onsdag 17 februari 2016

Är det dags att sälja ?


Så jag hade en lugn dag och skötte mitt och helt plötsligt så fick jag ett meddelande från en av mina kompisar från gymnasiet. Enkelt att säga så var det en bild på utvecklingen över SP500 som är ett index över de 500 största bolagen på de amerikanska börserna. När jag såg det så var det ett sådant där typiskt ögonblick du sitter framför datorn med en kaffekopp och har en toppen dag och sedan sätter kaffet i halsen och känner att världen har blivit en hel del mycket tuffare.



Jag har personligen trots den negativa börsutvecklingen på året valt att ligga relativt tungt på börsen, jag har dock börjat lägga undan lite cash för framtiden. Just nu känns det som att världen bara blir mörkare och mörkare och denna bild som tydligt visar ett mönster på SP500 och om den stämmer som en vägvisare så kommer det nu ske en större nedgång i marknaden.



Men vi ska komma ihåg att bara för att historiska mönster och händelser pekar på ett visst mönster så är marknaden uppgjord för överraskning. Det går aldrig riktigt säga vad kommer hända och när det kommer ske. Men visst ser det just nu mörkt ut.



Det jag oroar mig för är att de krockkuddar som vanligtvis brukar användas för att stabilisera marknaden och dess aktörer är mer eller mindre redan använda och uttömda. Om det skulle komma en total krasch idag så finns det inte verktyg eller medel för att kunna hantera en kris som den vi såg under 2008. Med det sagt så har vi aldrig varit såhär dåligt rustade för att hantera en kris som skulle kunna hota hela det ekonomiska systemet. De enda vapnen som just nu känns aktuella är möjligheten att trycka nya pengar och dra ut i valutakrig för att främja sin egen ekonomi eller att aktivt gå in och stötta de sektorer och företag som anses systemviktiga. Det finns helt enkelt inte utrymme för de mer traditionella vapnen eftersom dessa nyligen användes och har inte hunnit laddats om igen.



Det som talar mot en krasch idag är USA och den växande konsumtionen i bland annat USA men även några andra länder som Sverige. Vi har också en period bortom rapportperioden som enklast skulle kallas regnperioden. Det är då alla utdelningar från bolagen ska ut och detta brukar ses ytterst positivt av börsen. Annars har jag tyvärr inte så många positiva nyheter.

De negativa delarna eller nyheterna är dock ännu fler och att USA nu valde att ta det lugnare med de planerade räntehöjningarna visar på vilken osäkerhet det finns i världen.



Vi har bland annat Kina, Industrin, låga räntan, de Italienska bankerna, Grekland, val i England, det låga oljepriset och en hel del annat. Det som förut sågs som något positivt som låga räntor och det låga oljepriset är idag någonting som har börjat hemsöka ekonomin på ett otroligt dåligt sätt. Jag är idag otroligt orolig och det känns som att det bara är bättre att låta marknaden att falla det är redan försent och nästintill omöjligt att vända denna negativa trend. Det är kanske bättre att ta hem pengarna och vänta ut denna nervösa tid.



– Psykologin. Jag har varit inne på det förut och det som främst styr marknaden är oavsett vad du vill eller tänker är massans psykologi. Om massan är negativ så kommer börsen gå ner och när massan är negativ så kommer det mesta tolkas negativt och det är bara att stå ut med det. Marknaden överreagerar alltid oavsett om det är negativt eller positivt. Därför tror jag att börsen kommer fortsätta ner ett tag till.



– kina. I Kina är det egentligen ingenting nytt. Detta land fortsätter att sätta press på resten av världen och en inbromsning är redan klart. Frågan är bara hur mycket. Jag har en enorm oro för de kinesiska hushållen och med tanke på de anklagelser som riktats mot vissa specifika personer inom den finansiella sektorn så finns det snart ingen anledning till att ha något förtroende för Kina som ekonomi eller finansiell marknad. Inte tillfälligt kanske om 5-6 år kan det bli intressant efter det har hunnit komma några nya reformer.



– Industrin kommer att dras med stora problem framöver och när finansiering och kapital försvinner så kan det bli turbulent bland de företag som har en ansträngd ekonomi. Om du har följt inledningen på rapportperioden och följt de stora företagen så har du nog drabbats av en viss form av illamående. Jag läste bland annat om ett amerikanskt företag som hade sett nästan hela sitt värde försvinna under de senaste månaderna, idag har detta företag ett bolagsvärde på en miljard men skulder på nästan tio miljarder.



– Bankerna. Ja nu är det dags igen de som ska smörja ekonomin är det som ger ekonomin huvudvärk. I Grekland så ser bankerna tomma ut, i Italien så lever vissa banker på lånad tid, förtroendet för Deutsche bank och dess obligationer är på lägsta nivå och i Sverige så har banker problem med den låga räntan plus en sparkad chef i form av Wolf. Det är bland annat ett citat som Deutsche bank använde nyligen ``Absolutely rock solid´´ som får mig att tveka på om det verkligen är så, precis innan Wall Street började skaka så var det många som försvarade bankernas ekonomiska ställning och detta precis innan kraschen.



– Räntan är dessutom ett huvudbry i denna nya lågräntevärld. I Sverige sänkte vi nu räntan ytterligare och det känns som att ekonomin är utom kontroll. De ökande lånen i svenska hushåll och konsumtion ökar ständigt och riksbanken med Ingves har släppt allt förutom inflationsmålet. Jag ser absolut ingen mening med den nya räntesänkningen och jag är totalt övertygad om att detta gör mer skada än nytta, vi har trots allt en stark tillväxt. I USA verkar Fed nu dra sig för en ny höjning och även om ekonomin just nu är relativt bra i USA och med ständigt ökade löner så ser det inte globalt bra ut.



– Grekland. Då Kina har haft nyår och ekonomin har varit stillastående och med stängda börser så har vi vänt blicken återigen mot EUs sorgebarn Grekland. Det finns tyvärr ingenting gott att säga om detta land. Jag kan fortfarande inte fatta varför vi ens försöker hjälpa landet, det är ett land som bygger på en befolkning som helt enkelt inte vill ändra sig. Såg en siffra på 15 % genomförda reformer och nyheten om att det kanske är dags att ge dom lite skuldlättnader trots att det är tydligt att de inte förtjänar detta. Vad säger man om en låntagare som ständigt misslyckas med sina inbetalningar och åtaganden?



– Oljan. Det låga oljepriset som har varit både positivt och negativt har nu hamnat i ett läge där de negativa konsekvenserna är långt större än de positiva. Att vi får köra bil för 5 öre billigare motiverar inte de enorma nedsidor som just nu börjar växa fram förutom de ekonomiska konsekvenser så finns det de politiska aspekterna. Även samhällen i vissa oljeberoende länder som de i mellanöstern håller just nu på att testas och det är möjligt att splittringar kan uppstå nu då pengarna börjar ta slut. Saudiarabien kan bland annat drabbas av turbulens då staten med dess oljebolag inte kan skötta finanserna. Skatten för el har bland annat ökat med runt 40 %. Viktigt att notera är att landet haft nästintill obefintliga skatter och att ungefär 80 % är anställda av staten.



– Dödskorset. För er som aldrig har hört talas om dödskorset så är det egentligen mer av en teori än fakta. För de som är skrockfulla så innebär dödskorset att när de 50 senaste dagarnas glidande medelvärde bryter ner genom de senaste 200 dagarnas glidande medelvärde i en fallande trend så korsar dessa linjer varandra. Detta är i finansiella termer ett dödskors och som namnet antyder så är detta inget positivt. Det är mer eller mindre en svart katt under en stege. Detta skedde nyligen och även om det inte är fakta så har historian visat att det kan vara smart att sälja då detta inträffar.



– Spreadar. Detta knyter väl samman räntan, banker och all annan osäkerhet. När investerare börjar se över sina innehav och upptäcker att det finns värdepapper och strukturerade produkter som inte passar eller har för hög risk så säljs dessa av och man handlar in de tryggare instrumenten. Detta leder till att spreaden i t.ex. företagsobligationer ökar eftersom de mer stabilare och säkrare blir mer eftertraktade och de mer riskfyllda blir mindre åtråvärda.



Men om vi ska ta någonting mer positivt så tycker jag att den nya filmen The Big short är en film som är värd sitt pris. Jag har själv läst en hel del om den finansiella krisen 2008 så det
var otroligt trevligt att få se en film som fick med en hel del om både krisen men även om hur banksektorn tänker och fungerar. Jag skulle också vilja slänga ur mig att boken Simma med hajar kanske är en kandidat till bokhyllan. Har personligen inte hunnit läst klart boken, men än så länge är den underhållande och den är definitivt värt sitt pris enligt mitt och många andras tycke. PS fick boken av syrran som en present.



Annars så har vi ju det uppmärksammade målet mot HQ och de som satt i toppen under dess nedgång och krasch. Jag har själv läst båda böckerna om Carnegie och HQ så jag följer denna rättegång med stort intresse. För mig finns det inga tvivel om att det kommer bli en fällande dom och jag tror även att bolaget HQ som faktiskt fortfarande finns på börsen och som enbart driver en rättsprocess mot Qviberg kommer få igenom iallafall en del av deras stämning och begäran på att Qviberg ska betala tillbaka en del av den utdelning som han utan tvivel tog ut utan någon som
helst rätt. Kompensation efter resultat och inte tömning innan undergång.


Jag har även sett en hel del intervjuer och artiklar om/av Qviberg och det är inte en person som finner mig i smaken och jag är övertygad om att han är en person som fullt möjlig skulle
kunna ha gjort och utfört alla de saker som han står anklagad för. Ett exempel är den incident som slutade med en utskällning som han gav en person som bar solglasögon inomhus på banken. Inget brottsligt i sig men det säger en hel del om honom som person. Det som gör rättegången ännu mer speciell är att det har tagit fem år sedan kraschen 2010 och det är idag EBM som sitter i skruvstädet. En fällande dom är nästan ett måste för åklagaren för att det inte ska ses som
ett totalt fiasko. Det är investerarna, arbetarna och staten mot Qviberg och Company.


För att runda av detta inlägg så vil jag påminna er som läser att även om jag har siktet inställt på en fortsatt längre och större nedgång så vill jag ändå reservera mig angående detta. Jag läser idag de flesta svenska ekonomiska tidskrifterna, jag lyssnar på poddar dagligen och jag tittar till börsen dagligen. Med detta vill jag säga att om jag ena dagen pratar negativt om börsen eller en aktie så kan detta ändras snabbt beroende på vilken information jag kommer över. En smart investerare utvärderar alltid sina val och strategier oavsett vilket hål vinden blåser.


//RJE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar