lördag 19 maj 2018

BOX Whisky årsrapport 2017

Box Destilleris foto.
Installation av de två nya pannorna


Lite sent som vanligt men tänkte ändå skriva ett inlägg om BOX Whisky och dess årsredovisning för 2017. Fokus kommer idag även hamna på det kommande namnbytet och hur jag ser på detta. Men låt oss börja med några intressanta siffror och information för 2017 och våren 2018.

Aktiekursen har stigit från cirka 26 kronor till 42 kronor från 16-01-2017 till idag 18-05-2018.
BOX andel på den svenska marknaden har ökat till 15% från 10,8% året innan.
Försäljningen ökade med 58%.
10 000 tusen människor besökte BOX visitor center från länder som USA, Japan, Kina, Skottland, Frankrike och m.m.
BOX byter namn till High Coast.


Kort om BOX
BOX Whisky är ett whiskydestilleri som är beläget vid Ångermanlandsälven i Höga Kusten. BOX är Sveriges nordligaste destilleri med en placering på den 69 breddgraden. BOX anger själva att placeringen av destilleriet är en av de fördelar som gör att de kan destillera den perfekta Whiskyn. Under början av 2017 vann de även första pris i tävlingen (Whiskey World Whisky Awards) och blev med detta även Sveriges bästa Whisky.


Årsrapporten
Om det är något BOX som bolag är bra på så är det information. Om du inte har besökt deras hemsida så skulle jag starkt rekommendera detta och främst leta upp en av deras tidigare buteljeringar. Där är allt från fat, styrka, temperatur och blandning angivet. Du kan mer eller mindre följa hela historien om hur den Whisky som du häller upp i glaset har gått från vatten i Bålsjön till en färdig produkt. Detta rika arv av tydlig information återfinns även i deras årsrapport för 2017. När jag senast skrev om deras delårsrapport så gnällde jag lite på att jag gärna hade uppskattat lite tydligare uppdelning mellan vad de olika inkomstkällorna och jag kanske var lite orättvis mot dem. Jag gick sedan tillbaka för att undersöka deras rapport för 2016 och jämförde den sedan mot 2017 årsrapport och BOX anger faktiskt denna information men då bara i den samlade årsrapporten.

Välkommet är att destillerichefen Roger Melander i år fick en egen del i rapporten. I många bolag är det viktigt att veta vad Vd:n säger men i bolag som framställer produkter som till exempel Whisky så är det även viktigt att veta vad näsan, hjärnan och hjärtat av tillverkningen tycker.

Men om vi ska gräva oss ned i rapporten så kan vi konstatera att 2017 var ett positivt år. Omsättningen ökade från 35 366 tkr till 46 828 och resultatet ökade från 387 tkr till 2 424 tkr. Jag hade dock högre förväntningar på helåret och jag skrev senast att jag förväntade mig en omsättning om 63 276 tkr men vi kan diskutera detta lite längre ned i texten.

Tillväxten för BOX på marknaden är dock positiv och över presterar den bredare marknaden vilket är ett måste enligt mitt tycke. Under 2017 växte den svenska singelmalt marknaden med 2,8% vilket kunde jämföras med 2016 då marknaden förvånande nog gick ned med 1,7%. Av detta steg den svenska andelen till 12,3% från de tidigare 11%. Därför får BOX framgång att växa mer än den svenska marknaden ses som något positivt. Detta med faktorer som att den ordinarie buteljeringen Dalvé äntligen finns på hyllorna och att ett mindre antal släpp av tillfälliga upplagor gjordes under året i åtanke. Totalt såldes 61 763 flaskor under 2017 vilket kan jämföras med 39 070 stycken under 2016. Exporten ökade även till 12 947 flaskor vilket kan jämföras med 7 831 stycken 2016. Dock ökade exporten enbart som andel med 1% till 21% från tidigare 20%. En viktig faktor för denna låga tillväxt anger BOX är att bolaget under 2017 och även nu under 2018 dras av en tillfällig broms vad det gäller tillväxt till följd av ett pågående namnbyte.

Fat och kundbuteljeringar
Under året fylldes 2500 fat hos BOX vilket kan jämföras med 2084 för 2016 eller 2231 för 2015 vilket var BOX tidigare toppnotering. Av dessa 2500 fat var 942 kundägda fat varav 274 av dem var fat som återfylldes. Sammanlagt buteljerades 677 kund fat och 53 delbuteljerades. Av de som buteljerades så fylldes 40% av dem upp igen av sina ägare. Sammanlagt resulterade detta i 42 494 flaskor vilket är en ökning från 20 525 stycken flaskor 2016.

Visitor center och festivalen
Under 2017 beslutade BOX om att bygga ut sitt besökscenter med 200 kvadratmeter och denna del stod klar under hösten. Detta var en investering på 3 miljoner kronor och har till syfte att fortsätta utveckla BOX som ett naturligt besöksmål i södra Norrland. Under 2017 besökte 10 000 personer BOX och enbart under festivalen så besökta över 2 000 personer destilleriet. Detta är en ökning med runt 20% från 2016. Sammanlagt bidrog besöksnäringen med 14% av omsättningen vilket dessutom var en ökning om 24% jämfört med tidigare år trots ombyggnation. Utöver fika och mat för dem som besöker BOX så anger BOX att den speciella Visitor Center Cask Whiskyn som enbart går att köpa på plats som en betydande intäkt för besökscentrets dagliga drift. Utöver detta stod BOX även som värd för World Whisky Forum 2017 och bilträffen Old Iron Creation. Under december hade även BOX fem sittningar där cirka 828 personer serverades. Att inte glömma är att BOX är ett populärt besöksmål för dem som åker med Birka Cruise turer till Höga Kusten.

Ombyggnad och satsningar
Kanske årets viktigaste punkt, den planerade ombyggnaden av BOX destilleri. Men låt oss börja med vad BOX har sysslat med utöver denna satsning. Som nämnt ovan byggdes besökscentret ut under 2017, men detta är inte den enda investeringen som gjordes under året. Under året kunde bland annat den nya buteljeringsanläggningen tas i bruk. Denna helautomatiska linan kommer att kunna under maximal drift kunna ta hand om 2 000 flaskor i timmen. Denna investering bidrar förutom till ett högre volymtak även till en mer flexibel produktion och förbättrad arbetsmiljö.

När det kommer till utbyggnad av destilleriet så handlar detta om inköp av två nya Pot still-pannor från skotska Forsyths, vilka placeras i redan befintliga lokaler. Dessutom inköps sju nya jäskar. Denna investering i kombination med redan nämnda investeringar kommer tillåta BOX att öka sin produktion med så mycket som tre gånger så mycket jämfört med gällande volymer. Tanken är dock vad jag förstår att destilleriet enbart ska starta med en fördubblad produktion under andra halvan av 2018. Detta med start och invigning under årets festival. Denna produktionsökning ska dock förutom den gjorda investeringen inte påverka BOX med ytterligare kostnader som till exempel högre personalkostnader.

Dock kommer denna utbyggnad och produktionsökning leda till att BOX måste tidigarelägga bygget av ett fjärde lagerhus. Idag har BOX tre olika lagerlokaler på plats vid destilleriet.

Byte av namn
Om man inte följer BOX på Facebook eller har följt dem under det senaste halvåret så kanske ni har missat att bolaget till hösten kommer att byta namn från BOX till High Coast Distillery respektive High Coast Single Malt Whisky med avseende både destilleriet och själva namnet på flaskan. Detta är till följd av att det mycket större bolaget Compass Box som delvis ägs av Bacardi kände att det uppstod en förvirring på den internationella marknaden då båda hade box med i namnet.

När det gäller detta namnbyte så måste jag ändå säga att BOX eller High Coast Distillery som det kommer nu heta framöver kom relativt enkelt undan och detta har främst med att de själva har marknadsfört sig som ett destilleri från just The High Coast. De behöver inte helt stöpa om deras identitet utan detta handlar mer om att ändra på själva etiketten så är problemet löst. Visserligen är det tråkigt att bolaget måste lägga ned tid och pengar på att märka om sig och ta fram en ny logotyp men det hade kunnat vara värre. Nu är ändå BOX ett relativt litet bolag och på ett sätt kan det ändå vara positivt att ta denna kostnad nu och sedan lägga det bakom sig.

Det som ändå får ses som negativt är att BOX under denna period har på grund av det planerade namnbytet valt/tvingats till att vänta med sina expansionsplaner av bland annat introduktionen till USA vilket är en växande marknad. Om vi kommer ihåg så landade omsättningen på 46 828 tkr för 2017 och frågan man kan ställa sig är, hur hade den sett ut utan detta tillfälliga stopp? hade BOX klarat av att nå över 55 miljoner kronor i omsättning för 2017?.

Utveckling av kursen
Då aktien för Box handlas via Pepins (Alternativa) så innebär detta att aktien inte handlas i lika stor utsträckning som andra aktier som handlas via t.ex. OMX. Därför är det svårt att mäta exakt hur utvecklingen har varit då handeln är i Box begränsad till en gång i månaden.
Då jag senast skrev om BOX så handlades dock aktien till 31 kronor vilket kan jämföras med vad det aktuella priset är just nu på 42 kronor. Att addera är att handelsperioden just nu är öppen för BOX. Detta gör att priset på aktien verkligen har skjutit i höjden och nått en ny toppnotering. Detta gör även att bolaget idag värderas till 161 929 908 miljoner kronor en värdering som trots allt får ses relativt billig jämfört med Mackmyras 258 828 493 miljoner kronor. Mackmyra må ha en högre omsättning 99 117 tkr (2017) jämfört med BOX 46 828 tkr men då ska man inte glömma att Mackmyra fortfarande går med förlust -11 411 tkr (2017).


Sammanfattning och lite tankar
Då de flesta kostnader kommer att vara tagna och avklarade efter 2018 så skulle jag faktiskt vilja påstå att 2018 är ett litet mellanår. Eller det kanske är fel beskrivning, 2018 är det år som BOX för första gången blir ett bolag som kan konkurrera med Mackmyra på en mer jämställd spelplan. Detta eftersom BOX nu efter andra halvan av 2018 kommer att ha samma kapacitet som Mackmyra att producera Whisky.

Det som jag dock kommer att följa noga är hur omsättningen ökar och hur det förhåller sig till bolagets vinstutveckling. Det kommer även att för första gången även bli aktuellt att jämföra Mackmyra och BOX som två likvärdiga bolag. Om Mackmyra ökar sin omsättning med 10% så vill man gärna se BOX öka sin med 15%. Om Mackmyra ökar sin marginal så vill man gärna se att BOX gör det med fast ännu effektivare. För om man ska jämföra Mackmyras omsättningstillväxt under 2016–2017 så steg den från 88 169 till 99 117 tkr eller 10 948 tkr. För Box var samma siffra 35 366 till 46 828 tkr eller 11 462 tkr. Visserligen är detta i procentuella termer väldigt starkt av BOX men det visar även att Mackmyra trots sin storlek även de kan prestera väldigt bra. Helst vill man nu under 2018 och kanske främst 2019 se att BOX accelerera och visar siffror som är starkare än vad de Mackmyra uppvisar i form av tillväxt. Detta ska sedan helst inte ske på bekostnad av kvalité eller kärnvärden men om BOX ska bli det bolag som de flesta av oss hoppas att det kan bli så kommer det vara avgörande att kunna konkurrera med Mackmyra.

Jag vill dock även framföra att det kommande året är av vikt för BOX att lyckas med uppskalningen av sin produktion men att det är de kommande åren (3–5) som kommer att vara av yttersta vikt för BOX då det är då de nya volymerna kommer att nå marknaden. För vi vill inte att BOX hamnar i den ökenvandring som Mackmyra har upplevt under mer eller mindre hela sin noterade börsresa där bolaget ständigt har gått med förlust. Att notera är att Mackmyra idag destillerar och säljer Whisky i volymer som är historiska för dem men att de fortfarande inte har lyckats vända bolagets förlust till en vinst. Under årets första kvartal för 2018 så låg Mackmyras omsättning på 19,1 miljoner och förlusten var på -3,6 miljoner.


Så kortfattat. BOX har nu en avgörande period framför sig där om det slutar illa så kan man bli det nya Mackmyra men om man sköter sina kort rätt så kan man bli något mer.


Med det sagt, ha en fortsatt go helg

//RJE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar