måndag 7 november 2016

The Clinton bet





Det är äntligen dags, ett av historiens sämsta/värsta val är nu på väg att få ett slut och detta har öppnat upp för en intressant situation nämligen att ta ett bet på hur börsen kommer att gå framöver. Som underlag för detta så finns det ett intressant mönster som har växt fram desto längre detta val har gått och det är relationen mellan framgångarna för Donald och nedgångarna på börserna.


Då det kommer till den finansiella världen så bygger denna mycket på masspsykologi och rädsla för det okända. Donald Trump som president är därför någonting som marknaden inte alls tycker om och detta har visat sig genom att varje gång Trump har närmat sig Clinton så har detta resulterat i en sur börs. Detta faktum är för min intressant för om det skulle visa sig att Clinton vinner kommer börsen då gå upp?

Stockholmsbörsen har som så många andra börser haft en relativt stark uppgång sedan Brexit, det vill säga fram till den senaste ``skandalen´´ som slog ner mot Clinton och hennes hantering av information genom hennes privata e-mail. Denna gång är det dock inte ens säkert att det har någonting med Clinton att göra även om FBI valde att åter öppna upp den redan nedlagda undersökningen mot henne. Detta gjorde att plötsligt hade Trump kommit ikapp och kanske rentav klivit om Clinton i valundersökningarna. Detta visade sig i den form att Stockholmsbörsen gick ner cirka 4 % och att ``börsen´´ i USA gick ner 8 dagar i rad vilket inte sker så ofta förutom under oroliga tider.

Förutom att detta visar hur mycket valet i USA faktiskt påverkar världens börser och ekonomier så gör detta även att en möjlighet har öppnat upp sig. Nämligen att ta ett bet på hur börsen kommer gå beroende på vilken av kandidaterna som vinner. En vinst för Clinton kommer troligtvis leda till en uppgång på världens börser samtidigt som en vinst för Trump troligtvis kommer leda till en nedgång. Detta är som du säkert förstår ingen vetenskapligt grundad analys eller rekommendation utan mer av ren spekulation. Detta främst av tre anledningar:

1. Det konstiga valsystemet som USA har för att räkna röster, där vissa stater anses viktigare än andra, vilket betyder att Trump måste inte vinna i flest stater utan i de rätta staterna. Detta gör att även om de flesta mätningarna som har gjorts pekar för Clinton så kan detta vara helt missvisande då detta visar % av ett antal personer som har deltagit och inte visar ``värdet´´ på den enskilda rösten efter stat. Om jag inte minns fel så var det bland annat så som Busch den yngre kom till makten. Förloraren kan alltså bli vinnaren.
2. Vi minns väl alla Brexit. Även om marknaden snabbt vände uppåt efter Brexit och har fortsatt uppåt så finns det en risk att om Trump vinner så kommer börserna runt om i världen gå ner. Inte många trodde på en Brexit förutom de som fick rösta i England och detta val påminner om det. Vad vi anser här i Sverige spelar ingen roll, vi kan inte rösta och detta är viktigt att komma ihåg när och om Trump vinner.
3. Kommer Trump acceptera en förlust eller kommer han att bete sig som ett barn som precis har förlorat i ett spel. En nyckel till en skakig framtid kan bland annat hänvisas till det som skedde efter 2000 i Florida. Trump kan överklaga och hänvisa till detta om han inte vinner. Han kan även göra en hel del rubriker, han är ju trots allt bra det. Detta kan leda till oroligheter som inte sitter marknaden i smaken.

The Clinton bet
Nu till det som detta inlägg egentligen handlar om. Som titeln på detta inlägg antyder så tror jag på en Clinton seger och nej det handlar inte om att sätta pengar på en vinnare genom någon spelsajt utan att köpa aktier och andra värdepapper som gynnas av en uppgång. Min tro är att när Clinton vinner så kommer börsen att studsa upp igen och hämta igen den senaste periodens nedgångar. Detta är som sagt ingen direkt vetenskap och jag kommer inte heller råda någon att spekulera i det amerikanska valet men jag själv personligen kommer att göra ett bet. Jag kommer köpa aktier idag och jag kommer hålla tummarna på en stark börs framöver efter det att Clinton har valts till USAs första kvinnliga president.

Mina idéer
Att investera på börsen innebär att antingen ta långsiktiga eller korta vad om var börsen kommer vara om en vecka, en månad eller om tio år från nu. Min fråga är, kommer börsen gå upp eller ner när rösterna har blivit räknade? Om tio år har den gått upp med säkerhet, det finns en god sannolikhet att den har gjort det inom en månad och en 50-50 chans att den gör det efter rösterna har räknats. Jag tar gärna detta bet då jag är övertygad om att chansen att Trump vinner är mer 20 mot 80.


//RJE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar