tisdag 30 oktober 2018

Har Mackmyra nått botten


Detta inlägg kommer som en kommentar på en nyligen avslutad Whiskyauktion på auktionssidan Whiskyauction.com där några Mackmyra var ute till försäljning. Så kanske ta detta inlägg med en nypa salt.



Auktion 2018-10
Under auktionen gick några Preludium:03 - Preludium:06 under klubban och även om inte dessa flaskor har lyckats hämta hem några betydande belopp under de senaste åren så känns det som att vi har nått botten. Slutpriset för flaskorna på auktionen landade på runt 40-50 Euro vilket kanske inte säger så mycket om man inte har någon kontext.

När dessa flaskor släpptes så gjorde de till en kostnad om runt 450-500 kronor, vilket får ses som ett relativt normalt pris för 50 cl från ett nystartat destilleri. Detta pris i sig är därför inte något upseéndeväckande utan det som fick mig att skriva detta inlägg från första början är det faktum att det är över 10 år sedan flaskorna släpptes och det har inte skett något med flaskornas värde. De har mer eller mindre stått stilla i värde om kanske till och med förlorat några kronor.

Att inte glömma är att efter avgifter och kostnader har blivit betalda så kommer säljaren troligtvis enbart få ut runt 300 kronor från försäljningen. Detta pris innebär även att köparen inklusive de kostnader som uppkommer vid köpet via auktion enbart betalar runt 470 - 500 kronor per flaska efter fraktkostnader. Frakt brukar ligga på 200 kronor och sedan 20 kronor extra per flaska.

Break even
Den främsta anledningen varför jag tror att vi har nått botten nu när det gäller äldre släpp av Mackmyra är den psykologiska och viktiga nivån som är det ursprungliga inköpspriset. Som nämnt släpptes dessa flaskor för över 10 år sedan eller rättare sagt 2006-2007. Vilket betyder att dessa flaskor har sedan dess enbart varit väldigt trevliga prydnader hemma i skåpet. Och även om köparna inte är intresserade av att betala mer för flaskorna så kommer inte säljarna vara redo att sälja sina flaskor om de inte måste.

För om vi ska vara ärlig vem vill egentligen sälja något som de har sparat i 10 år om detta innebär att de knappt får tillbaka de pengar som de ursprungligen köpte dem för. Detta är inte logiskt och även om inte flaskorna hittills har givit någon avkastning så börjar vi närma oss något som jag finner är väldigt intressant. Nämligen då åldern på flaskorna kommer att driva intresset framåt, men då främst som en form av investering och inte längre enbart som en dryck. När något blir gammalt och har en liten men lojal skara följare så brukar nämligen samlarvärdet öka.

Free float
Detta är ett begrepp som vi väldigt ofta använder inom den finansiella världen för att försöka förklara hur många aktier som finns tillgängliga att handla/köpa och hur man bör se på utbud och efterfrågan. När det kommet till Mackmyra så har jag grävt runt lite (inte via deras hemsida) och försökt listat ut hur många flaskor som släpptes för respektive släpp. Detta ska därför ses som en ren uppskattning.

Preludium 2 - 8 500, varav 4536 via Systembolaget
Preludium 3 - 18 600, varav 9096 via Systembolaget
Preludium 4 - 16 500, 9096 via Systembolaget
Preludium 5 - 20 000, varav 11096 via Systembolaget

Vad dessa siffror säger är att vi kan uppskattningsvis säga att runt 4 500, 9 100, 9 100 och 11 100 flaskor såldes till privatpersoner från dessa släpp. Vad det gäller övriga flaskor kan vi bara utgå från att dessa har sålts via export eller till restauranger och barer. Det säger även att vi har ett maximalt antal som troligtvis inte längre är den totala mängden. Det skulle till exempel inte vara förvånande om det enbart finns 4000 flaskor Preludium 02 kvar eller färre. Att utgå från att alla 8 500 flaskor skulle vara ståendes i ett skåp oöppnade är högst osannolikt.

Vad vi även kan gräva fram är att via mitt Excel från Europeiska auktioner för Whisky så har runt 1500 Mackmyra gått på auktion mellan 2006-2018. Av dessa är enbart 1150-1200 officiella Mackmyra släpp, vilka är fördelade på samtliga släpp under denna period. Som ett exempel har bara runt 150 flaskor Preludium 01 gått på auktion från 2006 fram till idag. Detta betyder att via reglerade auktioner så dyker en Mackmyra Preludium 01-06 väldigt sällan upp trots att det såldes ett betydande antal flaskor.

Detta gör att det antal flaskor som har sålts eller funnits tillgängliga på andrahandsmarknaden har varit relativt få. Att det även gäller flaskor som är limiterade och att det antal som jag har uppskattat ovanför är det ``maximala´´ antalet som någonsin har existerat och kommer existera så innebär det att antalet kommer bara att minska. Eller utbudet och den nämnda free floaten är väldigt liten. och kommer att minska desto längre tiden går.


Mackmyra som bolag
Något vi inte ska glömma då det gäller Whisky är något som är sant för alla bolag. Varumärke, anseende och rykte. Detta är något som Mackmyra har fått jobba väldigt hårt med och just nu ser det faktiskt ut som att de lite mer mogna lagren som ännu inte har tappats på flaska kan vara det som äntligen tar bolaget in i finrummet. Några av de senaste släppen som har innehållit lite äldre Whisky har nämligen varit lovande.

Utöver det har Mackmyra via kostnadsbesparingar, ökad försäljning och inflöde av nytt kapital drastiskt förbättrat sin balansräkning och resultat. Bolaget gör visserligen ännu ingen vinst och kommer troligtvis inte göra det för helåret 2018 men det skulle inte vara förvånande om bolaget under 2019 för första gången går med vinst. Detta är väldigt positivt för Mackmyras framtid men även värdet på dess produkt.

Att Mackmyra nu ser ut att ha vänt den negativa syn som har legat över bolaget som en våt filt är lovande. Med planer på en större export och satsningar på ett starkare varumärke så kan detta med stor sannolikhet spilla över på de äldre släppen och driva intresset och priset på dem uppåt. För om Mackmyra kan höja intresset för sin Whisky på den internationella marknaden och kanske främst den asiatiska som har starka köpare så kan prisbilden snabbt ändras.

Spekulation
Detta inlägg har varit en form av spekulations inlägg som kanske är mer av mina egna tankar och funderingar. Jag har inte heller någon form av inflytande eller makt över hur prisbilden kommer att utvecklas för Mackmyra. Dock är jag relativt övertygad om att om du köper ett mindre antal Mackmyra Preludium idag så kommer du inte att om ett eller två år sälja dem med förlust. Det kanske inte blir en avkastning på 100% men jag tror absolut att om du lyckas köpa några flaskor för 400-500 kronor att du kommer gå med vinst.

Den främsta anledningen till det är att jag tror att marknaden har fel angående det antal flaskor som existerar. När människor pratar om Mackmyra och då främst serien Preludium så känns det alltid som att de lärda pratar om summor som 10 000-20 000-30 000. Den allmänna uppfattningen verkar därför vara att det finns för många flaskor Mackmyra ute i det vilda. Fast genom att gå igenom auktioner från 2006 så kan vi konstatera att det inte direkt finns något överutbud av säljare. Så vart är alla flaskor? Är alla öppnade eller står de längst bak i skåpet ? För om min tes eller spekulation är korrekt så är utbudet mycket mindre än vad människor tror och att prisbilden därför är fel.

Men detta är ju en ren spekulation från min sida. Dock kommer jag att titta över om det inte skulle vara intressant att köpa in en flaska eller två Preludium 02. För även om priset har stått still de senaste 10 åren så har jag oerhört svårt att se att detta skulle vara fallet för de kommande 10 åren. För då kommer flaskorna vara över 20 år gamla och en del av svensk Whiskyhistoria. Ska svensk Whisky historia bara vara värd 400 kronor?

Disclaimer
Jag äger idag inga flaskor från Mackmyra. Dock är det troligt att jag kommer inom de kommande 6 månaderna införskaffa mig några. Idag äger jag sedan en liten period bakåt i tiden några aktier i Mackmyra och dessa kommer jag troligtvis att behålla fram till nästa kvartalsrapport.

Handel av Whisky och då även svensk sådan sker idag främst på den gråa marknaden vilket gör det svårt att räkna omsättning och slutpriser av samtliga försäljningar. Därför kommer det alltid vara svårt att ge en exakt bild av hur andrahandsmarknaden av Whisky utvecklas.



Med det sagt ha en go dag,

//RJE

4 kommentarer:

  1. Har ett antal preludium 05 …..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om ni är intresserade av att avyttra dessa är jag av intresse

      Radera
  2. stefan punkt vaananen a gmail punkt com5 april 2024 kl. 23:21

    Har några flarror av alla preludium och några special om seriöst intresse finns.

    SvaraRadera