lördag 23 december 2017

Disney köper FOX





Det självklaraste köpet under 2017 är nog köpet som Disney gör av FOX. Under hösten av 2017 gick Disney ut med att bolaget skulle under 2018-2019 ska börja erbjuda sin egen streamingtjänst och i samband med detta valde man att kapa banden med Netflix. Detta sker till följd av att tekniken idag tillåter filmskapare och musiker att nå direkt ut till sina kunder utan mellanhänder. Disney har även insett att även om utbud är kung så är kontroll över hur utbudet delas och vilken information detta ger tillbaka , i sig är värt guld.


Köpet av FOX
Ryktet att någon vill eller kommer att köpa upp FOX började faktiskt dyka upp redan under 2016 och sedan dess har det funnits ett antal olika intressenter varav Disney har lyfts fram som en av de främsta. Därför blev det inte förvånande när Disney slutligen lade ett bud om 52 miljarder dollar för merparten av FOX imperiet.

Vad köpet av FOX innebär är att Disney köper samtliga tillgångar i FOX förutom följande delar: Fox News Channel, Fox Business Network, Fox Broadcasting Company, Fox Sports, Fox Television Stations Group, and kabelkanalerna FS1, FS2, Fox Deportes och Big Ten Network.

Vad köpet av FOX innebär för Disney är att man köper tillgångar som: De äldre Star Wars filmerna, 20th Century Fox, Hulu, National Geographic, Deadpool, Avatar, Marvel skapade hjältar, Family Guy, The Simpson och ett antal regionala sportkanaler.

Rättigheter av hjältar
Om du inte visste detta så äger Disney Marvel och till följd av detta alla de hjältar som tillhör Marvel. Men Disney har inte alltid ägt Marvel och under en period av trängd ekonomi valde Marvel att sälja ut rättigheterna till några av de hjältar som de har skapat genom åren. Sedan dessa har bolaget i perioder av bättre ekonomi försökt köpa tillbaka dessa rättigheter. Detta har skapat en liten konstig stämning där Sony pictures äger Spiderman och Venom. Universal pictures äger Namor. Lionsgate entertainment äger Man-Thing. FOX har fram tills nu ägt Fantastic four, Silver surfer, Wolverine, Cable, X-men, Scarlet Witch och Quicksilver. Varav de senare även har dykt upp i The Avengers vilket även ägs av Marvel (Disney). Köpet låter därför Disney med Marvel att näst intill samla alla hjältar som är skapade av Marvel och som existerar i samma universum under ett tak.





Sport
ESPN eller sport har länge varit en kassako för Disney och har kanske oväntat nog stått för en stor del av Disneys intäkter. Detta fram till att streaming började växa och sport via kabel-tv började minska. Kombinera detta med en åldrande publik men låg återväxt bland ungdomar så har du ett problem. Detta har även synts i Disneys resultat och det som förut var en trevlig läsning i resultatrapporten har under senare år blivit en mindre hjärtattack. Genom köpet av Fox får Disney tillgång till mer lokal sport och kan därför sälja in mer ``lokala´´ sportpaket kombinerat med NBA eller NFL. Detta bör attrahera en ny publik och bredda det redan existerande stora utbudet som ESPN erbjuder. På måndag ser du toppmötet i NBA, tisdag ditt lokala basketboll lag och på Onsdag Super Bowl. För de som är tokiga i sport måste detta himmelen.

Hulu
Innan köpet av FOX ägde bolagen ungefär 30% var i streamingtjänsten Hulu. Det gör att Disney nu efter köpet av FOX kontrollerar cirka 60% av Hulu och resterande 40% kontrolleras av Comcast och Time Warner. Med tanke på att Disney önskar att konkurrera med Amazon och Netflix så är ägandet av en plattform som Hulu en utmärkt början. Det ska dock inte förväntas att Disney kommer att placera allt sitt innehåll på Hulu utan troligtvis kommer Disney att placera mer ``vuxet´´ innehåll på Hulu medan en mer familjeanpassad plattform kommer att tas fram under namnet Disney.

Material
Fox äger en hel del rättigheter till olika serier, filmer och annan form av material och det är lite svårt att lista dem alla men här kommer ett axplock:

Titanic
Star Wars- A new hope
Star Wars- Revenge of the sith
Star Wars- The Phantom menace
Star Wars- Attack of the clones
Home alone
X-men
Cast away
Alvin och gänget
Independence day
Ice Age
Deadpool
The Simpson
The Family Guy
The Martin
Avatar
Kung Fu Panda
Life of Pi
House
24
The O.C.
Fringe
American IDOL
Arkiv X
Brooklyn Nine-Nine
Glee
Futurama
21 Jump Street
The Grinder
That 70's Show
New Girl
Prison Break
Empire
Hells kitchen
Master chef
The Orville
Gotham
Lucifer
The Mick
The last man on earth

Bob Iger

Iger är den person som just nu är VD vid Disney och ursprungligen var det tänkt att han skulle kliva av posten under 2019 men på grund av att Disney just nu står inför stora förändringar räknar många med att han sitter kvar några år till. Detta med bakgrund till att han suttit på sin post sedan 2005 och skulle ursprungligen avgått redan 2015. Under Iger har Disney kraftigt utökat sitt utbud genom uppköp av Pixar, Marvel, Lucasfilm, Makers Studio, Bamtech och nu senast FOX. Förutom detta har bolaget öppnat ett antal nya parker runt om i Asien och har generellt genomgått en effektivisering av bolaget. Under Igers styre har bland annat vinsten ökat från knappa 48,4 miljarder dollar till nu 163 miljarder dollar.

Om du köpte aktien 2005 så kunde du göra det under 30 dollar vilket kan idag jämföras med cirka 110 dollar med en topp om 120 dollar 2015. Aktien ger även en utdelning två gånger om året på cirka 0,84 eller 1,68 dollar per år. Vilket ger en direktavkastning på runt 1-1,5%. Detta kanske inte låter så mycket men utdelningen var dock upp senast med 7,7% mellan 2016-2017. Att jämföra med är att utdelningen år 2000 låg på ynka 0,21 dollar. Det är en stor ökning för dem som jagar bolag med ökande utdelning.

Därför bör nyheten av att Bob Iger sitter kvar på posten fram tills det att övergången av FOX tillgångar till Disney är klar vara en positiv nyhet. Du som aktieägare vill att Bob sitter kvar på den posten och du vill att han ska göra fler smarta köp. Historien har nämligen visat att han är väldigt kapabel till det.

Avslutning
Jag ser mycket positivt till detta köp och om jag idag äger aktier i Netflix så bör jag vara orolig. Netflix går idag med stora förluster och kommer att fortsätta göra det under de kommande åren då de satsar mer på att skapa egna serier och filmer. Netflix idag har skulder på över 20 miljarder dollar och kommer att öka dem under kommande år. Lägg till att en av de stora jättarna nyligen tog beslutet att ta bort innehållet från Netflix utbud och att denna någon är Disney som nyligen köpte FOX. Många har lyft fram att det är svårt för Disney att konkurrera med bolag eller tjänster som inte avser att tjäna pengar men enligt min mening är detta fel sätt att se på det. När Disney lanserar sin tjänst 2018-2019 så kommer tjänster som Netflix bli tvunget att börja generera pengar vilket är ytterst tveksamt. Disney kan sprida kostnader och intäkter mellan dess olika verksamheter och på sätt helt enkelt krossa Netflix. Netflix kommer inte kunna göra det och om Netflix inte kan generera intäkter vilka överstiger kostnaderna för produktion inom kommande år så tror jag inte Netflix kommer att överleva.Netflix kommer framöver konkurerra med bolag vilka som gör vinst.

Vi måste även se till att Disney kan när de lanserar sin tjänst/tjänster kan erbjuda ett mycket större utbud än Netflix. Disney har sport, serier, filmer och kan därför skapa mer skräddarsydda lösningar. Jag har även svårt att se vad Netflix ska kunna konkurrera med då Disney släpper Star Wars eller Deadpool exklusivt på deras egna plattform kort efter att de synts på bio. En annan aspekt är att alla världens barnfamiljer kommer att välja Disney framför Netflix då Disneys bibliotek inom denna kategori får Netflix att rodna.

Om du idag äger Netflix, kommer du verkligen göra det då Disney slår upp portarna till dess egna tjänst? Kan verkligen Netflix konkurrera med Disney och är köpet av FOX så mycket större än bara ett vanligt företagsköp ?

Med det så får ni ha en go lördag och en God Jul,

//RJE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar