söndag 27 augusti 2017

Är vi på väg upp eller ned?

Detta är nog frågan som alla vi ekonomer just nu försöker svara på och det är en väldigt bra fråga. Vi hade fram till den 16 juli en väldigt stark börs för inledningen av 2017 men sedan dess har börsen trendat nedåt och OMXS30 är nu bara upp cirka 2% för i år. Det bredare OMXSPI har visserligen klarat sig bättre och är upp cirka 3,5-4% för 2017 men är fortfarande ned från 597 och en bra bit från det amerikanska indexet DJ USA som är upp 8-9% för 2017. Så vad har egentligen hänt ?


Vi har haft några bra år


Det många kanske inte tänker på är att vi har haft ett par bra år där börsen har rört sig sakta men säkert uppåt och bilden ovanför visar utvecklingen för OMXSPI från runt 2005 till idag augusti 2017. Förutom två nedgångar 2011-2012 och 2015-2016 så har börsen gett dig en bra avkastning. Att då fundera på att vilja ta hem några vinster eller att minska exponeringen mot börsen då den ser lite skakig ut är bara naturligt. Om du köpte aktier som representerar OMXSPI 2008 då den var på låga 170-200 så har du haft en otrolig utveckling till idag då den ligger på runt 550-560. Det är cirka 3 gånger pengarna på 9 år utan att ta någon större risk. Så kanske därför bör man inte lägga mer vikt på denna nedgång mer än att det är en enkel hemtagning av lite vinster.

Trumps USA och Nordkorea
Det är svårt att tro att Trumps cirkus och den spända stämningen mellan Nordkorea och omvärlden inte spelar in i den senaste tidens nedgång och för att vara ärlig så kan vi inte bortse från detta. Dock så tror jag inte att man ska se spänningen mellan Nordkorea och omvärlden som något mer än att detta är något som rör sig i vågor. Vi har varit i liknande situationer förut och även om krig och oroligheter aldrig är bra så är sannolikheten att ett krig mellan USA och Nordkorea bryter ut små. Detta handlar enligt mitt tycke om att Trump försöker skifta fokus från sin svaga inrikespolitik mot utlandet för att vinna poäng. Detta är något som amerikanska presidenter brukar göra då de tappar stöd hemma och har faktiskt varit ett bra framgångsrecept.

Vad det gäller Trump i övrigt så måste jag medge att jag är besviken på ett sätt och glad på ett annat. När vi insåg att Trump skulle bli USAs president så blev jag å ena sidan glad och å andra sidan lite nervös. Jag är en person som gillar att det sker saker och att placera en joker i kortleken var precis det jag ville ha. Sedan fanns det bra saker i hans politik som jag såg fram mot, sådant som skattelättnader och nya infrastrukturprojekt. Så med detta sagt så kunde man förvänta sig lite gungning på börsen och om hans löften infriades så skulle vi få se en fortsatt stark börs. Just nu ser det dock ut som nästan inga av hans större löften kommer att infrias och att han verkar vara mer intresserad av att blanda in USA i olika röror som, Venezuela, Nordkorea och mellanöstern. Vilket för den delen är tvärtom vad hans slogan var,``America first´´. Vi får även inte glömma bort att vita huset verkar vara ett hotell där man enbart verkar få stanna en stund innan man själv lämnar eller innan Trump visar dig dörren. Detta gör att USA som har varit världens ljuspunkt under de senare åren för ekonomisk tillväxt ser ut att vara utan någon pålitlig förare. Om ekonomin i USA skulle sakta in under det kommande året så får vi nog ta oss en funderare om konjunkturen är på toppen och kanske till och med nedåtgående.

Europa och Kina
När det kommer till Kina så ser vi återigen en liten förbättring i ekonomin och även om det är lite för tidigt att säga så kanske Kina i alla fall för tillfället är tillbaka på rätt väg igen. Det bör dock noteras att Kina har under en period återigen stimulerat ekonomin kraftigt och att vi ännu inte vet vad dessa effekter blir på lång sikt. Det kan likaväl ta stopp under nästa kvartal som att det fortsätter gå bra för landet i öst, det kommer nog bli viktigt att inte bara följa den ekonomiska utvecklingen men även att följa arbetet med nya reformer och fortsatta stimuleringar i Kina. Om nya reformer skulle utebli eller att man slutar med stimuleringar så bör man dra åt sig öronen och kanske sälja Kina.

Europa å andra sidan ser faktiskt väldigt starkt ut och även om börserna även här har fått sin del av den mer oroliga omvärlden så kan jag inte direkt se att varken Europa eller Sverige ser ut att vara på väg mot någon större nedgång i ekonomin. Bolag har visserligen skruvat ned sin guidens lite under början av andra delen av 2017 men detta är som vanligt. Av natur så brukar förväntningarna vara höga inför det nya året och i början på detta innan analytikerna skruvar ned prognoserna under årets gång. Det är alltså inget nytt där. Det som går att lyfta fram lite extra för Sverige är att vi äntligen har kommit över inflationsmålet på 2% även om detta kan härledas till några enstaka engångsföreteelser. Detta gör att en höjning av räntan bör vara aktuell under början av 2018, men som vi vet lär inte riksbanken göra något innan ECB ger signal om att det är dags. Det ska dock poängteras att det är oklart om denna nivå på över 2% i inflation kommer att bestå eller om den ska ned igen under 2%.

Som en sommar brukar vara
Ni kanske har hört köp till sillen och sälj till kräftorna ? Detta stämmer väldigt dåligt visar det sig utan om du har köpt enligt denna praxis så har du sedan 2008 förlorat i snitt 0,1%per år. För sommaren 2017 sjönk börsen dessutom cirka minus 7%. Man bör dock inte dra för stora slutsatser av detta utan det som egentligen är intressant är att börsen under sommaren svänger mycket. Sommaren 2009 gick börsen upp 14% och sommaren 2011 sjönk den med hela 19%. Det jag vill säga med detta är att sommaren 2017 inte nödvändigtvis behöver vara början på en större nedgång för börsen eller ekonomin som helhet utan att nedgången mer är av typen business as usual.

Min egen känsla och vad jag vågar rekommendera
Jag är osäker på om den svenska eller den amerikanska börsen ska upp igen till samma nivåer som de var nyss på eller om de ska stå kvar på dessa nivåer, i alla fall för tillfället. Det som talar för att de står kvar på denna nivå är följande:

1. Ekonomin är redan på högvarv.
2. Det är osäkert politiskt.
3. Räntan bör snart höjas
4. Vi har haft några bra år och hemtagningar av vinster bör vara lockande.

Det som dock talar för en fortsatt uppgång är att det finns egentligen inget som talar för att ekonomin inte bör kunna fortsätta växa även de kommande åren. Om räntehöjningarna sker i lagom takt och konjunkturen står på sig så lär vi se betydligt högre nivåer. Det är dock osäkert på kort sikt om OMX ska upp 5-8% eller om den ska falla lite ytterligare. Så enligt mitt tycke bör man avvakta med att köpa svenska och amerikanska fonder som söker sig mot index. Satsa hellre på enskilda case där bolagen är mindre påverkade av hur övriga börsen rör sig.

Det jag istället skulle vilja rekommendera är att köpa breda fonder som inriktar sig på Europa. Just nu ser Europa området starkt ut och vi har fått in siffror som visar på en växande industriell verksamhet och sjunkande arbetslöshetssiffror. Dessutom så ser det bättre ut i länder som Grekland och i Italien, detta även om båda länderna fortfarande har en väg att gå. Ekonomin i Grekland ser ut att äntligen röra på sig i positiv bemärkelse och just nu ser det mer och mer ut som att Grekland kommer att klara i alla fall merparten av sina lånelöften. Vad det gäller Italien så har vi den politiska risken kvar men tack vare en smått kontroversiell lösning så kunde Italien rädda sin banksektor. Denna räddning var mer eller mindre nödvändig om vi ville undvika en nya bankkris. Vad det gäller drivande parter i Europa så bör vi hålla koll på Tyskland och Frankrike. Tyskland har länge varit den europeiska motorn men nu med Macron i Frankrike så kanske vi får se ett mer ansvarstagande Frankrike. Därför ser jag Frankrike som ett intressant case som specifikt land men i det lite bredare spektrumet så bör man kunna köpa Europa utan att behöva oroa sig för någon större nedgång.

Vad det gäller Kina så tycker jag att man bör nog kunna ta en chansning med 10-15% av sitt kapital och köpa något som är inriktat mot detta gigantiska land. Det som bör vara det främsta caset här är att den kinesiska staten fortsätter att stimulera ekonomin och fortsätter att genomföra nya reformer. På lång sikt bör man inte stanna utanför Kina då landet fortfarande kommer att växa och få ännu större inflytande på världsekonomin. Det kommer dock finnas perioder där den kinesiska ekonomin svänger en hel del och detta gör att jag inte helhjärtat kan säga att det är klokt att köpa Kina, men att krydda portföljen med Kina bör man definitivt överväga.

Slutsats
Så vad är min slutsats, ska börsen upp eller ned?. Jag tänkte vara diplomatisk här och säga att det är väldigt svårt att avgöra. Jag tror dock att man bör vara försiktig med att köpa för mycket svenska aktier och kanske undvika amerikanska för stunden, i alla fall tills dess att vi kan vara säker på hur det blir med Nordkorea och kaoset i vita huset. Det säkraste kortet just nu bör vara europeiska fonder och för den mer riskvillige så har vi alltid Kina med omnejd. Ett alternativ kan även vara att ligga med lite cash på fickan och invänta om det sker någon större korrigering på den svenska börsen för att då köpa in sig på lägre nivåer.

Med detta så får ni ha en fortsatt trevlig dag,

//RJE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar