lördag 3 oktober 2020

Företag väntar med börsen



Dagens inlägg är gjort i samarbeta med David Wester från bloggarna forvaltarbrevet.com och http://borssmart.se/.

Med det sagt välkommen David,


Företag väntar med börsen 
Allt fler företag tar längre tid på sig att komma till börsen idag jämfört med för 20 år sedan. Amazon, Google och Apple var alla tidiga till börsen, mätt till dåvarande storlek. Idag får investerar vänta tills företagen har miljard värderingar innan möjligheten ges att ta del av uppsidan i tillväxtbolag. Kolla på Spotify, eller Uber som båda har väntat länge innan bolagen valde att notera en aktie på en allmän börs. Riskkapital håller i sina guldkorn längre på den onoterade marknaden och tenderar att notera bolagen när den största tillväxten redan har varit. 


Slack
Ett annat exempel är Slack, kommunikationsverktyget från Kalifornien, som noterades på en miljardvärdering för ett år sedan. Även om bolaget visar en 30% tillväxt har aktien minskat i värde sedan noteringen. Riskkapital som var tidigt i bolagets tidigaste finansieringsrundor visar nog andra siffror.
                            

Kameo
Förlorarna på det här är småsparare som får det svårare att ta det av bolag i tidigt stadie. Nya handelsplattform som exempelvis Kameo har till viss del försökt att adressera det här problemet genom att låta småsparare investera i onoterade obligationer främst inom byggsektorn. Forvaltarbrevet har skrivit ett omdöme efter att investerat i Kameo, där kan du läsa mer om vad det innebär att använda den här typen av tjänster.

Även om riskkapitalen fortfarande har en uppenbar fördel genom att de tidigt kan ta del av unga tillväxtbolag löser dessa nya plattformen lite av det stora gap som just nu finns på kapitalmarknaden.


David Wester, Förvaltarbrevet



Disclaimer 
Dagens inlägg är ett samarbete där David och jag har givit varandra möjligheten att i ett kort inlägg ge exponering till varandra. Ingen ekonomisk kompensation har förekommit, författaren har själv valt ämnet och ingen redigering har genomförts.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar