Hej och välkommen till min blogg. Mitt namn är Rasmus Edberg och mitt stora intresse är ekonomi och då i huvudsak finansiell ekonomi. På denna blogg kan du läsa om aktier, bolag, omvärlden och om mig. Ibland är det siffror, ibland är det historia och ibland är det bara något som intresserar mig. Jag hoppas att även du finner det lika intressant som jag gör.
lördag 12 december 2020
Hard Seltzer en produkt med potential
Då investeringar i svenska tillverkare av alkohol- och alkoholfria produkter har blivit lite av en hobby försöker jag hålla mig själv uppdaterad kring nya trender och intressanta teman vilka kan sätta prägeln på hur scenen för den svenska spritmarknaden kommer att kunna utvecklas under de kommande åren.
Jag har bland annat deltagit i diskussioner på olika forum gällande tillverkningen av ``Pink Gin´´ en produkt som jag tyckte Hernö Gin och Mackmyra skulle satsa på när trenden av sötare alternativ började att ta vid. En potential vilket kanske blev tydligast när Kopparberg rullade ut sin version i en lyckad lansering via sin kundbas i Storbritannien. Och även om Hernö Gins lansering inte hade något med mina inlägg att göra var det roligt att se att min magkänsla angående potentialen för en sådan produkt var klockren.
Men det är inte detta dagens inlägg kommer handla om utan det är det växande intresset för Hard Seltzers.
Vad är en Hard Seltzer
Ni som inte vet vad jag pratar om när jag säger Hard Seltzer kan föreställa er en Loka Citron men med en alkoholhalt på mellan 4-6%. Det är kortfattat ett kolsyrat alkoholhaltigt vatten som är smaksatt med någon uppfriskande smak som citron, ananas, äpple, granatäpple, passionsfrukt eller tropiska- skogsfrukter.
Hard Seltzer, Skinny Bitch, Spiked Seltzer, Hard Sparkling Water och Hard Soda ett kärt barn med många namn. Det är dessutom inte någon ny dryck som plötsligt dök upp på radarn under början av 2020 utan det är en drink som troligtvis alltid har funnits med på listan över drinkar man kan beställa i en bar med tillgång till kolsyrat vatten. Under 1980-1990-talet hade drycken sin senaste peak varav drycken är mycket äldre än så.
Runt 2012 började intresset för drycken att öka i USA mer eller mindre samtidigt som La Croix började att bli populärt även detta en kolsyrad dryck vilket växte fram som ett nyttigare alternativ än läskedryck och sedan dess har tillväxten för marknaden avseende Hard Seltzer pekat rakt uppåt. Under 2017-2019 exploderade Hard Seltzers popularitet från att ha en total amerikanska försäljning om om 41 miljoner dollar 2016 till runt 488 miljoner dollar under 2018 och 1 miljard dollar 2019.
Under 2020 lanserades drycken officiellt i Sverige av både amerikanska och svenska märken på Systembolaget.
Giganten White Claw
Den stora giganten idag inom den amerikanska marknaden vilket är runt 70% av den totala globala Hard Seltzers marknaden är White Claw som 2019 hade en marknadsandel i USA på runt 58% följt av Truly om 26% som dessutom ägs av Boston Beer Company.
När White Claw lanserades 2016 sålde bolaget 388 584 lådor om 24 burkar varav siffran växte till 7,3 miljoner under 2018 för att under 2019 öka till ofattbara 29,1 miljoner lådor.
Marknadsandel 2019 (US):
1. White Claw - 58
2. Truly - 26
3. Bon & Viv - 6
4. Smirnoff - 4
5. Henry´s - 2
6. Natural Light - 2
Framtida tillväxt
Under 2019 växte försäljningen av Hard Seltzer med runt 226,4% vilket kan jämföras med ölförsäljningen vilket ökade med mindre än 1%.
Enligt en beräkning gjord av olika analytiker tror dem att marknadsvärdet under 2020 kommer att dubblas till runt 3,5 miljarder för att fortsätta att expandera mot 6,5 miljarder 2024 och slutligen 14,5 miljarder dollar 2027. En annan analys tror även på en tillväxt om 16,2% under perioden mellan 2020 till 2027.
Marknadsandelen är fortfarande väldigt liten och består av låga ensiffriga procent och möjligheten till tillväxt med över 20-30% de kommande åren är inte omöjlig. Detta då marknaden för USA som är den största globalt för Hard Seltzer knappt uppgår till 2,5% av den totala alkoholmarknaden.
Svenska produkter och producenter
Den svenska marknaden för Hard Seltzer består idag av en kombination av mindre och större bryggerier som har avsatt en del av sin produktion till Hard Seltzer. Därav finns vad jag vet ingen tillverkare som satsar helhjärtat på enbart Hard Seltzer idag. Utöver det tillkommer det en mindre import av amerikanska märken vilka brukar dyka upp i det tillfälliga sortimentet på Systembolaget.
Min förståelse är dock att Local som idag är den enda Hard Seltzern i det fasta sortimentet på Systembolaget står för runt 80-90% av all försäljning inom denna kategori. Local som går under varumärket Three Towns Independent Brewers ägs av Galatea som i sin tur ingår i Martin & Servera-koncernen. Dock kan jag tänka mig att lanseringen av Kopparbergs egna produkter snart kommer att knuffa ned Local från tronen som enväldig härskare.
Svenska marknaden 2020:
Local (Galatea ingår i Martin & Servera)
Kopparbergs (Kopparbergs)
Truly (USA, Boston Beer Company)
Forest (Sodafactory AB company)
Amber Bay (Carlsberg)
FORS (Lissåker Nord Bjärneman Company)
Uppsala Brygghus (Uppsala Brygghus)
Storm (Krönleins Bryggeri)
Supreem (Sahlins Brygghus)
Omnipollo - Återkommande mindre släpp
Så varför Hard Selzter ?
Det som gör Hard Seltzer populär och varför jag har börjat stoppa ned en handfull burkar i korgen när jag är på Systembolaget är det faktum att denna dryck framstår som ett mycket bättre alternativ för dem som vill vara nyttig men ändå kunna dricka alkohol med sina vänner.
Jag kommer inte påstå att en Hard Seltzer på 5% är bättre än att inte dricka alkohol alls men detta är det näst bästa alternativet enligt mitt tycke.
Det är inte sällan att en burk hard selzer har mindre än 100 kalorier, runt 1-2 gram kolhydrater och knappt 1 gram socker per burk. Majoriteten är även glutenfria och en handfull av dem är till och med veganska.
Så om du är ung, hipster, träningsfreak eller helt enkelt bara noggrann med vad du stoppar i dig. Varför inte ta en Hard Seltzer nästa gång du är på systembolaget.
Produktion och ekonomi
För att producera Hard seltzer behöver du 3 ingredienser:
1. Kolsyrat vatten
2. Alkohol (Vodka)
3. Smakämne (juice)
Detta är allt.
Eller detta är en sanning med modifikation. Om du önskar att tillverka varje beståndsdel själv så kommer du att behöva lite mer utrustning än ett lager och en bueljeringslina. Det är även inte självklart att det är just Vodka som är den bästa basen. Men det är en fördel att välja en billig sprit som inte har någon specifik smak eller unik egenskap.
I USA använder de alkohol destillerad från främst sockerrör medan man i Europa och Sverige använder alkohol baserad på frukt och spannmål. Som tur för alla hembrännare kan ett paket socker och lite jäst användas till tillverkningen av Hard Seltzers då det inte är reglerat vilken sprit som får användas.
Ekonomin bakom Hard Seltzer är ganska intressant då priset för en burk Local på 330 ml idag via Systembolaget ligger på runt 20 kronor. Men där kostnaden för en Loka är runt 10 kronor vilket mer eller mindre är samma produkt. Vilket i sin tur kan jämföras med den nya ölen Ey'Bro som nyligen lanserades på Systembolaget för 7,9 (+1 krona pant). En produkt som är dyrare att tillverka än både Loka och Local eftersom kostnaden för ingredienserna som används vid tillverkningen av en öl kostar generellt mer.
Vilket betyder om man kan få volym i försäljningen av en Hard Seltzer borde inte det vara omöjligt att kunna förvänta sig en marginal på över 40% lågt räknat. Dock misstänker jag att volymen i Sverige ännu är alldeles för liten. Jag tror bland annat att försäljningen knappt är mätbar eller tillräckligt intressant för att särredovisas för tillverkare som till exempel Kopparberg eller Carlsberg.
Investeringar och möjligheter
Som den svenska marknaden ser ut idag finns det inget fristående bolag som helhjärtat satsar på Hard Seltzer där det är möjligt att göra en investering i denna vad jag helhjärtat tror på kommer att vara den nya Whisky- och nu senare Ginboomen .
De bolag som dock kan vara intressanta prospekt är Amber Bay (Carlsberg), Kopparbergs (Kopparbergs) och Truly (USA, Boston Beer Company).
Bland annat Boston Beer Company kan vara en intressant kandidat då de äger Truly vilket är en produkt som bolaget har gjort betydande investeringar i. Detta blev bland annat tydligt under deras senaste rapport där de bland annat lyfte fram och försvarade deras investeringar i Truly som en investering i framtida tillväxt och utvecklingsmöjligheter.
Därför kommer jag hålla ögonen öppna för investeringsmöjligheter i Hard Seltzer när och om det dyker upp ett svenskt mindre bryggeri som vill satsa på detta. För jag tror på allvar att de bolag som idag kan få en fast plats på Systembolagets hyllor kommer att under de kommande åren se en stark tillväxt inom denna kategori och jag tror att dem som investerar i Hard Seltzer kommer att se en stor avkastning i längden.
Sammanfattning och Disclaimer
Jag äger inga aktier i de bolag som jag idag har skrivit om. Jag får även ingen kompensation för denna text utan den är skriven enligt mitt eget intresse och det faktum att jag personligen tycker Hard Seltzers är en fantastisk produkt.
Min personliga uppfattning är att sedan Boston Beer Company har rusat från låga 400 dollar till höga 900 dollar under 2020 att aktien idag är dyr. Om jag skulle investera i något av de större bolagen så skulle det bli Kopparbergs.
Dock skulle jag vilja rekommendera att man inväntar möjligheten till att investera i ett mindre bryggeri. Även om detta innebär en onoterad investering. Vad jag vet finns det för tillfället inget sådant erbjudande på marknaden men jag kommer hålla ögon och öron öppna och troligtvis skriva ett inlägg när det blir aktuellt.
Texten idag är baserad på källor från:
S&P Global
Nielsen
The Spirits Business
Grandviewresearch
Vox
Med det sagt,
Ni får ha en go lördag
//RJE
Etiketter:
Boston Beer Company,
Framtid,
Gin,
Hard Seltzer,
Hard Soda,
Investering,
Kolsyrat vatten,
Kopparberg,
Local,
Pink Gin,
Sverige,
Tillväxt,
Truly,
USA,
Vodka,
White Claw
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Hej Rasmus, jag skulle vilja komma i kontakt med dig. Hör av dig om du har möjlighet. Mvh Linda (linda.e.johansson@hotmail.com)
SvaraRadera