torsdag 4 februari 2016

De tre marknaderna

Idag kommer jag prata om tre begrepp som främst används flitigt i den finansiella världen björnmarknad, tjurmarknad men även det mer ovanliga rådjuret. Det sägs att namnen uppkom efter hur djuren attackerar eller försvarar sig. En tjur stångar uppåt i långa svepande rörelser men är ganska korkad och rusar rakt fram. En björns slag går rakt ner och björnen kan förfölja sitt byte i veckor tills den äntligen slår till. Detta är på sitt egna lilla sätt en exakt bild av hur marknaden ser ut i respektive läge. Jag kommer dock lägga till ett marknadsläge som inte används lika flitigt och det är rådjuret. Rådjuret är vad ett rådjur brukar vara skrämt, paralyserat och stirrande med stora ögon.

Bear market (Björnmarknad)

Många förväxlar björnmarknad med någonting negativt, för mig är björnmarknad en möjlighet. Vad som egentligen definierar en björnmarknad är svårt. Men några enkla regler som jag tycker att du borde följa.

Är marknaden?
- Fallande under en längre period, veckor eller månader. Allt under 2 månader är en enklare korrektion. Nedgång lika med två månader eller längre? det är en björn.
- över 20 %? Även om börsen faller så borde börsen iallafall falla 20 % innan vi börjar kalla nedgången en björn.
- Börsen borde vara volatil, detta är inget krav men en björnmarknad brukar svänga mycket och än kort rekyl uppåt brukar leda till en snabb rekyl nedåt.

Jag tycker som sagt att en björnmarknad är missförstådd. En björnmarknad drar ofta ner hela börsen och när hela börsen går ner 20 % så finns det företag som blir billiga. Företagen kan generera en fin vinst och inte själv påverkas av den oro som just nu drabbar den övriga världen. Men eftersom resten av börsen går ner så drabbas även detta företag. Detta är ett gyllene läge att köpa in några billiga aktier i ett företag av kvalité. Det går också med hjälp av olika värdepapper skydda sig mot en nedgång både på den breda börsen som i den individuella aktien. När det är en björnmarknad gäller det att se glaset som halvfullt och inte halvtomt. Historiskt sett så brukar en björnmarknad ske med jämna mellanrum efter perioder av kraftiga uppgångar. Med det i tanke så brukar det i snitt bli en ny björn varje 3-5 år, oftast efter en period av tjurmarknad.

Exempel på björnmarknader
Sedan 1990 så har marknaden drabbats av 5 björnar och den som vi just nu vandrar igenom är den sjätte. Jag kommer ta tre exempel här nedanför.

2007-2009. Indexet backade under denna period med 65 % sedan toppen.
2000-2002. När It-bubblan sprack så rasade indexet med över 70 %.
2011. Under en period av 9 månader så sjönk indexet med 35 %.


Bull market (Tjurmarknad)

Jag personligen tycker att tjurmarknad är nog det farligaste läget av dem alla. När marknaden går i tjurens tecken så brukar det svämma in unga nya investerare och dessa har många gånger en övertro på deras kapacitet. Eftersom en tjurmarknad brukar dra upp både bra och dåliga bolag till skyarna så finns det en viss risk att de nya investerarna som aldrig har varit med om en kraftig nedgång känner sig oövervinnlig. Dessa investerare brukar också vara dem som vid en ny björn försvinner snabbast. Detta många gånger på grund av att de saknar kunskap om hur marknaden egentligen fungerar. Det är enkelt att tro att du gör rätt när det inte går att göra fel. Det är så jag skulle vilja beskriva en tjurmarknad.

På frågan om är vi en tjurmarknad så kan du följa dessa kriterier. Kom ihåg det är väldigt svårt att sätta fingret på var vi just nu är på daglig basis.

Marknaden är?

-I en tjurmarknad går volatiliteten ner drastiskt och aktier går upp och gör nya högstnoteringar. Speciellt intraday-volatiliteten störtdyker. Den låga volatiliteten gör att man oftast kan köpa hela vägen upp med utan att riskera större korrektioner. En sådan kan istället vara ett tecken på att trenden har vänt.

- Stigande kurser under en längre period. Det kan vara uppgångar med över 200 % på 2-3år.

Det finns egentligen inte så mycket mer att säga om tjurmarknaden. Det är egentligen bara en enda lång fest tills det plötsligt tar slut och alla börjar ifrågasätta om värderingen på sin portfölj verkligen är korrekt. Det är då alla nya investerare för första gången får uppleva en övervärderad marknad.

Deer market (Rådjur)
Det kanske inte är så vanligt att man pratar om en deer market. ``Oftast´´ så går ju kurserna upp eller ner 10-20% på daglig basis. Detta är såklart fel, en börs går oftast långsamt upp eller ner under en längre tid och detta skapar en bear eller en bull market. Men vad händer om marknaden fryser till och ingen vågar att röra på sig? aktiekurserna rör sig minimalt, aktiviteten är låg och likviditeten försvinner. Detta påminner därför om det karaktäristiska sättet som kopplas samman med ett rådjur. Fastfryst av rädsla.

För att ge ett exempel på en deer market så kan vi ta den japanska börsen under 1990-talet. under nästan 10 år så rörde sig det japanska indexet nästan oavbrutet i sidled och det hände nästan ingenting med kurserna under denna period. Detta är dock som sagt inte lika vanligt som de andra djuren men det händer då och då.

Vad ska man göra vid en sådan marknad hur kan man investera?
Ett bra alternativ till aktier kan vara att man ställer ut optioner till marknaden. För utfärdaren av en sälj- eller en köpoption så är en stillastående marknad det som är det allra optimala. Du vill helt enkelt att marknaden ska stå stilla för du kan då ständigt utfärda nya optioner och tjäna pengar på den premie som köparen av optionen får betala. Viktigt att komma ihåg är dock att en rörlig marknad är mer gynnsam men även mer riskfylld eftersom premien blir högre då. Risken att optionen ska gå i fel riktning är också högre. Därför är en stillastående marknad varje optionsutfärdares våta dröm.

Hur vet vi vart vi är?
Det är svårt att veta vart marknaden är på daglig basis och det brukar inte vara förrän du står i stormens öga som du upptäcker att jag är i en björnmarknad respektive tjurmarknad. Det går visserligen att snöa in sig på produktion, konsumtion och tillverknings siffror men detta brukar bara ge en fingervisning. Den finansiella marknaden brukar främst handla om psykologi. Det är som med värdet på pengar. Om du kan övertyga massan om att en dollar är värd 10 svenska kronor så finns det ett förtroende för detta. Men om du tappar det förtroendet så finns det egentligen inte gräns på hur lågt priset kan sjunka. Börsen är i alla högsta grad likadan. Om 90 % av alla investerare tror på en negativ marknad så kommer marknaden bli negativ oavsett vad företagen presterar.

För att svara på frågan ``hur vet vi var vi är´´ så finns det egentligen inget svar. Som jag definierade björnmarknaden så krävs det alltså 2 månader med nedgång. Så betyder det att de första två månaderna inte är en björnmarknad? Nej såklart inte det kan vara en björnmarknad som vi ser tar form men det kan också vara en kortare korrektion. En korrektion är oftast en kort och snabb ned eller uppgång som då och då sker på grund av fel prissättning. Därför är det svårt att på kort tid avläsa om detta är en korrektion eller en längre trend.

Men detta var det jag hade att säga för denna gång. Någon som har följt rapportperioden? Vilket kaos, liknande företag i samma bransch, två bra resultat och en som faller medan den andra rusar. Det som jag kan avläsa från denna period är att de företag som väljer att höja sin utdelning prisas medan de som funderar på att låta den vara eller till och med sänka utdelningen slaktas. Jag tänkte ta några bet på rapporterna men just nu känner jag att det är bättre att stanna utanför. Det är hela vilda västern på börsen och det säkraste stället är i finkan.

//Rasmus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar