onsdag 8 juni 2016

Mississippibubblan 1720


Mississippibubblan 1720
Innan vi går in och pratar om Mississippibubblan så måste vi prata om mannen som har utpekats som bubblans arkitekt, John Law. John Law föddes i Edinburgh 1671, hans far var till yrket både guldsmed och bankman. Då hans far var bankman så fick Law tidigt i sitt liv en god insyn i det ekonomiska livet och han beskrivs av historiker som både en äventyrare och en klipsk finansman. Dessvärre för Law ändrades livet drastiskt då han dödade en man i en duell vilket ledde till att han var tvungen att fly till kontinenten för att undvika dödsstraff. På den europeiska kontinenten så vidgade Law sina vyer och influerades bland annat av den mycket framgångsrika banken, Bank of Amsterdam vilket födde en idé om en bank som kunde ta över land egendom och ge ut bank växlar där egendomen utgjorde säkerheten. Hur sedan innehavaren skulle återfå egendomen var dock oklart, men idén var viktig för Laws fortsatta verksamhet.

Laws teori Laws teori eller det ekonomiska system som han tog fram var enligt honom ett sätt att skapa den ideala banken. En bank som utnyttjar de depositioner (insättningar) som den mottar, för att då öka mängden pengar i omlopp och ``stimulera´´ den ekonomiska tillväxten. Laws nya banksystem växte fram under mycket lyckosamma omständigheter och detta tillät en drömmare som Law att introducera sitt nya system och använda det efter eget tycke.


1716 Med stöd från bland annat den franske regenten, hertigen av Orléans så kunde Law grunda en bank vid namn Banque Générale Privée ``General Private Bank" som sedan blev Banque Royal 1718.  Förutom rätten att grunda en ny bank så erhöll han dessutom ett startkapital av regenten men även rätten att ge ut skuldsedlar mot att den Franska statsskulden skrevs över på banken som istället fick en rad speciella privilegier. Rätten att få ge ut skuldsedlar blev snabbt en lyckad affär och dessa blev snart mer värda än dåtidens metallhandel. Detta berodde främst på att priset i metaller varierade stort på dagligbasis och därför ansågs Laws skuldsedlar som säkra eftersom de stod stilla i värde. En annan fördel som Law erhöll då banken blev Banque Royal var det faktum att banken backades upp av konungen, Louis XV av Frankrike. Det som spelade en avgörande roll i denna uppgörelse var att den nationella skulden skulle betalas av genom intäkter från öppnandet av Mississippi dalen.

1717 Redan ett år efter grundandet av banken så föreslog Law för regenten att grundandet av ett handelskompani skulle vara en lysande idé. Detta nya handelskompani skulle dock ha monopol på handeln i det väldiga nordamerikanska området kring Mississippifloden och handelskompaniet skulle i teorin lydda under Frankrike. Varför det blev Mississippi området var på grund av människor trodde att det fanns stora guldfyndigheter i landskapet. Orsaken till grundandet till The Mississippi Company berodde först och främst på den anledningen att den Franska staten hade dragit på sig stora skulder under kriget med Spanien. Företaget grundandes i augusti 1717 och delades sedan upp i 200,000 andelar värda 500 livré vardera. Eftersom Laws bank redan hade ett väldigt gott rykte om sig och på grund av det engelska Söderhavskompaniets framfart så steg priset på Laws aktier från 500 till 18 000 livrés på väldigt kort tid.


Makten växer
Nu hade Laws både ett stort inflytande i Frankrike, en bank, ett växande handelskompani men ändå var han inte nöjd. Detta gjorde att under en relativt kort tid så la Laws dessutom händerna på kontrollen över den franska handeln med tobak och slavar. Detta gjorde att år 1719 så hade hans handelskompani monopol på all fransk kolonihandel, detta främst efter att hans handelskompani hade absorberat både Compagnie des Indes Orientales(``handelskompaniet av öst Indien´´), The Compagnie de Chine(``Handelskompaniet av China´´) och alla andra rivaliserande handelsföretag och blivit Compagnie Parpetuelle des Indes den 23 maj 1719. Det var vid detta tillfälle som Laws valde att utöka sin makt ytterligare genom att ta kontrollen över insamlingen av franska skatter men även över landets myntprägling. Den skotske John Law som några år tidigare hade varit en död man hade då på en smått mirakulöst kort tid byggt upp och tagit kontroll över en av dåtidens största ekonomier.

Bubblan tar form Intäkterna från Laws kompani gick inte till att utforska de nya områdena runt Mississippi och det hägrande guldet, utan intäkterna gick istället till att betala den franska statsskulden. Den franska staten valde sedan att utnyttja den vilda spekulationen som pågick efter att aktierna hade rusat i värde till att masstrycka sedlar som sedan användes till att köpa fler aktier av Laws handelskompani som nu ansågs som en säker investering. Laws på sin sida av myntet gav självklart glatt ut nya aktier och skuldsedlar. Efterfrågan på Laws aktier fortsatte att stiga och värdet på både de nya och de gamla aktierna fortsatte uppåt och detta mycket på grund av att köparna antog att skuldebreven som getts ut var garanterade med mynt i Banque Royale vilket som nämnt styrdes av Laws.

Bubblan spricker
Under 1719 -1720 nådde tryckeriet av nya bank växlar sin topp och den sista delen av uppgången i handelskompaniets aktier berodde främst på den inflation som hade uppstått då det mellan maj 1716 och augusti 1720 trycktes upp tillräckligt med pengar för att dubbla de som ursprungligen fanns i det franska systemet. Under 1720 så gick handelskompaniet och banken ihop och bildade ett enda stort företag. Det var dock under denna period som den franska regeringen valde att gå ut med den chockerande nyheten att den mängd papper som banken hade gett ut inte längre täcktes av de mynt som banken hade i förvar. Då det även stod klart att de utlovade vinsterna i Mississippi inte heller var att vänta så sprack bubblan och många fransmän blev ruinerade.


Slutet och övertagandet

I juli 1720 dog bland annat 15 människor i sammandrabbningar utanför Banque Royale eftersom det inte längre gick att lösa in sina andelar.  John Law utsågs snabbt till kollapsens syndabock och blev återigen en jagad man. Skulderna och det som fanns kvar av kompaniet och banken togs sedan över av den franska staten som lät folket betala för kalaset. Frankrike drabbades som vid många andra bubblor av en depression och detta var bland annat en av de grundstenar som bidrog till den franska revolutionen.


// RJE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar