Det är sommar och även om semestern snart börjar för er vanliga så innebär detta dock inte att börsen är stängd eller att världen stannar upp för det. Det vi lärde oss från föra sommaren, så är det att sommaren börjar bli lika aktiv som resten av året. Så det innebär att det finns en chans till många finna lägen även under sommaren för den som är intresserade av investeringar.
Nu kommer förhoppningsvis inte 2016 bli lika intressant som 2015 utan mer lugn men jag tror att den teknologiska utveckling som låter oss att alltid vara uppkopplad kommer öka handeln på börsen i även denna sommar. Jag har därför tagit på mig jobbet att samla på mig några av de viktigaste datumen som gäller för denna sommar om du vill vara mer aktiv på börsen.
1. Brexit
Låt oss börja med kanske den största händelsen av alla nämligen den brittiska omröstningen om sitt fortsatta EU-medlemskap. Omröstningen sker den 23 juni och är knappt tio dagar bort. Det är dessutom under midsommar vilket betyder att den svenska börsen är stängd under dessa dagar och om du inte vill ta en risk så borde du inte ligga tungt i aktier. Vad omröstningen innebär är att Engelsmännen mer eller mindre väljer om England ska kliva ur EU, ett ja skulle innebära inget mer EU och ett nej betyder att England stannar kvar. Jag tänkte gå igenom några frågor angående detta nedanför.
– Varför vill England lämna EU?
En stor del av den engelska befolkningen har nog alltid varit mer eller mindre negativ mot EU och har aldrig känt en riktig anledning till att tillhöra den europeiska kontinenten. Detta har bland annat med den engelska historian av att mer eller mindre alltid varit en ö bredvid Europa men aldrig tillsammans med Europa. Engelsmännen har dessutom så länge jag kan minnas varit negativa mot den invandring som har skett från öst till väst och känner att de personer som har immigrerat till England har varit en börda och något negativt för det engelska samhället.
– Vad innebär ett utträde från EU?
Det finns egentligen inget riktigt svar på denna fråga men det finns många teorier. Varför jag kallar det teorier är eftersom det är just det, teorier. När och om England lämnar EU så betyder detta egentligen inte så mycket. Det är inte så att Cameron går in i ett rum och river sönder ett dokument och sedan är alla avtal och samarbeten avslutade. Oavsett om England lämnar EU eller stanna kvar så kommer avtal omförhandlas och skrivas om. Se på Schweiz och Norge de tillhör inte EU men har ändå många långt gående avtal med EU som alla andra utan de krav som ett medlemskap innebär.
– Resultatet av ett utträdde?
Som nämnt ovan så tror inte jag på någon undergång för England. Ja den Engelska ekonomin kan ta en kortsiktig smäll nedåt men frågan man måste ställa sig är, om England skulle lämna EU imorgon skulle företag då sluta exportera eller importera från England på måndag? Jag skulle inte tro det. Jag kan finna lika många anledningar för England att stanna i EU som för att lämna samarbetet då det gäller den ekonomiska aspekten. Vad det gäller den påstådda massflykten av banker från England så förstår jag inte det argumentet. Vad händer om England kan ge mer förmånliga erbjudanden som enskilt land och på så sätt konkurrera med övriga Europa? Jag ser det istället som att det är EU som ska frukta ett EU utan England än tvärtom. Om England lämnar EU så kommer den europeiska sammanhållningen skaka och det kommer finnas fler länder som anser sig bättre utan. De som idag om vi ska vara riktigt kras tjänar på att vara medlemmar i EU är de länder som har störst problem medan de som sköter sig bra får betala. England tillhör ingen av dessa läger och har därför en stor betydelse på hur andra medlemmar ska reagera.
– Troligheten att England lämnar EU?
I början av mättningarna så ledde de som ville stanna med bredd majoritet och nu under den senaste tiden har detta svängt. Idag leder den sida som vill att England ska lämna EU med 53 % och det börjat faktiskt bli svettigt för alla som är Pro-EU. Men vi ska komma ihåg att detta är bara mättningar och dessa brukar inte alltid stämma. Det som man måste väga in är den mänskliga rädslan för något nytt. Människan brukar välja det alternativ som den känner till och detta gör att det talar för ett England som stannar i EU. Det som också talar för att England stannar i EU är det faktum att de som är negativa mot en sak brukar inte alltid rösta. Det är enklare att klaga framför tv:n än att faktiskt kliva upp och göra något.
2. De amerikanska konventen
Om du av någon anledning har missat att det är primärval i USA och att Trump just nu är republikanernas troliga presidentkandidat så säger jag välkommen till den udda verklighet som vi lever i. Jag säger just nu eftersom det faktiskt kan ändras hur osannolikt det än låter under partikonventen. Partikonventen är ett sätt att göra ett sista val av presidentkandidat. För republikanerna så finns det visserligen bara Trump kvar som egentligen är av betydelse men du ska aldrig säga aldrig. Med Trump kan allt ske. Då det gäller demokraterna så kan det bli intressantare. Även om Hillary idag är den som troligtvis blir demokraternas representant så har vi den tjuriga sossen Sanders som har lovat politisk revolution, vad det betyder är att se. Han har iallafall sagt men även lovat att han ska strida ända in i mål och detta är upplagt för en hel del intressanta händelser. Vad skulle ske om hans väljare vänder sig mot Hillary som representant för demokraterna. Kommer hans väljare godta att Hillary blir vald av konventen.
3. Räntehöjning?
Fed sade i början av året att 4 räntehöjningar var att vänta under 2016 och nu när halva året har gått så har ingen höjning skett. Nu med tanke på den senaste tidens nedgång i statistik från de amerikanska jobbsiffrorna och den oro som världen delar runt t.ex. Brexit så känns det mindre troligt. Det har signalerats ut att det troligtvis bara bli två höjningar under 2016 men när kommer den första? Blir det nu i juni? tveksamt, blir det i juli? Inte heller troligt. Om vi ska vara ärlig så finns det ett antal anledningar till varför siffrorna var dåliga i USA nu senast. Det hade bland annat med ett uselt utjämningsystem för jobbsiffror, plus en rad strejker. Men oavsett hur du räknar så var siffrorna långt under förväntan och det känns som att USA och Sverige är just nu på toppen av cykeln, det kommer inte bli sämre imorgon men vi ska inte förvänta oss någon jättetillväxt.
4. EM
Om du har missat det så har EM precis startat. Vad det betyder förutom fotboll, öl och betting så betyder det intressanta lägen på börsen. Det har talats en hel del om din egen ``börs elva´´ vilket får representera de börsbolag som är intressanta just nu eller kan dra nytta av EM. Vad det innebär är att du försöker främst leta reda på de bolag som på något sätt får intäkter på mästerskapet, det kan vara säkerhetsbolag som ansvarar för arenornas säkerhet, bryggerierna som brygger ölen eller de spelföretag som sysslar med betting. Jag personligen har inte gjort någon elva utan jag försöker njuta av matcherna samtidigt som jag använder Unibet för att lägga mina bet. Men om jag ska vara tråkig så kan du alltid ta en titt på Carlsberg och Unibet. Jag äger ingen av dessa även om jag kommer stötta dem indirekt med en slant.
Annars tror jag på en blandad sommar. Det finns några punkter utöver de som jag har pratat om här ovanför som kan vara intressanta att hålla reda på men annars tror att de mesta kommer kretsa runt dessa händelser. Det kommer även vara intressant att se hur den globala ekonomin ser ut då vi börjar närma oss hösten. Är det så att vi just nu befinner oss på toppen av ekonomisk tillväxt eller finns det lite kraft kvar i maskineriet?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar