torsdag 6 september 2018

Tillbaka från sommarlovet

Idag kommer jag skriva lite om bloggen och varför jag inte har skrivit något under hela sommaren, men även vad har jag sysslat med. Det blir alltså en liten uppdatering idag.

Vad hände med bloggen?
Egentligen ingenting. Jag har bara njutit av att vara hemma under sommaren. För om vi ska vara ärlig har jag sedan andra året på gymnasiet ständigt flyttat runt och levt själv. Jag har absolut inget mot detta men då och då är det skönt att få komma hem och bara ta det lugnt. Nu jobbade jag visserligen på Jysk hela sommaren och sysslade med en hel del saker hemma på huset men det är ändå en annan sak. När jag är hemma behöver jag inte alltid tänka på vad ska jag käka idag eller vad jag måste göra. Du blir helt enkelt lite bortskämd.


 Men med det sagt nu är jag tillbaka och det är inte så att jag bara har suttit med händerna i kors hela sommaren. Inte alls, jag är nu tillbaka och kommer att börja lägga upp inlägg igen.

Vad har jag då gjort under sommaren?

Jobbat på gården

Nu är inte morsan och farsans hus en gård men ändå. Som av tradition så brukar jag då jag är hemma ta tag i saker och ting. Vilket betyder att när jag blir uttråkad så brukar jag riva tag i något som mor och far har pratat om att göra men inte hunnit att ta tag i. Det brukar betyda rensa förråd, kapa ned träd/buskar, olja balkongen, riva ned tapet m.m. Jag brukar kalla dem projekt och tycker det är ganska roligt att få riva och slita. Lite svett och blod har inte skadat någon.

Mitt trädgårdsprojekt
Som en liten mer hållbar Rasmus Edberg så har jag under sommaren börjat intresserat mig för att producera egna varor. Som ett resultat av detta har jag under sommaren tagit över en del av gården till min egna lilla mark. På denna del har jag nu två vinplantor, två blåbärsbuskar (Amerikanska) och en hummel. Tanken är dock att nästa sommar bygga en lite längre planteringslåda för grönsaker och grönt men att även köpa fler vinplantor, blåbärsbuskar och hummel. Först och främst måste jag dock bara övertyga främst mor om att jag måste ha mer mark till mina plantor. Det jag har just nu är följande:

Hummel- Nordbrau. En hummel som kan användas till öl. Skulle även vilja testa med andra arter för att se vad som överlever.
Vinplanta 1-Zilga. En hybrid som ger mindre vindruvor. Inget för vin.
Vinplanta 2-Okänd. Misstänker att det är en Zilga men jag snodde den från min Farmor så är inte säker på art.
Blåbär- Bluecrop. Jag har två plantor av denna, planen är fler buskar från en annan art för att kunna öka möjligheten till större skördar.

Det jag skulle vilja göra eller vad min tanke är med mitt projekt är att jag ska plantera plantor eller grönt som gör nytta. Det ska inte bara se fint ut, det ska även finnas en färdig produkt i slutet av året. Hummel för kanske att sälja eller testa göra egen öl, blåbär eftersom att du kan göra allt möjligt med blåbär och vinplantor för att vindruvor är goda. Jag skulle dock vilja testa gojibär och möjligtvis övertyga morsan om att plantera ett päronträd i närheten av hennes äppelträd.

Det är i alla fall planen just nu och vi får helt enkelt se hur det utvecklar sig. Det är som sagt inte min mark så jag får nog ta det jag får och göra det bästa av det.














    

En tur runt världsarvsleden

En annan sak jag gjorde under sommaren var att ge mig ut i Höga Kusten igen och denna gång hade jag planerat att göra två turer. Tyvärr blev det bara en. Anledningen till detta var nog att tiden helt enkelt försvann. Att gå/jogga 4–5 mil tar nämligen på kroppen och tanken var att jag skulle gå en sträcka runt världsarvsleden för att vänja kroppen vid denna typ av ansträngning för att sedan ge mig an en längre tur. Dessvärre väntade jag för länge och plötsligt hade jag inte längre några fria dagar innan återresan till Kristianstad. Vi får helt enkelt satsa på nästa sommar.



Besök på Hernö Gin, BOX (High Coast), Lockeby och Zeunerts
Det finns idag många producenter av produkter innehållande alkohol i Sverige och antalet av dem kommer troligtvis att öka under de kommande åren. Därför är det väldigt roligt att kunna uppleva och besöka både nya och gamla tillverkare i närområdet.

BOX (High Coast)

Sveriges näst största destilleri (Whisky) och kanske Sveriges bästa Whisky är BOX. Och som av en tradition besöker jag årligen Whisky festivalen i just Box för att njuta av öl, mat, musik, Whisky och en skön gemenskap. Det som var speciellt för 2018 var förutom ett nyligen utbyggt destilleri som invigdes under dagen, vilket i sig var intressant att vandra kring i var det faktum att BOX bytte namn till High Coast Distillery. Detta gjorde att den panik som vanligtvis brukar uppstå vid det årliga Festival släppet av den unika festival Whiskyn blev ett totalt kaos eller kanske fiasko. Men som vanligt fick jag tag i en köprätt vilket betyder att jag snart kan hämta ut min alldeles egen Festival 2018.






































Hernö Gin och Lockeby

Dagen efter festivalen i Box brukar Hernö Gin anordna ett öppet hus och i år jämfört med många andra år var jag någorlunda nykter dagen efter festivalen vilket gjorde att jag tvingade med mig systern på en liten utflykt. Det var imponerande att äntligen få besöka Hernö och vandra runt inne i själva destilleriet med alla utmärkelser och priser tydligt frontade för alla besökare. Man skulle gärna vilja kunna skryta med en liknande vägg.































Vad det gällde Lockeby så var det väldigt intressant att få kliva in i ett mindre hantverkbryggeri som trots sin mindre skala har lagt ner en hel del tid och pengar på att bygga upp en standardiserad verksamhet utan att tumma på ordet hantverk. Jag kommer definitivt följa dem och deras öl framåt.
















Zeunerts
Som en lite längre utflykt i år så passade jag på att besöka Zeunerts då de hade öppet hus under Ölens dag. Tyvärr fick jag inte testa att bada i öl men för en person som brukar njuta av en Höga Kusten under sommaren i stugan så var det roligt att få besöka stället som brygger den. Intressant fakta är väl att Zeunerts i Sollefteå har öppna och inte stängda jäskar för sin öl och att buteljering sker nere i Kopparberg. Detta betyder att det som produceras i Sollefteå skickas med lastbil till Kopparberg för sista steget i produceringen.

























Branden på Möckelsjöberget
Eftersom jag var ledig och ville hjälpa till då en av många bränder i Sverige under sommaren var i närheten så ställde jag upp på Möckelsjöberget. Nu var jag dock inte där då det brann som mest utan en stor del av vad jag gjorde var att hindra elden från att sprida sig och att säkra områden som redan hade bombats med vatten eller brunnit ut. Jag tror dock att det var en givande upplevelse och då jag personligen har varit med om en brand tidigare i min ungdom så kändes det skönt att kunna bidra med något positivt. Om det skulle i framtiden bli en lika kaotisk sommar igen med allvarliga bränder som dessa så kommer jag absolut ställa upp.

Lite intressant kan jag addera att jag stod i kassan på Jysk då räddningsbilarna åkte förbi i hög fart så jag ringde mor som var på Snibben med övriga familjen för att se om de hade hört någonting. Från det att jag hade ringt dem och de inte kunde se något till 10 minuter senare så hade himmelen över Mörtsjön gått från klar till grå. Då kan man förstå hur snabbt det kan gå om alla förhållanden för en katastrof är uppfyllda.





















Fortsättningen
Då har vi kommit till slutet av detta inlägg och jag hoppas att detta var en bra uppdatering. Jag vet ännu inte när nästa inlägg kommer ut, kanske imorgon, kanske nästa vecka. Vi får helt enkelt se när det blir av. Tanken är dock som alltid att försöka lägga ut ett inlägg varje vecka men detta är inget som jag håller allt för hårt vid.

Men med det sagt,

Jag är tillbaka och får önska en go fortsättning på torsdagen

//RJE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar