måndag 17 februari 2020

Sveriges dyraste Whisky




Då jag har som intresse att följa hur det går för svensk Whisky på andrahandsmarknaden som investering tänkte jag att det kanske skulle vara intressant att titta på några flaskor som de senaste åren har blivit om det är möjligt ännu lite finare. Det vill säga så länge du inte har öppnat korken.

Med det sagt låt oss sätta igång



Sankt IBB 11-217 (Hven)

Denna Whisky släpptes 2014 av Hven och har fått sitt namn från ön Vens skyddshelgon Sankt Jacob/ St ibb Santiago. Sankt IBB är från ett single cask, nämligen 11-217 vilket betyder att flaskorna kommer från ett enda fat och detta producerade 260(273) flaskor. Flaskorna släpptes den 5 juni 2014 och gjordes till det inte så blygsamma priset om 985 kronor för 50 cl och en alkoholstyrka på 51,4%. Som en bonus följer en träbit med på flaskorna vilket är en ekstav från ett av ekfaten från destilleriet.

Tack vare en blandning mellan ett litet antal flaskor och ett gott omdöme från dem som har haft lyckan att testa denna Whisky har priset på andrahandsmarknaden många gånger landat på mellan 18-20 tusen kronor för en flaska. Senast jag såg en flaska gå till försäljning var i januari 2019 och då var utgångspriset 8 tusen och det slutliga priset blev strax under 19 tusen.

Hven i kort
Hven är idag ett väldigt litet men ack så populärt destilleri placerat på ön Hven/Ven mitt mellan Skåne och Själland i Danmark. Förutom Whisky produceras även Gin, Vodka och Aqua Vitae på destilleriet och samtliga drycker har rönt framgångar i internationella tävlingar.


Skeppets Whisky (AB Vin- & Spritcentralen)
Det första svenska Whisky experimentet i större skala var Skeppets Whisky och grundades dels till följd av att svensken ville minska utländskt beroende av denna ädla dryck men även för att undvika perioder av brist som under andra världskriget.

Den första spriten som producerades mellan 1955 och 1960 var dock av dålig eller rent av katastrofal kvalité till följd av ett antal olika problem vid tillverkningen och brist på kompetens. 1961 lanserades Skeppets Whisky via systembolaget och trots ett dåligt mottagande sålde det första partiet om 130 000 liter slut inom en vecka.

De sista flaskorna av denna Whisky gick fortfarande att köpa på Systembolaget så sent som 1971 varav destilleringen redan hade avslutats runt 1968. Priset på denna flaska då den gick att köpa var 24.50 eller cirka 200 kronor omräknat enligt inflation till 2019.

Det har under de senaste åren då och då dykt upp en flaska Skeppets på en rad olika auktioner varav priset normalt har landat på runt 25-30 tusen. När den senaste auktionen på Bukowskis avslutades den 12 december 2019 hade en flaska från den senare delen av produktionen ropats in till smått osannolika 91 tusen kronor.



In Flames (BOX/High Coast)
Före detta BOX eller High Coast har likt de flesta whiskydestillerier destillerat ett antal mindre släpp och ett av dem är In Flames Selection som nu är en serie av två. Detta är en serie som har tagits fram med Anders Fridén som för dem inte är insatt i hård rock är sångaren för bandet vid namn In Flames. Det är Anders själv med hjälp av Roger Melander vid ett besök på destilleriet personligen har valt ut fatet vilket är ett 200 liters bourbonfat och det är endast detta fat som har resulterat i en upplaga om 359 flaskor.

Det är tack vare In Flames starka varumärke och High Coast utmärkta Whisky i kombination med relativt få flaskor som har fått priset på en flaska att skjuta i höjden sedan lanseringen 2016. När den släpptes kostade en flaska 1295 kronor. Idag får du nog hosta upp runt 5-6 tusen för en flaska om du lyckas få tag på en.


Box/High Coast i kort
Destilleriet finns i Box eller Bjärtrå intill Ångermanlandsälven vilket idag tillför destilleriet kylvatten. Platsen för själva destilleriet är ett före detta kraftverk och sedan konstateljé. Destilleriet hade först namnet Box Whisky men till följd av en liten konflikt med det mycket större bolaget Compass Box valde bolaget att sedan byta namn till High Coast Whisky. Bolagets Whisky hämtar inspiration från japan och är generellt mer fruktig än skotsk whisky.


Preludium 01 (Mackmyra)
Tillhör serien Preludium om 6 flaskor varav 01 var först ut 2006. Just denna flaska innehåller whisky som destillerades i pilotanläggningen 1997-2002 och några av de första faten från det nya destilleriet Mackmyra Bruk. Då Mackmyra alltid varit dålig på att dela information angående sina släpp sägs det att 9600 flaskor buteljerades för 01 varav 4000 köptes in av Systembolaget till den svenska marknaden.

Mackmyra i sig har varit om man tittar tillbaka historiskt en väldigt dålig investering både vad det gäller själva bolagets aktier (noterat) men även till att spara en flaska eller två. Vad jag vet kan de flesta flaskor idag köpas till ett lägre pris via auktion eller privataffär om man bara inväntar rätt tillfälle än vad de kostade vid respektive släpp. Detta med undantag för Preludium 01. Denna flaska vilket jag tyvärr inte har ett specifikt pris på gick för ungefär 400-500 kronor 2006 och beroende på tillfälle kan denna flaska kosta allt från 1500 till 3000 kronor på olika auktionssidor. Det går dessutom för den som känner sig tvingad att följa svensk lag fortfarande att införskaffa sig en flaska via monopolet för 6997 kronor.

Mackmyra i kort
Mackmyra är ett bolag som är speciellt på det sätt att trots att bolaget nyligen firade 20 år så kan man säga att de fortfarande står i startfållan. Idén om Mackmyra föddes 1998 av ett gäng kompisar som likt många andra historier frågade sig om varför det inte fanns någon (insert your brilliant idea here) svensk Whisky. Ett år senare var grundandet av Mackmyra ett faktum och sedan dess är det egentligen en ganska lång ekonomisk kräftgång som har följt bolaget. Det är nog inte förrän nu 2020 man kan säga att Mackmyra har hittat hem, Whiskyn vinner prestigefyllda priser och ekonomin ser äntligen ut att nå svarta siffror.


Shareholders Edition (Gotland Whisky)
Shareholders Edition är det första släppet från Gotland Whisky även nämnt Isle of Lime. Flaskan släpptes november 2016 som numrerade flaskor och då enbart vilket namnet avslöjar till bolagets aktieägare. Sammanlagt släpptes 5000 flaskor varav 350 märktes med Ambassador och 2127 numrerades. Priset för en flaska var 541 kronor.

Detta är en flaska som har varierat ganska kraftigt i pris när de väl de har dykt upp på andrahandsmarknaden och priset brukar ligga på runt 1,5-3 tusen kronor. Därför bör man i mitt tycke inte köpa första bästa flaskan i detta fall utan invänta en som går för under 2000 kronor. Ett tips är även att hålla ögonen öppna för någon av Ambassador flaskorna.

Gotland Whisky i kort
Isle of Lime eller ön av limsten (kalksten) grundades så tidigt som 2004, detta till trots dröjde det till 2012 innan de första dropparna destillerades. Destilleriet är i mångt och mycket unikt på sitt sätt i sin finansiering då bolaget försöker undvika lån till det yttersta. Därför är mycket av det vi idag kan se från detta destilleri mer eller mindre finansierat enbart via det kapital som bolagets grundare och cirka 2000 aktieägare har bidragit med.


First Edition (Grythyttan)
Grythyttan släppte två versioner av sin whisky varav en var First Edition som bara ägare och fatägare kunde köpa och den andra var Remonteur Edition vilket släpptes via Systembolaget till ett pris om 995 kronor. Remonteur Edition släpptes i ett antal om 1000 flaskor och uppskattningsvis släpptes First Edition om ett antal av 600 flaskor.

Dessa två flaskor är kanske något av det intressantaste inom den relativt unga svenska Whisky historien och detta till följd av att Grythyttan enbart var aktivt tillräckligt länge för att kunna göra ett enstaka publikt släpp (Remonteur). Därför är främst First Edition vilket inte släpptes till marknaden en väldigt åtråvärd flaska och det krävs runt 6-7 tusen kronor att lägga vantarna på en sådan. Runt 3 tusen krävs för att kunna köpa en Remonteur.

Grythyttan i kort
Om sanningen ska fram är det svårt att veta vad som egentligen hände inom väggarna på detta destilleri då det finns väldigt lite dokumentation att tillgå. I kort ser historien ut enligt följande:
2007: Bolaget bildas under namnet Nora Destilleri.
2008: Sätet flyttas till Grythyttan och bolaget byter namn till Grythyttan Whisky.
2009: Produktionen flyttas till Lillkyrka, Örebro.
2012/13: Nytt destilleri planerades i Örebro men avbröts och bolaget försökte sedan etablera sig i Skottland.
2014: Planerna på flytt till Skottland läggs ner.
2015: Metin Varli och hans fru tar över som majoritetsägare.
2016: Säljs lagret av Whisky till Bergslagen för 14 miljoner
2017: Bolaget sätts i konkurs och skulderna uppgår vid tillfället till 4 miljoner.

Detta till trots anses lagret som Bergslagen köpte från Grythyttan vara av god kvalité vilket får en att undra vad som hade kunnat vara. För uppenbarligen kunde de koka bra sprit på Grythyttan även om bolaget i sig inte var en framgångssaga.

Primör (Smögen)
Primör var destilleriets första släpp och släpptes den 13 mars 2014. Sammanlagt buteljerades det 2188 flaskor varav 1600 av dem såldes via systembolaget till ett pris om 1250 kronor.

Även om just denna Whisky i sig är väldigt ung och precis över 3 år så värderas den första flaskan som av regel lite högre än övriga flaskor då det är den första. Utöver det har det även visat sig att Smögen kanske destillerar Sveriges bästa Whisky då det är svårt att finna någon som inte tycker om det destilleriet tar fram. Denna flaska brukar kosta runt 3-4 tusen kronor.

Smögen i kort
Destilleriet grundades 2009 och drar idag stor inspiration från Skottland vilket märks på produkterna som påminner mycket om det som produceras på Islay. Förutom det är Smögen kanske främst känt för att enbart släppa sina produkter i små och inte så sällan enstaka single cask volymer. Det vill säga ett fat blir en produkt och när fatet är tomt så är det de flaskor som fylldes de enda som kommer att säljas under det produktnamnet. En strategi som fram till idag har varit väldigt framgångsrik.


The Rare Collection Cask No:1 (Bergslagen)
Ett exempel på kvalitén från Grythyttan och dess lager är Cask No:1 som har förvaltats och tagits fram av Bergslagen. Släppet var högst begränsat med enbart 70 flaskor och då till det inte så snåla priset om 1895 kronor.

Detta är troligtvis en av de dyraste eller kanske till och med den dyraste flaskan av svensk whisky som har släppts via Systembolaget och detta med ett bra argument. Detta är likt tidigare exempel från Grythyttan en del av svensk Whisky historia. Produkten är ett resultat av ett enskilt 50-liters Olorosofat vilket fylldes i november 2010 av Grythyttan för att sedan buteljeras av Bergslagen november 2017. Om du idag skulle vilja lägga vantarna på en flaska så bör du vara beredd på att betala runt 2,5-3 tusen kronor.

Bergslagen i kort
Förutom att koka egen sprit så förvaltar företaget idag det arv som är kvar från Grythyttan och detta gör att bolaget har en liten udda position på den svenska Whisky Marknaden. De produkter som ges ut med etiketten Independent Bottler är nämligen Whisky från lagret av fat från Grythyttan medan produkterna som enbart pryder Bergslagen är produkter producerade in-house.


Investeringar som inte har gått lika bra
Nu har jag skrivit om lyckade investeringar men finns det inte misslyckade investeringar? Jo självklart. Rent generellt kommer Whisky som tillhör ``Core Range´´ (standardsortimentet) på systembolaget inte ge någon speciell avkastning, det vill säga om inte destilleriet hamnar i malpåsen eller produkten slutas produceras och man har 50 år på sig att invänta en avkastning.

Sedan handlar det mycket om hur många flaskor som ingår i varje serie eller släpp. Ett släpp på 12 000 flaskor kommer att ha det svårare att ge en avkastning på 3-5 år till skillnad mot ett släpp på 70-80 flaskor. Detta gör att många av släppen från BOX eller Mackmyra har haft en liten eller rent av obefintlig avkastning när det kommer till de större serierna medan de lite mindre destillerierna som Smögen och Hven har sett sina äldre släpp sakta men säkert öka i värde.


Jämförelsen med den internationella marknaden
Det är svårt att jämföra svensk Whisky med utländska destillerier och deras märken då de flesta är bjässar som har funnits i hundratals år. Den äldsta svenska Whiskyn idag bör ligga på runt 15-20 år om det överhuvudtaget finns en sådan gammal Whisky kvar i lagren hos Mackmyra vilket kan jämföras med Macallan, Glen Grant och Glenfarclas för att bara nämna några som ständigt ger ut en 50-60 åring.

Utöver det innebär ett litet och limiterat släpp för dessa giganter 100 000-200 000 flaskor. För att inte tala om de riktigt unika Single Cask släppen på under 500 flaskor som 2018/ASB-1683/13 vilket destillerades 1950 och buteljerades 2018. Detta då till en efterfrågan som vida överstiger tillgången.

Allt detta gör att svensk och relativt ung Whisky ännu inte har samma status som andra mer etablerade märken när det kommer till rena investeringar. Vilket i sig bör framstå som uppenbart. Dock är min övertygelse att framtiden för svensk Whisky som tilltänkt alternativ investering är ljus om de svenska destillerierna fortsätter på den inslagna vägen.


Disclaimer
Priserna i dagens inlägg är ungefärliga och hämtade både från webbauktioner och lite mer ljusskygga köp- och säljgrupper. Detta gör att det tyvärr är omöjligt att veta vad det aktuella priset för varje enskild flaska är vid tillfället för denna text. Jag vill även påpeka att jag inte i någon form har utbildning eller kompetens för att ge investeringsrådgivning utan detta är skrivet för att jag tycker det är roligt och intressant.


Med det sagt ha en go dag,
//RJE


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar