söndag 10 juli 2022

High Coast Whiskyfestival 2022 - En besvikelse



Jag brukar ta en viss stolthet i det faktum att jag försöker ge samtliga bolag och människor en rättvis bedömning eller kritik. Om det är dåligt så är det dåligt och om det är bra så är det bra. Ibland misslyckas även jag med detta så jag är inte på något sätt ofelbar, jag är trots allt bara en amatör bloggare.

Med det sagt till dagens ämne. High Coast Whiskyfestival 2022.


Jag är besviken
I kort är jag besviken på årets festival. Att vädret var det sämsta möjliga förutom möjligtvis hagel hjälpte inte men jag skulle vilja påstå att om viljan hade funnits så hade man kunnat rädda i alla fall en liten del av festivalen som enligt min uppfattning var misslyckad.

För om jag ska vara ärlig kändes det mindre som en festival och mer som en halvdålig mässa som hade en kapacitet för 20 000 människor men där enbart 500 dök upp vilket gjorde att en lördag i juni med temperaturer knappt över 10 grader kändes som en väldigt tråkig höstkväll i oktober.

Det fanns en hel del att önska och nedan kommer jag precisera vad jag tyckte var dåligt och vad som kan förbättra upplevelsen inför kommande arrangemang.

En tradition sedan 2014
Om vi tar oss tillbaka till 2014 vilket är det första året jag besökte det som nu har blivit lite av en personlig tradition för mig då jag har varit där nu varje år som festivalen har genomförts antingen själv eller med mina gemensamma fatägare. Under 2020 ställdes festivalen in och det är därför det enda året som jag inte har besökt festivalen. Ersättaren ``Lägereld´´ krockade med High Coast Trail varav 2020 blir en plump i protokollet.

Sela#2

Denna tradition har bland annat gjort att jag nu är delägare i 3 fat varav ett av dem buteljerades i år med gott resultat. Festivalen är även anledningen till att vi 4+(2) fatägare har en anledning att en helg varje år träffas över en av få saker som vi har gemensamt. Whisky.

Det har även blivit lite av en tradition att år efter år springa på samma människor som även dem besökte festivalen för första gången 2014 eller 2015 som nu även dem har 3-4 andelar i olika fat. En typ av flyktig eller tillfällig gemenskap som under en helg varje år återuppstår. Några av dem har till och med blivit en del av den långa listan av vänner på Facebook.

Detta är en tradition som jag har hållit kärt under många år men som nu kanske kräver en omprövning.

Väder i sig
Väder är något som är omöjligt att styra över när man flera månader i förväg bestämmer ett datum för en utomhusfestival men något som inte är omöjligt att styra över är hur man hanterar detta.

Jag kan säga att något som hade höjt nivån avsevärt hade varit ett större tält med plats för 100-150 sittplatser, enbart värmen och närheten hade givit en mycket trevligare upplevelse i de knappa 10 graderna ute vid Ångermanland Älven.

Under de första åren när festivalen var nere på det som idag är enbart är en parkering nedanför destilleriet fanns det normalt ett ``Restaurangtält´´ att sätta sig ned i för att äta eller för att när det behövdes tillfälligt fly junivädret.

Jag kan köpa argumentet kring att en festival som denna vill att människor rör på sig mellan de olika tälten för att sälja mer men det fanns flera tillfällen under lördagen där jag kände att det kanske är bättre att åka hem och öppna en kall öl i värmen istället för att sitta ute och frysa i Marieberg.

Lokalt?
Detta är visserligen en festival med fokus på High Coast Whisky, High Coast Destilleri och de produkter som skapas ute vid destilleriet men jag saknar den lokala ölen och dem mindre lokala producenterna.

Jag anser inte att Oppigård som enda öl ute på området är godkänt. Personligen saknar jag de lite udda inslagen av en fatlagrad stout eller en 11 procentig specialöl enbart framtagen för festivalen. Oppigård är inte på något sätt en dålig producent av öl men om jag önskar att dricka deras öl kan jag göra det vilken fredag som helst.

Om jag skulle vilja rekommendera något är det att inför framtida festivaler premiera 2-3 lokala bryggerier bredvid ett varumärke som Oppigård. Människor från när och fjärran skulle säkerligen uppskatta det. I alla fall jag skulle göra det.

För att inte glömma alla de små lokala rom, gin och Whisky destillerierna som de senaste åren har dykt upp. Jag kan faktiskt inte se hur detta skulle kunna skada High Coast. Det finns ju redan direkta konkurrenter på festivalen.

Snacks och tilltugg
Mat i all ära men ibland är man inte sugen på en hamburgare för 260 kronor eller en pizza för 150. Ibland är det helt enkelt en varmkorv eller ett plastglas (ölglas) med salta pinnar som gör susen.

Imnäs utmärkta burgare


Det jag kan tycka är konstigt med en Whisky festival som erbjuder provningar vilka går ut på att kombinera choklad med rökig och orökig Whisky är det faktum att ingen erbjuder möjligheten att köpa lite choklad för 100 kronor per chokladkaka eller nougat 5 bitar för 50 kronor.

För att inte tala om avsaknaden av chilinötter, salta pinnar, popcorn eller salami.

Av någon anledning fanns det en glassbar på festivalen? Inte deras fel att vädret blev som det blev men med tanke på allt som saknades var det ett smått roligt att det i alla fall fanns glass.

Datumet
Om någon från High Coast läser detta inlägg så skulle jag vilja be dem att i alla fall ta denna punkt på ett seriöst sätt och av yttersta allvar. För den delen ignorera resten av texten bara ni tar tar till er av nedanstående text.

Valet av datum för årets festival måste vara det enskilt sämsta beslutet av dem alla när det kommer till utförandet av festivalen 2022. Min känsla och teori kring varför festivalen i år blev en sådan besvikelse är det faktum att datumet låg 1 vecka före midsommar, 2-3 veckor före den traditionella svenska semestern och datumet krockade med en annan och troligtvis mycket mer familjär händelse. Höga Kusten Game Fair i Moliden vilket troligtvis lockade en stor del av dem som annars hade kunnat tänka sig att gå på festivalen.
Whisky Festival 2021
Whisky Festival 2018


För mig är upplevelsen att sista veckan i juni har varit det bättre alternativet av de datum som festivalen har genomförts på hittills. Finns det möjligtvis ännu bättre datum ? Absolut, men mitten av juni och början av september känns inte som vinnande koncept.

Jag kommer nästa år
Oavsett vad jag idag tycker om festivalen som var är det mer eller mindre garanterat att jag kommer att närvara även nästa år. Det är trots allt en tradition men å andra sidan så skulle jag vilja se en hel del förbättringar annars blir det nog sista gången.

För om vi ska vara ärlig det finns idag ett väldigt stort utbud av festivaler och mässor med inriktning på Whisky, öl och sprit. Anledningen varför det nu har blivit High Coast är för att det är nära och som nämnt i tidigare texter är man lite av en lokalpatriot.

Men om man ser till vad kostnaden var i år:

1500 kronor inträde + middag
1200 kronor kläder
2000 dryck + mat
1998 Festival Buteljering

Cirka 6700 kronor är en ganska hög kostnad för 2 dagar som inte levde upp till mina förväntningar. Detta är ett faktum som inte går att förneka oavsett hur jag vrider och vänder på mina personliga känslor för bolaget och dess produkter. Jag kan garantera att det finns oavsett väder bättre Whisky Festivaler att besöka under 2022.

Men som sagt jag kommer med största sannolikhet att även besöka festivalen 2023.

Årets höjdpunkt
Nu har det varit mycket negativt idag känner jag varav jag vill avsluta positivt.

Avsmakningsmenyn på fredagen var utmärkt. Jag körde hela middagen med det rekommenderade dryckespaketet och är det något jag inte kan säga att jag var missnöjd över så är det detta. Jag skulle nästan vilja säga att vi redan nu kommer boka detta igen inför nästa år.

Ryggbiff (Timmer)


Vi har tidigare år kört på individuella dryckesprovningar men valde inför årets festival att hoppa dessa för att testa något nytt och tidigare middagar som jag har avnjutit på restaurang 63 har varit riktigt bra. Om inte annat gjorde middagen att fredagens intag av alkohol blev något lägre än tidigare år vilket hade kunnat bädda för en bra lördag. Annars brukar jag av tradition vara lite seg de första timmarna på lördagen.

För min del var middagen på fredagen den höjdpunkt som jag kommer att ta med mig inför nästa år.

Sammanfattning

Årets festival 2022 var en besvikelse och jag skulle personligen vilja se en lång rad av förbättringar inför nästa år. Det som jag har tagit upp idag är en del av de punkter jag kände att dessa måste bara åtgärdas. Att jag har fler synpunkter och om vi ska vara ärliga klagomål kan jag ignorera då en del av dem kommer från det faktum att man har varit där varje år sedan 2014.

Men oavsett är min uppfattning just nu att High Coast Whisky Festival 2022 är den sämsta upplagan av festivalen och är ett rejält steg bakåt. Jag hade inte rekommenderat människor att gå på festivalen nästa år om min upplevelse enbart var baserad på årets upplaga vilket är synd.

//RJE




2 kommentarer:

  1. Tråkigt att det inte var bättre. Jag har aldrig varit på svensk whiskeyfestival så det var intressant att läsa. Faktiskt har jag bara varit på en whiskeyfestival, Fèis Ìle i Skottland. Det var riktigt bra bägge gångerna jag var där och kan sammanfattas som whiskey, mer whiskey, festivalflaskor samt en och annan masterclass. "Story of Oak" hos Bowmore var en av de bästa än så länge. Där fick vi först smaka på ren destillerad whiskey och sedan whiskey som legat på tre olika sorters fat olika många år in i lagringen (tror det var 3 år, 9 år och 18 år). Nu när corona förhoppningsvis är över är jag sugen på att åka igen, men tyvärr går det inte längre ta med hem så många flaskor man vill (eller i alla fall kan).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Slumpvandaren

      Ja, tyvärr var årets festival en besvikelse. Dock har jag fått positiv respons från mitt inlägg från många bekanta och mindre bekanta. Nästa års festival ser nu ut att ha flyttats igen till ett bättre datum vilket är lovande.

      Jag har med min lilla fatägarklubb tänkt åka till Skottland men tyvärr inte lyckats komma iväg de senaste åren. Ska absolut agera lobbyist för ert förslag.

      Jag skulle dock rekommendera er att besöka något svenskt och om ni kommer till lilla High Coast nästa år är det bara att höra av er

      Mvh
      RJE

      Radera