onsdag 23 november 2016

Äter du ute eller har du matlåda

Dagens inlägg kommer om inte titeln avslöjade det redan handla om din lunch men även om hur du ser på kostnaden för mat. En fråga som jag vill att du ställer dig när du läser detta inlägg är följande, är du en som ständigt äter ute eller tar du med dig lunch på jobbet?
Mina matvanor
Jag personligen tar nog alltid den dyraste maträtten på menyn när jag äter ute på en restaurang och detta har inte med att jag går efter priset. Detta beror främst på att jag älskar att äta en fin köttbit och detta med rödvinssås. Denna kombination brukar på de flesta restauranger hamna längst ner på menyn och detta med en prislapp efter detta. Jag är även så att jag kan anse att det är värt att ta den dyrare köttbiten än den billigare salladen eftersom jag inte äter ute så ofta och då anser inte jag att 500-600 kronor är så farligt. Det sker ju inte så ofta och det är ju viktigt att skämma bort sig själv ibland.

Jag är dessutom ganska onyttig av mig och ibland är det väldigt enkelt att köpa lite fryst färdiglagad mat eller gå förbi Burger King på vägen hem. Så det är inte direkt så att jag kan skryta om att jag äter rätt eller att jag alltid håller koll på allt jag stoppar i mig. Det är inte heller vad detta inlägg kommer handla om. Jag är en matglad person och jag äter det som jag känner för när jag känner för det. Jag har även en viss svaghet för choklad. Choklad är någonting som aldrig kan vara fel enligt mitt tycke.

Lunch
Det finns dock en måltid som jag verkligen lägger ner energi på och detta är lunchen och då gäller det främst den som jag tar med på jobbet. Detta är en måltid som jag kan skryta om eftersom priset för en lunch ligger på runt 10-20 kronor, ibland även 7-9 kronor per måltid. Anledningen till att jag lyckas med detta ``mirakel´´ är eftersom jag gör matlådor av väldigt simpla ingredienser i relativt stora mängder. En av de ingredienser som ständigt ingår i mina matlådor är pasta. Andra ingredienser är sådana som Barilla pastasås, champinjoner, majs och möjligtvis något ost. Att jag inte heller har något problem att äta samma maträtt flera dagar i rad gör det ännu enklare. Jag kan göra 8-9 matlådor av samma sak och äta detta tills det är dags att börja om.

Så för att sammanfatta detta på ett bra sätt så har jag satt samman detta exempel för att visa de kostnader jag har för 8-9 matlådor.
Pasta: 10 kronor
Pastasås: 35 kronor
Champinjoner: 20 kronor
Majs: 13 kronor
Mozzarella: 10 kronor
Total= 88 kronor
Det betyder att 8-9 matlådor för mig ger en kostnad på cirka 10-11 kronor per lunch. Till detta dricker jag vatten vilket kostar mig 0 kronor och sedan tar jag en frukt som alltid finns tillgängligt i köket på jobbet 0 kronor. Detta gör att när helgen väl infinner sig så kan jag skämma bort mig med en fin köttbit som en belöning för att har varit sparsam under veckan. Mitt argument för detta är att jag troligtvis ändå hade ätit denna köttbit oavsett så varför inte se det som en belöning.

Ett oavsiktligt resultat

En annan intressant sak är att för mig som älskar att äta kött är att jag inte äter kött 5 av 7 dagar i veckan minst. Jag anser mig dock inte att vara en vegetarian eller liknande eftersom jag inte drar mig för att slänga i mig en hamburgare eller en pepparstek så snart som jag får chansen. Men jag ger mig dock själv gärna en klapp på axeln då det är bra att vara lite mer sparsam med att äta för mycket kött. För att vara ärlig hade jag inte tänkt så mycket på detta förrän nu när jag skriver om det. Vilken ögonöppnare må jag säga. Kanske är det mitt undermedvetna som har drivit mig till detta, eller har det bara med att det är billigare att inte använda kött i maten?

Dags för lite siffror Detta är trots allt en sida som främst ska handla om ekonomi även om det kanske inte alltid är lika tydligt. Så för att få in lite siffror i detta inlägg så tänkte jag köra lite matematik med er. Låt oss säga att du äter ute varje dag 5 dagar i veckan, varje vecka året runt och detta till ett pris av cirka 80 kronor. Du gör detta 42 veckor om året, 42 veckor är ett ungefär som är slarvigt framtaget enligt följande princip: Semester, helgdagar och andra tillfällen som är borträknade där du av någon anledning inte är på jobbet eller behöver bekosta din egen lunch.

Detta gör att din kostnad hamnar på (80x5)42 = 18 000 kronor per år för att äta ute dagligen för en kostnad på 80 kronor per lunch. Att komma ihåg är att denna kostnad kan för många ligga på upp till 100 kronor per lunch vilket ökar kostnaden ytterligare. Det kan även vara så att du kanske jobbar 52 veckor om året men detta är inte avgörande i detta sammanhang då det enbart är ett exempel. Men åter till ämnet, om man då jämför detta med någon som lägger ut 20 kronor i matlåda så ger detta en kostnad om (20x5)42= 4200 kronor. Dessa två exempel betyder alltså en skillnad på 13 800 kronor för ett enda år. Om du är som mig som ibland kan pressa ner kostnaden till 7-9 kronor per låda så innebär detta att din totala kostnad kan bli så låg som (8x5) 42= 1680 kronor per år. Detta är en skillnad så stor som 16 320 kronor under ett år jämfört med det första exemplet.

Så äter du ute eller har du matlåda Jag säger inte här att du ska ta med matlåda varje dag eller om ens någonsin. Det har självklart med vad du anser är värt pengarna för min del är inte värt att äta ute varje dag eller för den delen något som jag eftersträvar. Detta är mer tänkt som en ögonöppnare som ska få dig att fundera på vad och hur du äter din lunch på jobbet. Jag anser inte heller att du enbart ska äta pasta och pastasås till lunch 42 veckor om året, det gör inte jag heller. Men det kan vara värt att fundera på.

Undertian
För att avsluta detta inlägg så vill jag tipsa om en sida som jag tycker är en perfekt inspirationskälla för god men även billig mat och det är Undertian. Det är en sida som drivs av Hanna Olvenmark som kort och gott har tagit fram/samlat ihop recept på maträtter som kostar mindre än 10 kronor per portion. En av anledningarna till att jag valde att skriva detta inlägg var hennes sida. Jag tycker att hon har på ett bra sätt tagit fram och visat att bra och god mat inte behöver kosta mer i längden än den mat som du köper med dig eller går ut och äter under din lunch. Jag skulle varmt rekommendera dig att iallafall besöka hennes sida och titta runt lite. Kommer att lämna en länk nedan så att du hittar sidan enkelt.

Om inte får ni ha det bra till nästa gång

//RJE

Länk: Undertian

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar