söndag 11 april 2021

Min onoterade portfölj



När det kommer till personliga investeringar har jag medvetet valt att vikta min portfölj mot onoterade bolag och då jag har ett visst intresse för alkohol- och alkoholfria produkter har det även uteslutande blivit bolag med kopplingar till denna bransch.

Så med lite skrivkramp låt oss gå igenom några av mina onoterade innehav.

Betydande innehav:

Hernö Gin
High Coast Distillery
Brewdog
Ekobryggeriet
Sav Winery
Skånska Spritfabriken
Uppsala Destilleri

Detta är några av mina större innehav och de innehav som jag följer mer aktivt även om det finns några fler enstaka innehav som inte är med på denna lista. Ett av dem kommer jag att skriva om i ett kommande inlägg.

Hernö Gin
Detta är ett bolag som jag har skrivit om i några omgångar och det är även det bolag som fram till nyligen har varit mitt största enskilda innehav. Vid tillfället för denna text är jag dock i slutfasen av en transaktion som kommer sänka mitt ägande drastiskt allt för att göra nya investeringar möjliga.

Bolaget i sig kräver nog ingen större presentation, Europas mest prisbelönta destilleri, grundaren Jon Hillgren invald i Gin Hall of Fame och troligtvis en av Sveriges främsta spritproducenter just nu.

Trots ett tufft 2020 med inslag av Corona och till följd av detta minskad export och försäljning via HoReCa lyckades bolaget behålla sin försäljning och resultatet var i nivå med 2019. Ett godkänt resultat.

Det senaste nytt från bolaget är en satsning på ett hotell i Härnösand och en bar i Stockholm två projekt som jag i tidigare inlägg har gett min syn på varav ni gärna får läsa detta inlägg gällande mina tankebanor. 

Hernö Gin bygger hotell

Bolaget i sig är intressant och deras produkter av yttersta toppklass. Värderingen och den potentiella avkastningen är dock inte det som bör driva ett beslut om att eventuellt investera i bolaget just nu. Om du dock har ett personligt intresse för Gin eller enbart är intresserad av resan framöver kan bolaget fortfarande vara intressant.

High Coast Distillery
High Coast eller BOX är Sveriges andra aktiva Whiskydestilleri både avseende försäljning och produktionskapacitet bakom Mackmyra.

High Coast är en av två destillerier från``Höga Kusten´´med stora internationella framgångar varav Hernö Gin är det andra. Till skillnad mot dess storebror och förebild Mackmyra har High Coast anammat en mer lokal strategi med fokus på destilleri, lager och buteljering allt samlat på plats i Marieberg eller Box (platsen där tillverkningen av material för trälådor avsedd för export till England skedde).

Även för High Coast var 2020 ett tufft år där bland annat den årliga festivalen fick ställas in varav även evenemang på besökscentret fick ställas in under andra halvan och början av 2021. Dock kunde bolaget redovisa ett positivt resultat vilket till viss del berodde på effektiviseringar och rationaliseringar men även uppskjutna investeringar och ombyggnationer.

High Coast är ett bolag som troligtvis under de kommande åren kommer att kämpa med lönsamheten i takt med att bolaget försöker bygga upp ett lager av äldre destillat samtidigt som det investerar i en mer hållbar produktion, större kapacitet och export. Dock bör bolaget kunna göra det utan att skuldsätta sig till den grad Mackmyra gjorde under tidigt 2000-2010-tal vilket har visat sig vara en kostsam strategi då Mackmyra trots en omsättning om 120 miljoner fortfarande går med förlust till skillnad mot High Coast 45 miljoner och vinst.

Bolaget kommer att ha en lång resa framför sig och under perioder kommer lönsamheten troligtvis variera beroende på investeringar i nya lager och utbyggnad av eventuell kapacitetshöjning. Att inte glömma en Whisky som är 20 år kräver minst 20 år av lagring. Därav är High Coast en aktie som man köper idag för att stoppa i skrivbordslådan för att sedan ta fram på äldre dar.

Brewdog
Detta är en investering som jag gjorde mindre för investeringens och avkastningens skull och mer för det roliga i att vara delaktig i något större. Brewdog är för er som kanske bara känner igen namnet från hyllorna på Systembolaget världens snabbaste och största ? craft brewery och ett av storbritanniens snabbast växande varumärke.

Bolaget har genomfört denna bedrift genom att via 10-isch crowdfunding kampanjer ta in kapital för utveckling, utbyggnad och expansion och är troligtvis världens främsta bolag när det kommer till crowdfunding.

Jag personligen deltog i Equity for Punks USA och är en av många som har deltagit i ``revolutionen´´ av finansiering och investering i bolag som önskar att ta sin affärsidé till en ny nivå.

Brewdog är inte ett bolag jag följer aktivt och när jag senast tittade upp värdet på mina aktier så såg jag att värdet till följd av flertalet kapitalanskaffningar var mer eller mindre samma. Jag kommer nog aldrig få någon vidare avkastning från detta bolag och då det aldrig riktigt var meningen kommer jag nog inte sälja aktierna när bolaget nu överväger en möjlig börsnotering.

Ekobryggeriet
Ekobryggeriet är min första investering i något som inte avser en producent av alkoholhaltiga produkter men som fortfarande följer samma mönster. Ekobryggeriet är kanske känd främst för sina Tonics med samma namn men har även ett systerbolag som producerar ekologisk läsk under varumärket Dirtwater Fox Brewery.

Just Ekobryggeriet är en av Sveriges främsta Tonics inom premium segmentet och har under dess korta tid på marknaden (2017-2021) tagit en stor del av den totala marknaden för Tonic Water och har fortsatta expansionsplaner.

Bolaget i sig har ännu inte redovisat någon vinst och så länge bolaget fortsätter att växa på sin marknad och visar positiva tillväxtsiffror ser jag ingen anledning till att begära detta. Hellre att de gör ytterligare kapitalanskaffningar för fortsatt expansion.

Ekobryggeriet har ett uttalat mål att antingen bli uppköpt eller att notera sig i framtiden. Även om detta visserligen var målet 2017 och att tidsplanen var 3-5 år utgår jag från att planen är densamma även om den kanske har skjutits upp en aning.

Jag personligen ser Ekobryggeriet som en av mina främsta investeringar just nu. Under 2020 värderades bolaget till 60 miljoner kronor och räkenskaperna för The Nordic Soda Company 2020 var 34 miljoner kronor i omsättning och 4,4 miljoner kronor i förlust. Varför jag använder mig av siffrorna från ett annat bolag är eftersom det bolaget är moderbolaget och jag kunde inte finna några siffror enbart för Ekobryggeriet då de ännu inte har publicerats enskilt. Men i teorin bör dessa vara i linje med siffrorna för Ekobryggeriet med mindre avvikelser beroende på hur kostnader och intäkter är fördelade mellan Ekobryggeriet och Dirtwater Fox Brewery.

Enligt min uppfattning bör bolaget om tillväxten inte hindras av pandemin och de efterföljande effekterna inom de kommande åren växa kraftigt internationellt och detta bör innebära en högre värdering och i längden högre aktiekurs. Jag kommer att investera ytterligare i bolaget om de söker mer kapital och exit planen fortfarande är försäljning eller notering.

Sav Winery
Vem behöver vin gjord på vindruvor när du kan tillverka vin på björksav. Vad jag vet finns det i alla fall 4 destillerier i Sverige som har satsat på denna lite udda, unika och väldigt svenska produkt.

Personligen har jag testat björkvin från både Savhuset Åre och Sav Winery varav jag kan sammanfatta upplevelsen som ett litet sötare vin utan den där syran som vit eller mousserat vin brukar kunna erbjuda. Det är ingen smaksensation på långa vägar men det är en flaska som man gärna ställer fram till en liten finare måltid som vid midsommar eller när vänner från södra Sverige är på besök . Det är en konversationsstartare eller pricken över i:et om man säger så.

När det kommer till min investering i Sav Winery var det nog produktionsprocessen i sig som lockade mig. Ett svenskt, hållbart, ekologiskt och veganskt alternativ med anor från 1785. en process som egentligen inte kräver så mycket mer än ett antal bra björkar för utvinning av sav. Sav som redan har blivit populärt som en svensk hälsokur.

Möjligheten i detta bolag är enligt mig begränsad men intressant då bolaget bör rikta in sig på en liten produktion och med premiumkänsla för export till Europa och Asien. Där tror jag bolaget kan finna sin nisch.

Skånska Spritfabriken
Spritfabriken är minst sagt ett hett samtalsämne inom grupper som är inriktade på ämnet Whisky och frågan kring när är en svensk Whisky en svensk Whisky. En kritik som till viss del enligt min uppfattning är berättigad men som blir orimlig när man jämför vilka regler andra större destillerier tummar på. Ett ämne jag har gett min syn på i ett tidigare inlägg.

Kritik kring usprung

Så vad gör Skånska Spritfabriken ? lite av allt möjligt. Allt från Tonics och Whisky till äppeldestillat gjord på skånska äpplen. Det som drog mig till detta destilleri var det faktum att bolaget tillverkar inte bara sin egen Gin utan även tillhörande Tonic. Av regel tillverkar man antingen enbart Gin eller enbart Tonic. Jag tyckte deras säljpitch kring att bolaget som tillverkar Ginen även är bäst lämpad att ta fram Tonicen som lyfter fram de önskade nyanserna.

När det kommer till investeringen i sig har inte så mycket hänt under året som gått från crowdfundingen 2020 och en stor del av det beror ju så klart på den situation vi befinner oss i. Jag ser dock att bolaget just nu tar in ytterligare kapital och som det ser ut kommer jag troligtvis fylla på med lite mer aktier.

Uppsala Destilleri
Detta är kanske det bolag jag har lärt mig mest av när det kommer till investeringar i onoterade bolag. De flesta av er har nog aldrig hört talas om detta bolag och i ett möjligt scenario hade bolaget redan varit historia och jag hade nog förväntat mig att det hade varit det nu men uppenbarligen verkar bolaget fortfarande tillverka sprit och du kan finna produkterna till försäljning via Systembolaget eller dess hemsida.

Bolaget i sig är mer eller mindre en dröm som har blivit en verklighet och bolaget har från start varit en enmansshow vilket kanske är det största problemet.

Tanken var nog ursprungligen att bolaget skulle satsa på små men unika/exklusiva batcher av Whisky, Gin, Rom och andra destillat. Problemet är (min uppfattning) dock att detta har drivits mer av ren passion och projekt som dessa kräver mer än bara passion och kunskap. Det kräver tyvärr även tid och kapital. Jag tvivlar varken på passion eller kunskap då bolagets grundare Magnus besitter dem båda, vad som dock saknades och som fortfarande saknas är tid och kapital.

Visserligen tror jag att bolaget kan leva kvar även i framtiden fast i en begränsad skala men för min del är förlusten vid en eventuell avveckling försumbar. Det enda jag hoppas på nu är att jag får hämta ut mina "shareholder" buteljeringar. Dessa flaskor var nämligen en del av erbjudandet vid investeringen, köp aktier och för det får du möjligheten att köpa några limiterade flaskor.

Vad jag vet har bolaget idag ett nära samarbete med Länna Bruk och så länge Magnus har passionen och drivkraften för att fortsätta med verksamheten så kommer bolaget fortsätta att existera fastän det troligtvis aldrig kommer att bli något mer än vad det är idag.

I detta fall anser jag att investeringen i sig redan är avskriven men med en option på några flaskor av svensk Whiskyhistoria om dessa någonsin blir levererade.

Onoterat och framtiden
Överlag tycker jag det är roligt och intressant att investera i onoterade bolag och då jag har ett intresse för bland annat Whisky så har det blivit naturligt att investera i bolag med liknande inriktning.

Det är även en bransch jag tror kommer att fortsätta erbjuda möjligheter även framöver och en del av det kommer från att antalet producenter har gått från låga 10-talet till runt 900 på bara några få år. Ännu är den svenska Whisky/Gin/Öl scenen ung och det kommer att finnas bolag som kommer och går innan vi börjar se en riktig kondolidisering eller eventuella uppköp. Det senaste svenska bolaget jag kommer att tänka på när det kommer till historiska försäljningar är Absolut Vodka som såldes 2008.

Redan nu sitter jag i slutfasen av en transaktion gällande Hellström Gin men jag håller dock ögonen öppna kring nyheter vilka rör mina portföljbolag och eventuellt nya prospekt.

Jag ser även ingen anledning till att ändra fokus utan det ser detta som lite av min framtid. Investera i små och unga destillerier för att sedan inom 5-10 år göra en exit eller i alla fall försäljning av aktierna.

Att påpeka är dock att alla bolag kommer inte lyckas och det är även därför jag försöker kasta nätet relativt brett. Om 1 bolag lyckas, 5 överlever medan 3 går i konkurs och 1 köps upp så har man troligtvis fortfarande fått en avkastning från den ursprungliga investeringen om man hade möjligheten att komma in tidigt.

Med det sagt

Ni får ha en fortsatt trevlig söndag

//RJE

Disclaimer:
Jag är aktieägare i samtliga bolag som idag har behandlats och har därför ett intresse av deras utveckling. Jag samlar även på flaskor från några av bolagen som Hernö Gin och High Coast Distillery med mera. Jag är dock inte betald eller kompenserad för min text av någon av de bolag som har behandlats. Jag har även ingen nära relation eller kontakt med någon som är aktiv på bolagen i fråga.




2 kommentarer:

  1. Hej, angående Nordic Soda Company, vet du hur mycket en a-aktie är värd i dagsläget? Värderingen på 60m som ska fördelas på hur många aktier? Letar själv efter detta då jag ska värdera mina aktier från bästa förmåga

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej

      Då det finns väldigt lite information att gå på idag eftersom bolaget inte har redovisat några aktuella siffror famlar nog alla aktieägare i mörkret. Tycker det kan vara aktuellt nu med en årsredovisning.

      En ren gissning är att värderingen precis innan turbulensen som just nu utspelar sig var allt från 100 till 120 miljoner enbart baserat på de nyheter och publikationer som delats kring expandering och försäljningsökningar. Oavsett bör värdet vara högre idag än vid emissionen.

      Bolag i Sverige inom Premium segmentet för sprit har haft ett P/E som riktmärke om 30/50 gånger vinsten. Nu är det oklart om bolaget ännu genererar vinst men det bör ge en fingervisning.

      Vad jag förstod var det totala antalet aktier 1 440 000 stycken.

      Radera