måndag 10 oktober 2016

Investerar SM

Då var det dags, startsignalen har gått och tävlingen har startat. Om du undrar vad jag pratar om så handlar det om investerar SM. Tävlingen för dem som inte kan något om börsen, du som kan lite, du som tror att du vet något och du som vet allt. Det är en tävling som går ut på att investera 100 000 fiktiva kronor i riktiga värdepapper under en månad.

Då det gäller denna tävling så har jag en delad syn på den. Visst det är roligt att tävla mot andra och bygga lite på sitt investerar ess, men denna tävling är egentligen inget för dem som vill investera långsiktigt. Det är en tävling som på många sätt trots dess goda avsikt talar emot sig själv. Denna tävling ska väcka intresse och inspirera människor att investera, vilket är bra men eftersom tävlingen bara är en månad(tre veckor) lång och den som vinner är den med störst avkastning så belönar denna tävling automatiskt den som tar störst risk. Vilket gör att tävlingen känns mer som ett kasino mer än en värdig väg in för någon som vill lära sig mer om värdepapper. Med det sagt, jag tycker att alla som tycker att aktier och värdepapper är intressant ska delta.

Jag personligen har deltagit i bland annat Fond-SM och har lyckats ganska bra. Jag har inte vunnit men min avkastning har slagit börsen med hästlängder. Jag ser därför dessa tävlingar som en möjlighet att testa nya värdepapper och instrument som jag annars inte använder mig av. Jag köper och säljer aktier, de få gånger jag har köpt något med lite hävstång så har det varit ``case´´ rörande det svenska börsindexet inför t.ex. Brexit eller liknande tillfällen. Så därför känner jag att sådana här tävlingar där jag inte behöver ta någon risk i min riktiga portfölj är ett perfekt tillfälle för att testa något nytt. Det är trots allt detta som tävlingen mer eller mindre vill att du ska göra när målet är att nå en så hög avkastning som möjligt. Därför ingår inte räntor eller fonder i denna tävling.

Jag gillar att tävla men jag vet att jag inte kommer att vinna denna tävling. Först och främst så hamnade föra årets vinnare på + 300 vilket redan årets ledare har krossat. jag ligger på just nu på runt 9%+. Då det gäller dem som leder eller kommer vinna denna tävling som redan har dragit in flera hundra procent, så tar jag dessa siffor med en väldigt stor nypa salt, om människor skulle lyckas att trolla fram sådana siffror ständigt då skulle det finnas fler som var miljardärer i världen. Alla kan ta risk men alla kan inte skapa en stadig avkastning under än längre tid som ger 300%+ på en vecka. 10-15% är kanske ett bra och nåbart riktmärke per år, 15 % innebär att du skulle dubbla pengarna vart femte år vilket är väldigt bra. Så nej jag kommer inte att vinna i år eller nästa år men jag kommer vara med och jag kommer utvecklas. Kanske kommer jag att nå över 300 % något år, vem vet.

Kort om tävlingen:
Namn: Investerar SM
Arrangör: NMG
Form: Högst avkastning vinner, veckotävlingar och huvudtävling
Värdepapper: 600 olika värdepapper så som Warranter, Certifikat och Minifutures.
Ålderkrav:18
Hur många: Cirka 15 000 beräknas tävla
Kan man fortfarande delta? Ja men du är inte längre med att tävla om första priset.
Vad kan man vinna? 1. 100 gram guld 2. 500 gram silver + Go pro 3. Apple Watch.

Om du tävlar i denna tävling hör gärna av dig och berätta om din strategi och tankar om denna tävling. Kör du hög hävstång eller låg, kör du specifika aktier, råvaror eller kör du på index? Annars så hörs vi
// RJE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar