onsdag 29 mars 2017

Till minne av Aktiestinsen


Kan man köpa en krona för öre så säger det sig själv att det är en bra affär                          Lennart Israelsson


Nu har ännu en stor person lämnat oss och det är tråkigt att behöva säga farväl till Lennart Israelsson eller som vi alla känner han som Aktiestinsen. Mannen som gick från 600 kronor till över 140 miljoner kronor under en livstid.

Vem var Aktiestinsen?

Aktiestinsen var faktiskt ingen stins men han jobbade vid SJ  mer eller mindre hela sitt yrkessamma liv och då bland annat som stationsföreståndare. För att enklast jämföra Aktiestinsen med något så måste det vara drömmen att vem som helst kan lyckas, han är den svenska versionen av den amerikanska drömmen. Han är mannen som utan något startkapital eller någon kunskap om aktier lyckades samla ihop en gigantisk förmögenhet under sitt liv. Även om hans syn på sin egna förmögenhet enklast kan sammanfattas med, vad ska jag som en person göra med alla dessa pengar.


Lennart som föddes i Småland 1916 kom till världen i ett enkelt hushåll. Det fanns ingen elektricitet, telefon eller andra saker som vi idag är vana vid. I intervjuer så har Israelsson själv berättat om att hans mor själv sydde kläderna, hon spann och hon stoppade strumporna. Fadern skötte gården och på kvällarna täljde han räfspinnar. Under en period i tidigt i sitt liv levde Israelsson i Stockholm men flyttade hem när andra världskriget bröt ut. Väl hemma i Småland så fick han ett jobb på SJ och efter det så stannade han kvar i landskapet.

Ett tidsfördriv som blev en saga ?

Då det inte alltid var mycke rörelse eller anländande tåg på Konga station så tillbringade Israelsson en hel del ledig tid  till att läsa Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning. Det kanske var en slump, tur eller ödet men under denna tid så skrev Carl Pokorny en börsspalt för tidningen där han pratade gott om aktier och deras fördel som inflationsskydd. Även om Israelsson blev intresserad av det som Pokorny skrev så skulle det dröja ytterligare 3 år innan han vågade ta steget och köpa några aktier.


600 kronor blev till 140 miljoner

Genom att spara ihop ett startkapital på 600 från sitt jobb på SJ så började en resa mot miljonerna. Det första köpet som han gjorde år 1946 var fem aktier i Sandvikens Jernverk och vad det slutade med ? Ett kapital på 140 miljoner kronor som mestadels har gått till eller skänkts till olika välgörande ändamål och stiftelser. Några exempel på minnet som kommer leva kvar efter Aktie stinsen är Sporthallen som han var med och sponsrade och de stipendier som han har skänkt till Växjö Universitet.

Några investeringstips som Israelsson lämnade bakom sig är följande:

1. Ha trevligt med din avkastning och de vinster som du genererar.
2. Drabbas inte av panik om börsen faller. Den stiger alltid igen.
3. Köp aktier som delar ut pengar till sina ägare och som ökar utdelningen.
4. Belåna aldrig.
5. Köp lågt värderade aktier och sälj dem inte.
6. Köp när ingen vågar äga aktier och sälj när alla tror att det är riskfritt.
7. Investera i aktier som har en direktavkastning på mellan 3-6%.
8. P/E tal ska ligga på mellan 5-20.
9. Återinvestera utdelningar.
10. Börja försiktigt.

En av många åsikter Aktiestinsen hade om experter och förvaltare
Varför skulle jag betala nästan en miljon i förvaltningsavgift när jag sköter placeringarna bättre själv
- Lennart Israelsson
Hemsida om Aktiestinsen
http://aktiestinsen.se/

Boken om Aktiestinsen
http://www.adlibris.com/se/bok/miljoner-pa-sparet-om-aktiestinsen-tiden-och-pengarna-9789163371950


Se även denna bok: Investera som mästarna där finns
http://www.adlibris.com/se/bok/investera-som-mastarna-fran-aktiestinsen-till-soros-9789189212367

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar