söndag 4 februari 2024

Uppdatering Premiepensionen 2024
Dagens inlägg är en kort uppdatering av min Premiepension och vilka innehav jag har i början av 2024.

Utveckling 2023 och total:


Innehav
Nedan följer en lista på mina innehav just nu för min premiepension 2024-02-04.
Fastigheter Vi befinner oss just nu i ett läge där kanske främst byggbranschen, men även där egentligen allt som kretsar kring bygga, utveckla, hyra ut och förvalta olika typer av fastigheter har det tufft.

Därför gör jag tvärtom. Jag plockar in en fastighetsfond igen till portföljen.

Anledning för detta är att jag tror att räntetoppen är nådd för denna gång. Varav vi kan redan börja se en eller två sänkningar över horisonten i USA och kanske beroende hur det utvecklas även en sänkning i Sverige under 2024. Detta är bara för signalvärdet positivt för bolag som har hög eller medelhög belåning, varav fastighetsbolag inte sällan brukar tillhöra någon av dessa grupper.

Om du var ett fastighetsbolag som under 2020-2022 hade en ränta på 5-6% så ökade den troligtvis till 9-11% under 2022-2023 och om marknaden nu är överens om att toppen är nådd så kanske bolag kan se 7-8% i kommande ny- och refinansiering. Detta kan för bolag med balansräkningar i miljarder innebära skillnaden mellan +-0 resultat och vinster på 100-200 miljoner.

Jag kan dock inte avgöra om vi är i ``botten´´ för fastighetssektorn eller om vi har det värsta framför oss men min övertygelse säger att vi kommer se högre aktiekurser i slutet av 2024 än i dagens läge. 


Hälsa
Detta är mer av en tillfällig placering som jag gjorde under 2023 som sedan har fått ligga kvar. Just nu är det främst framtagandet av nya fettreducerande/viktminskningspreparat (Ozempic och Wegovy) och AI som intresserar mig. Men denna fond kan vara borta redan innan sommaren.

  

Teknik

Det har enligt min uppfattning blivit en uppdelning mellan de bolag som kommer att kunna dra nytta av utvecklingen av AI och de som inte kommer att kunna göra det. 


Det ser vi redan nu på hur utvecklingen har varit på den amerikanska börsen där nya rekord sätts nästan varje vecka till följd av att teknik- och IT-bolag har stigit med 40-60% på ett år medan många andra branscher har stått stilla eller haft en utveckling precis i linje med inflationen.


Även om jag personligen inte ser dagens AI som den version som brukar framstå som levande och kännande i sci-fi relaterad media så kan vi inte förneka att branscher och bolag inom:


Film

Spelutveckling 

Musik

Ljudböcker

Översättning 

Marknadsföring

Bildredigering

Konst 


Kommer att kunna skapa och tillverka produkter, resurser och tillgångar på några få timmar som annars hade tagit ett team på 5-6 personer dagar, veckor eller månader att ta fram.


Spelutvecklare kan skapa världar med unika karaktärer med bakgrund och öden som påverkas av spelarens val och som har  levande dialog som reflekterar detta utan behöva anställa hundratals 3D artister och specialister för utveckling.


Bolag som Spotify eller Storytel kan flytta fysiska böcker till mp3-format där du som lyssnare kan välja vilken röst du önskar ska leda dig igenom boken. Deras algoritm kan troligtvis utvecklas ännu mer för att föreslå eller rent av skapa material som passar dig.


Bilder, konst och digitalt media kommer att kunna skapas på några få sekunder. Det är bara för dig att ange vilka parametrar eller villkor du önskar att verktyget ska använda så är ditt arbete klart.


Allt detta kommer att innebära att många jobb som idag utförs på Alphabet (Google), Microsoft, EA, Spotify och egentligen alla stora tech jättar kommer att antingen försvinna helt eller till viss del ersättas av 1-2 personer som främst har som uppgift att kontrollera eller förbättra det AI-verktyget skapar. Vilket är en av anledningarna varför många av teknikbolagen med koppling till AI, utveckling och stora databaser har under 2023 gått så bra som de har gjort på börsen och där majoriteten av dem har minskat sin personal med ibland så mycket som 20%.


Även om en nedgång eller korrigering sker framöver bland teknikbolagen är min framtidstro de kommande 10 åren starkare än någonsin gällande teknik. Om du inte är investerad i teknik och teknikrelaterad utveckling som AI är min övertygelse att du kommer förlora en hel del avkastning framöver.

AP7-fonden
Detta är en tillfällig placering då jag inte var säker på om vändningen ännu är här för fastighetssektorn. Planen är att under Q1-Q2 använda kapitalet i denna fond för att öka exponeringen mot fastigheter.

Denna plan kan förändras under 2024 då AP7-fonden redan har en stor exponering idag mot teknik och fastigheter/finans varav nuvarande exponering troligtvis är tillräcklig även om den är mer internationellt inriktad och inte direkt inriktad mot svensk fastighetssektor.


Varning och faror med AI
Då mycket de kommande åren kommer handla om AI och utveckling av AI-verktyg vill jag även allmänt varna investerare och privatpersoner om AI.

Bedragare och personer med avsikt att lura dig eller utsatta personer kommer att och har redan börjat använda väldigt smarta metoder för att använda AI. Det finns redan tecken på att helt robotiserade Facebook-konton och telefonförsäljare är så sofistikerade att de kan genomföra och framstå som verkliga personer i samtal och konversationer. Du kan därför från och med idag helt enkelt inte lita på att personen som kontaktar dig verkligen är en levande person och inte en av tusentals AI-tränade bottar som redan existerar.


Jag skulle även hålla mig borta från energibolag, fastighetsbolag och andra branscher där påverkan till följd av AI adoption inte kommer att vara lika stor men där bolagen själva vill framstå som revolutionerande på grund av deras AI-verktyg. Ett byggbolag är ett byggbolag oavsett hur tekniskt begåvade de vill framstå sig vara.


//RJE


Disclaimer

Jag får ingen kompensation för de produkter redovisade i detta inlägg. Detta är inte i någon form finansiell rådgivning utan inlägget är skrivet i utbildningssyfte där jag redovisar mina innehav, hur jag har valt dem och varför jag har valt dem. Det är enbart mina personliga åsikter som delas i detta inlägg och dessa kan ändras över tid. Ni bör inte basera era investeringsbeslut enbart på denna text utan gör alltid en egen analys innan ni utför en köp- eller säljorder.
2 kommentarer:

 1. Hej!
  Såg ett tidigare inlägg att du har aktier i Ekobryggeriet, vet du vad som hänt med de aktierna efter uppköpet av Umida?
  Får man som aktieägare av Ekobryggeriet aktier i Umida eller "brann de upp" vid konkursen av The Nordic Soda Company?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte satt mig in i konkursen men jag misstänker att det brann inne. Umida betalade bolaget som stod bakom Ekobryggeriet vilket vi ägde aktier i. Men i och med att bolaget går i konkurs så kommer pengarna och de tillgångar som fanns användas för att täcka eventuella skulder och lån.

   Därav användes köpeskillingen om 11 miljoner för att täcka eventuella håll vid konkursen om dessa miljoner inte redan var använda.

   Min första tanke är därför att värdet blev 0.

   Radera