företag och industrier att ställa om till en mer förnyelsebar energi under de kommande fem åren(fem års planen). Kina har nämligen angett att under de kommande fem åren så ska landet och dess industrier satsa på solvärme för att dämpa eller till och med sänka behovet av fossila bränslen då det kommer till värmebehov och elförbrukning. Marknadsvärdet för investeringarna som ska gå främst till demonstration och pilotanläggningar beräknas av den kinesiska energimyndigheten NEA värderas till ca 20 miljarder SEK.

Framtiden
Absolicon har haft en väldigt lysande start på börsen och sedan introduktionsdagen har bolaget inte varit i närheten av den introduktionskurs som sattes till 40 kronor. Som högst har bolagets aktie handlats till 330 kronor varav den senaste kursen var på 243 kronor. Då ska det även tilläggas att bolaget nyligen har gjort en nyemission med en kurs på 130 kronor där 1 aktie gav 1 teckningsrätt och 4 teckningsrätter gav en ny aktie. Denna emission övertecknades till 276%.

Vad det gäller framtiden för Absolicon så ser den ganska rak ut och om bolaget fortsätter i samma riktning så finns det stora möjligheten för bolaget att kunna växa till sig inom sin nisch av solenergi, koncentrerad energi. Bolaget är med i olika projekt och har förutom den nämnda anläggningen i Kina även anslutit sig till India-Sweden Innovations Accelerator, vilket är ett projekt som det svenska energimyndigheten driver i Indien för att hjälpa svenska företag att etablera sig i landet.

Indien har som Kina de senaste åren ingått och annonserat stora löften om att ställa om sin industri mot ny förnyelsebar energi och i och med att Absolicon redan nu finns eller kommer att inom kommande år etablera sig i dessa områden är det ett gott tecken för framtiden. Det som även är en fördel med att etablera sig i Indien förutom att industrin just nu där är ny och håller på att byggas upp, är det faktum att landet har inga egna oljetillgångar och är därför i ännu större behov än Kina att lösa sin infrastruktur och energibehov omgående. I indien har man bland annat infört ett stödsystem som ger industrier stöd för installationer av solenergi, 30% i bidrag och 45% i fördelaktiga lån. Industrin behöver dessutom bara betala 25% vid leveransen. Systemet administreras av Indian Renewable Energy Development Agency (IREDA). Det finns även pengar för att hjälpa igång lokal produktion.

En bonus är även det att ett bolag som Absolicon kan trots sin nu ``stora´´ storlek kan bli ett intressant uppköp av någon annan energijätte som inte har en egen gren med förnyelsebar energi och vill därför hellre köpa ett fungerande företag som de kan implementera direkt till övrig verksamhet än att behöva lägga pengar på att starta det själv. Detta var bland annat uppe på tapeten under 2015 då jag personligen investerade för första gången i Absolicon. Detta har dock idag tonats ned en aning även om det finns kvar som ett alternativ inför framtiden.

Mina tankar

Jag investerade relativt tidigt i Absolicon och bolaget är faktiskt även mitt första bolag som jag har följt med hela vägen in på börsen. Men trots detta äger jag idag inga aktier i Absolicon och det finns en ganska enkel anledning till detta. Personligen så finner jag bolagets aktie och den värdering som bolaget just nu har väldigt hög (ansträngd). Jag säger dock inte att den är övervärderad men jag måste dock erkänna att det är lite väl högt. Det som idag gör att bolaget värderas till 250-300 miljoner är det avtal som bolaget har på 25 miljoner kronor och det är därför inte konstigt att man värderar bolaget till 10-15 gånger detta belopp. Det är väl mer eller mindre standard.

Det som dock får mig att tveka till att köpa denna aktie i dagsläget är att denna order är den första och den största som bolaget har lyckats att teckna. Annars handlar det mest om test och pilotanläggningar på 1-4 miljoner kronor vardera i värde och det är inte heller projekt med några större vinster som det handlar om. Det senaste är bland annat bygget i Ystad som är värt knappa 595 Tkr. Det är inte avtal som dessa som kommer att försvara bolagets värdering. Därför är det bara logiskt att aktien kommer få en korrigering framöver om de inte lyckas teckna en ny order av liknande storlek.

Men bolaget är ändå i startfasen och på ett sätt ska man ändå se det som ett framtidslöfte och att ordrarna och tillväxten kanske kommer om 2-3 år. Bolagets inriktning just nu är bland annat att bygga upp produktionslinor både här i Sverige (Härnösand) och i Sichuan provinsen i Kina. Att bolaget därför inte än kan eller ska ta sig an större avtal eller beställningar kan därför ses ganska självklart och man ska inte heller underskatta de projekt som de deltar i. Detta även om jag helst hade vilja se lite mer konkreta resultat från dem redan nu. Att bygga mindre anläggningar eller pilotanläggningar på 3-10 solfångare är enligt min mening inte av intresse som man ska värderas till 300 miljoner kronor. Men när väl linorna är på plats så kanske det är dags att ta sig an större projekt och då är jag även beredd att omvärdera min ståndpunkt.

Intressanta nyckeltal för Absolicon


Ägarbild (tre största ägarna)


Disclaimer
Jag vill som vanligt då jag pratar om aktier och företag lämna en disclaimer här i slutet av inlägget. Jag är ingen har ingen utbildning vad det gäller analysering eller ekonomisk rådgivning. Detta ska inte ses som en köp eller sälj rekommendation utan enbart ett inlägg där jag utvecklar personliga idéer och skriver om något som jag finner intressant. Jag är inte betald eller på något sätt kompenserad för att skriva om bolag. Detta är och ska enbart ses som mina personliga tankar.

Jag äger idag inga aktier i Absolicon och kommer troligtvis inte köpa någon aktie i bolaget under den kommande framtiden. Detta är bland annat på grund av att jag anser att bolaget idag har en ansträngd värdering. Det betyder inte att värderingen är felaktig men att jag just finner bolaget mindre intressant och att nedsidan på kort tid känns större än uppsidan.

Med det så får ni ha en bra dag.

//RJE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar