torsdag 13 augusti 2015

Två intressanta



För er som vill investera i något nytt och annorlunda så kommer jag göra mitt bästa för att sälja in två sätt att investera idag och kanske kommer ni titta upp det själva och finna det som ett intressant alternativ till er egen portfölj.


Tessin- Jag lyssnar mycket på poddar och första gången jag hörde om Tessin var på Börspodden som vissa av er kanske känner till redan. Börspodden är kort och gott två traders som driver en podd där de hissar och dissar företag och aktier men även delar med sig av deras syn av världen. Podden sponsras av olika företag eller personer som vill göra reklam eller säga hej kom och titta på vad vi har att erbjuda. Tessin är ett sådant företag. Tessin är ett crowdfunding inriktat på företag som låter människor investera ett valfritt belopp oftast(50 000-) i ett nybygge eller projekt i form av hus, lekland, industrihallar och allt annat inom fastigheter kort och gott. Det går ut på att Tessin blir kontaktade av en fastighetsutvecklare som är i behov av kapital för att stärka deras ``egna´´ kapital. Oftast har utvecklaren ett eget kapital och ett lån från en långivare men detta räcker inte riktigt för att genomföra det som utvecklaren vill genomföra och då finns Tessin där. Så hur går det till? Vi kan säga att:
1.Utvecklaren hittar ett objekt eller ett projekt
2. Gör en kalkyl och kostnadsberäkning
3. Samlar kapital genom eget kapital och lån från långivare
4. Inser att det behövs mer kapital för att genomföra projektet
5. Vänder sig till Tessin
6. Tessin granskar projektet och ger ett ja eller nej
7. Vid ja så hjälper Tessin till med att få in kapital genom investerare
8. Tessin jobbar som medlare mellan utvecklare och investerare under projektets livstid
9. Projektet avslutas och investerarna få tillbaka sin investering + avkastning 10-18 %

Det är ungefär så det går till. Du investerar i ett projekt som pågår under 8 månader till 3 år och under den tiden så är tanken att investeringen ska ge resultera i en form av avkastning när projektet avslutas. Så om fastighetsutvecklare A köper mark för 5 miljoner lånar 2 miljoner av banken och 1 miljon av investerare genom Tessin så använder utvecklaren dessa 3 miljoner för att bygga en fastighet. Detta gör att kostnaden med lån ligger på 8 miljoner men om fastigheten sedan kan säljas till 10 miljoner så innebär detta en vinst med 2 miljoner kronor. Detta är så klart innan avkastning och ränta ska betalas för lånen. Om vi då säger att av 2 miljoner så ska 20 % dras av för avkastning och ränta så blir det fortfarande en vinst för utvecklaren på 1,8 miljoner kronor. Skatt är inte medräknat här. Men du förstår alla tjänade på att vara delaktiga i detta projekt och vi kan alltid argumentera för och emot risken med en sådan här investering men risken anser jag är mindre än att köpa en aktie, i alla fall i dagens läge där fastigheter är en bra investering.

Jag som personligen har deltagit i olika Crowdfunding projekt tycker att detta är en utmärkt ide, att samla kapital på det här sättet är otroligt smart och att använda allmänheten eller privata investerare som också tar en låg risk är utmärkt. Jag anser det är en Win Win situation för alla som är delaktiga, först och främst det är enkelt att få tag på kapital, bra avkastning, låga avgifter för alla involverade och du får insyn under hela perioden, säkrare investering än aktier men ändå en bra avkastning. Riskerna eller nackdelarna som jag vill framhäva är en nedgång i fastighetsmarknaden på en breddfront, fast som det ser ut nu är fastigheter heta och kommer fortsätta vara det. En annan nackdel är att du låser in ditt kapital i allt från cirka 8 månader till 3 år beroende på projektets livslängd.

En annan sak är Bitcoin. Det har talats en hel del om denna valuta och den senaste tiden har den kommit på tapeten igen eftersom Bitcoin har ökat kraftigt under den senaste tidens turbulens. Detta ger Bitcoin en skepnad eller en egenskap som guld har haft. Med Kina, Grekland, Oljan, fallande tillväxt(eller siffror som inte når upp till förväntningarna) och ett fall i råvaror så är det Bitcoin som verkar vara det ställe som människor stoppar sina pengar i för att få en viss form av säkerhet. Om vi minns bara för några år sedan så sa man att guld stiger när resten faller men nu faller guld med allt annat medan Bitcoin stiger. Det är svårt att riktigt säga att detta är den nya säkra hamnen i tuffa tider men under de två senaste åren har Bitcoin gått starkt under de jobbigaste perioderna och har fungerat som motvikt när allt har gått nedåt. När Ryssland gick ner gick Bitcoin upp, oljan på väg ner Bitcoin upp och så vidare. Det som talar emot Bitcoin är att värdet är väldigt volatil och ständigt går upp ner och trenden har varit nedåtgående för valutan sedan toppen på 1000 $ med några uppryckningar. Det som talar för Bitcoin är att det är tunga investerare som banker och investmentföretag som har börjat investera i denna valuta bland annat för att bygga en bra global plattform för Bitcoin men också för att det snart ska vara möjligt att handla med Bitcoin över börserna runt om i världen. Jag vet dock inte hur långt fram man är med det men intresset finns i alla fall . Det har också varit så att det som ibland har drivit Bitcoin är att Ryssar och Greker har satt sina pengar i Bitcoin och detta har då ökat värdet tillfälligt.

I Sverige kan du investera i Bitcoin på börsen genom XBT Porviders certifikat som heter Bitcoin tracker one som då fungerar som en vanlig aktie, om bitcoin går upp i värde så går du plus och tvärtom vid en minskning. Jag tänkte också räkna upp lite olika investerare och företag som har vissat intresse för Bitcoin.

Aktörer som investerat betydande belopp i Bitcoins ekosystem sista 6 månaderna inkluderar bland annat:Nasdaq, NYSE, Goldman Sachs, Richard Branson, Accel Partners, BBVA, DOCoMO, Qualcom, Vikram Pandit, Peter Thiel och en betydande del av Silicon Valleys riskkapitalbolag.
Bland de större bolagen som accepterar Bitcoin kan bland annat nämnas Dell, Microsoft, Expedia, Overstock, Paypal, Tesla, Virgin Galactic och Gyft
Information hämtad från: etfsverige.se i en intervju med Johan Wattenström tradingschef på XBT Provider

Vad är då Bitcoin? Det är en virtuell valuta som existerar genom att människor ``bryter´´ valutan genom att låta datorer skriva koder eller algoritmer som då vid en transaktion blir en Bitcoin. Det är ganska svårt för mig att riktigt beskriva vad som sker men det sker i alla fall i datorn även om din eller min dator i dagens läge är nu för dåliga för att bryta Bitcoins. I början var det enkelt och med enkla algoritmer men idag är det mer komplexa saker som kräver mer kraft. Då kanske du tänker att Bitcoin borde drabbas av inflation och liknande. Låt mig säga såhär brytningen av Bitcoin har en högsta max limit och när den är nåd kommer det aldrig tillverkas mer Bitcoin, eller det är det som i alla fall är tanken med Bitcoin. Hela tiden en enda mängd, aldrig mer och aldrig mindre. En valuta som inte styrs eller kontrolleras av någon och är helt transparent i den form den är. Problem med Bitcoin är att det har varit dålig säkerhet och det har ``försvunnit´´ Bitcoin från olika banker eller företag som förvarar Bitcoin i flera omgångar. Det finns också problem med pengaflytt och pengatvätt då stater eller banker inte har någon kontroll eller insyn i denna valuta. Fördelar med Bitcoin är att det är en valuta som finns överallt och kan användes när som helst till rätt växelkurs. Du slipper avgifter från banker och en transaktion från USA till Australien mellan två personer sker direkt eller med en väntetid på max 1 timme. Det finns många som bland annat argumenterar att de fördelar som Bitcoin är tillräckligt många och fördelaktiga för att väga upp alla nackdelar 100 gånger och att Bitcoin är framtiden.

Jag hoppas ni har tyckt det här annorlunda inlägget är av intresse och att ni i alla fall tar er en titt på Tessin. Jag tycker det är ett roligt koncept och jag tror att det kan bli ett bra alternativ för investeringar i framtiden. Främst för er som vill ha lite fastigheter i er portfölj. tessin.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar