söndag 21 maj 2017

Miljonbolagen i Höga Kusten del 3 (Peckas Naturodlingar AB)



Peckas Naturodlingar(Notering NGM 9 Juni)
Det här är kanske det bolag som sticker ut mest under min lilla serie av bolag från Höga Kusten och det som gör detta bolag unikt är inte några priser eller nomineringar utan det som gör detta bolag så unikt är deras affärsidé.

Det som får Peckas Naturodlingar att sticka ut från mängden är att detta är ett bolag som till 100% genomför sin verksamhet i ett kretslopp (varor, produkter och  tjänster som cirkulerar i ett slutet system). Dvs det är minimal nedskräpning och miljöförstöring av närområdet. Jag skulle vilja säga att detta är ECO 2.0.

Försäljning

Vanligtvis brukar jag i denna del gå igenom den försäljning som bolaget har men då detta bolag inte har någon inkomst/försäljning ännu så kommer jag mer att prata om de möjligheter som detta bolag har och mycket av detta kommer att självklart komma från vad bolaget själv har angett.

I deras första anläggning som placeras i Härnösand kommer de att producera ungefär 200 ton tomater och 20 ton fisk (regnbåge). Om vi då utgår från vad de själva har angett så gäller följande.
40–80 kr/kg (tomater) vilket betyder ett pris till kund på 80–160 kr/kg i butik. Motsvarande siffror för fisk är 70 respektive 140 kr/kg i butik. ( 200 000x 40 + 20 000x 70)= 9,4 miljoner kronor. Baserat till att de får ut 65 kg tomater per kg/m2

Detta är det exempel som de använder för att beräkna vilka intäkter de kommer att ha för den första anläggningen som kommer att ligga på 4000m2 där ¾ är avsett för tomatodling och resterande är för fiskodling. Om vi då använder oss av deras andra exempel vilket gäller en/flera stora anläggningar som de har planerat att bygga så hamnar vi på en yta av 100 000m2 och med samma fördelning så borde detta ge en omsättning på totalt 234 Mkr, varav tomater 195 Mkr och fisk 39 Mkr.

Då beräknas detta baserat på att priset till grossist blir lägre och landar på 30kr/kg för tomaterna och 60kr/kg för fisken. Men i detta exempel är även produktionen effektivare och inköp av foder och varor billigare.

Beräknad försäljning
För den första anläggningen har de räknat med en vinstmarginal om 15% vilket gör att bolaget landar på 1,4 miljoner. Rörelseresultat (EBITDA): 45% motsvarande 4,1 Mkr (exkl bidrag fr Jordbruksverket).

Vad det gäller den andra och de följande anläggningarna så har de räknat enligt följande: vinstmarginal 15-30% och det motsvarar då 35–70 Mkr.

Vad är deras affärsidé?
Alla kanske inte riktigt förstår hur bolagets affärsidé ser ut eller vad tomater har med fiskar att göra och därför kommer jag att i denna lilla del försöka att förklara detta. Deras affärsidé bygger på en ändå relativt gammal idé om att man kan odla grönsaker och andra produkter i ett kretslopp ( akvaponi ) utan att behöva släppa ut några gifter eller andra utsläpp. Allt är slutet inom samma system och inget går förlorat. För att göra det så tydligt som möjligt så tar jag även med bolagets egna beskrivning.

1. Odlingsanläggningen består av en fiskbassäng och ett växthus
2. Foder tillförs till fisken
3. Det näringsrika vattnet från fisken leds över till en grusbädd med tomatplantor.
4. Tomaterna tar upp näringen samtidigt som bakterier i grusbädden renar vattnet
5. Det renade vattnet syresätts och återförs till fisken
6. Det sker inga som helst utsläpp av avloppsvatten. Däremot dunstar en del av vattnet bort samt att växterna tar upp vatten. Totalt sett behöver ytterst lite vatten tillföras systemet.
7. 1 kilo fiskfoder ger 1-1,1 kilo fisk och 10-12 kilo grönsaker.

Detta sker dessutom i ett växthus vilket gör att under vintern så kan Peckas Naturodlingar jämfört med många andra svenska``bönder´´ fortsätta att producera närproducerade och miljövänliga grönsaker utan uppehåll. De kan därför tekniskt sett odla ekologiska meloner mitt under den svenska vintern i Sverige. Detta är väldigt unikt, spännande och faktiskt väldigt tekniskt om man jämför med traditionell odling.

Framtiden
Det finns mycket som talar för ett företag som Peckas Naturodlingar och en av de kanske främsta anledningarna till varför jag tror att bolaget kommer att lyckas är den ökade efterfrågan av miljövänlig och närproducerad mat. Bolaget har även en gedigen erfarenhet av just kretsloppsodling tack vare Pecka Nygård som själv har jobbat och testat sig fram under 20 års tid med denna typ av system.

Det som dock talar emot detta företag och som jag kommer att täcka lite mer utförligt i mina egna tankar är det att bolaget kommer att få det väldigt svårt att expandera utan att söka mer kapital. Bolaget kommer även att få det svårt att pressa upp marginalerna jämfört med många andra företag. Det går även inte att skala av delar av företaget eller öka effektiviteten så mycket mer än vad deras nivå kommer att ligga på vid start. Men trots detta så ligger bolaget rätt i tiden och jag tror att bolaget kommer att lyckas även om man inte ska förvänta sig någon raket. Just nu bygger de sin första anläggning som kommer att finnas i Härnösand och är beräknad att vara klar under september i år. Sedan kommer även arbetet med att finna en geografisk plats för den större anläggningen att sätta igång senare under året. Just nu siktar bolaget på att etablera denna anläggning i anslutning till någon följande städer, Göteborg, Stockholm och Malmö. Den anläggningen kommer att ligga på runt 40 000m2 och innan 2021 så har de beräknat att de ska vara uppe i 100 000m2 av odlingsbar yta.

Ett gott tecken är att redan nu är hela årsproduktionen från den första anläggningen uppbokad av Delta Grönt AB som levererar till de stora livsmedelskedjorna ICA, Coop och Axfood. De första to­materna beräknas att skördas i november 2017 och den första skörden från fiskodlingen sker förhoppningsvis i mars 2018.

Mina tankar

I denna del kommer jag att denna gång dela upp det i två delar och sedan får vi se vad det leder till. Det fanns helt enkelt mycket att fundera kring vad det gällde detta företag och eftersom det är mina tankar så kör vi bara på.

Det negativa
Jag har haft svårt att riktigt se det ekonomiska värdet i denna investering och det jag ständigt kommer fram till är att detta är ett konsumentföretag. Det är som ICA eller vilket annat företag som sysslar med produktion eller försäljning av mat och ska därför värderas därefter. Tillväxten kommer troligtvis vara god för företaget de närmaste 5-6 åren då det är under en uppbyggnadsfas men sedan kommer de att komma till en gräns där det är svårt att finna någon ytterligare tillväxt och det som då finns kvar att göra är att dela ut vinsten. Anledningen till detta är att även om efterfrågan för ekologisk mat kommer att öka så kommer det vara svårt att konkurrera med de billigare utländska alternativen. Jag tror helt enkelt inte på att människor kommer att betala 20-30% mer för en tomat, jag vet att jag personligen kommer inte att göra det.

Det som jag även har svårt med vad det gäller detta företag är att en stor del av värdet kommer att finnas i deras byggnader. Det kommer knytas upp en otroligt stor klump kapital de anläggningar som de bygger. Även om man betalar av dem under 20 år eller längre så kommer en betydande del av bolaget vara fastlåsta i fastigheter ett exempel på detta är följande. Till denna första anläggningen har bolaget köpt  mark  för 2,4 Mkr och beställt växthus för 16 Mkr. Detta sett till att bolaget är idag värderat till 55 miljoner. Det är en betydande del av företaget i en enda fastighet och då är det den lilla fastigheten på 4000m2.

Det som jag slutligen har svårt med i detta fall är risken med att hantera fisk i en större skala. Bolaget och dess nyckelpersoner har en god kunskap om kretsloppsodling, men då i mindre skala. Nu ska man göra detta i en skala som är gånger 1000 större. Det finns en risk där som kanske är underskattad, vad händer om själva skalan är ett problem? Vad händer om det visar sig att det system som de kommer använda sig av inte är lika effektivt eller lönsamt som det har varit i mindre system? Vad sker om olyckan är framme och fisken i en anläggning måste kasseras på grund av någon lus eller bakterie?

Det positiva
Nu har det varit en hel del negativt om detta företag från min sida i föregående sektion så nu är frågan finns det inget bra med detta företag? Jodå det finns en hel del saker som jag även gillar.

Jag ser detta företag som nämnt ovanför som ett konsumentföretag som t.ex. ICA. Behöver detta vara en dålig sak ? absolut inte, alla gillar ju stabila företag som oavsett konjunktur säljer sina produkter. Alla människor måste äta och varför inte då äta en tomat eller en regnbåge eller varför inte äta dem tillsammans? Så därför anser jag att detta bolag är ett bolag som bäst passar sig till den långsiktiga portföljen. Den kommer inte att ha den största tillväxten men den kommer att vara stabil och kanske växa med 4-5% procent per år och jag skulle tro att detta kommer att i framtiden bli en stabil utdelare.

Det jag även tycker om är det initiativet som man som företag tar. Man är trots allt först i Europa med detta koncept. I Asien och USA finns det dock liknande anläggningar och företag som riktar in sig på kretsloppsodling. Jag har länge följt ett kanske inte exakt liknande koncept men i alla fall väldigt nytänkande och det är http://www.plantagon.com/. Jag tror att i framtiden så kommer alla större städer ha sitt eget eller sina egna ``växthus´´ som försörjer dem med mat och kanske är Pecka en del av den framtiden. Tänk er att placera ett växthus i anslutning till varje stad med över 50 000 invånare, odla tomater, grönsaker, frukter och fisk. Allt på ett sätt som inte påverkar naturen på ett negativt sätt och som inte utsätter människor för onödiga gifter och kemikalier.

Sammanfattning
Jag tycker om tekniken och konceptet bakom Peckas Naturodlingar men just nu känner jag personligen att jag vill vänta innan en investering blir aktuell. Om den första anläggningen blir en succé så kommer jag att åter utvärdera min ståndpunkt och efter det möjligtvis köpa några aktier. Främsta argumentet jag skulle ge någon idag till att köpa denna aktie är nog följande, detta är en investering i framtiden och förhoppningen om att man då kommer att odla och försörja de större städerna via detta eller liknande system.

Intressanta nyckeltal för Peckas Naturodlingar AB

Ägarbild (tre största ägarna) innan nyemission
Disclaimer Jag vill som vanligt då jag pratar om aktier och företag lämna en disclaimer här i slutet av inlägget. Jag är ingen har ingen utbildning vad det gäller analysering eller ekonomisk rådgivning. Detta ska inte ses som en köp eller sälj rekommendation utan enbart ett inlägg där jag utvecklar personliga idéer och skriver om något som jag finner intressant. Jag är inte betald eller på något sätt kompenserad för att skriva om bolag. Detta är och ska enbart ses som mina personliga tankar.

I detta fall vill jag även påpeka att informationen som jag har att tillgå vad det gäller ägarbilden inte är uppdaterad sedan nyemissionen. Denna information är hämtad från deras Memorandum som de tog fram till emissionen och därför kommer denna bild idag se annorlunda ut. Företaget har även bara ett år med finansiellt underlag och bolaget har ännu inga intäkter.
Jag äger inga aktier i Peckas Naturodlingar och har aldrig gjort det. Jag har även ingen personlig koppling till företaget och har aldrig ätit någon tomat eller fisk från en kretsloppsodling.
Med detta så får ni ha det gott
//RJE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar