söndag 24 maj 2020

När grundades den första börsen

Börsen i Brugge 1309

När exakt människan började med organiserad börshandel är svårt att besvara och i slutändan blir det en definitionsfråga. Vad är en börs och vad är organiserad handel? För att inte glömma vad handlar man på en börs för att det ska anses vara en börs?


Som ni ser det blir en rent av filosofisk ekvation vilket påminner om en rubikskub. Jag kommer dock försöka besvara denna fråga genom att sno lite text från mig själv.

Modern eller omodern
Att byta varor och tjänster är någonting som är lika gammalt som de första primaterna och långt innan den första homo sapiens vandrade över jorden skedde den första transaktionen därför är det enklast om vi försöker begränsa kriterierna för en börs.

Dessa kriterier är följande:

1. Handeln ska vara organiserad.
2. Handeln ska vara återkommande.
3. Handeln ska ske i auktionsform.
4. Värdepapper som aktier, terminer och andra kontrakt ska kunna handlas via en börs.
5. Handeln ska bedrivas i eller under ett börshus oavsett om det är fysiskt eller digitalt.
6. Samtliga parter ska delta frivilligt.

Sedan måste vi även dela upp dessa börser i nutidens moderna börser och dåtidens gamla börser. Hur vi gör detta är relativt öppet för tolkning och beroende på var vi drar strecket i sanden kommer vi att få olika svar.

Några exempel på uppdelningar:

1. Dåtidens handel på de öppna slätterna i Europa och Afrika - Nutidens digitala börser.
2. Romarnas handel av kontrakt århundraden innan Jesus Kristus - Införandet av telefonhandel.
3. Medeltidens handel på stadens marknader och i värdhus - Grundandet av Nederländska Ostindiska Kompaniet 1602.

Texten idag kommer att gå in på samtliga exempel även om vi kommer att lägga fokuset på punkt 3.

Handeln på slätterna
Innan människan bodde i större samhällen och långt innan den första staden grundades bedrev vi handel. Ofta var detta byteshandel vilket skedde på bestämda platser där handeln främst drevs av viljan att kunna komma över varor och råvaror som annars inte var möjliga att införskaffa utan våld och plundring.

Denna byteshandel kunde bestå av två parter, en part ville byta björnskinn mot ett vapen eller redskap gjort av sten eller annat liknande material och en part vilket ville byta till sig en varm päls. Om de var överens om pris kunde ett byte av varor ske och en transaktion genomföras.

Detta var dock inte en organiserad handel eller en handel vilket bedrevs i ett börshus. Det var dessutom bara fysiska föremål och inte kontrakt eller värdepapper. Därav var detta inte börshandel.

Romarna
Romarna har grundat eller skapat många saker vi idag tar för givet och frågan är grundade de även världens första börs?.

Det som idag inte är lika känt som mycket av det vi annars får lära oss om romarna i skolan är att de faktiskt bedrev handel av kontrakt och tillgångar i en för den tiden organiserad handel. Det är även så att romarna var de första att forma de första företagen under namnet publicani vilket beroende på tolkning kan anses vara de första aktiebolagen.

Dessa publicani var små firmor av hantverkare vilka gick ihop för att tillsammans kunna buda på kontrakt när den romerska staten ville bygga ett nytt tempel, akvedukt eller en ny väg. Dessa kunde ibland växa till gigantiska verksamheter vilka anställde 100-tals om inte 1000-tals hantverkare. Ofta var dessa sponsrade av en eller flera senatorer vilka gjorde det i utbyte mot en andel av framtida inkomster och avkastning varav ett kontrakt skrevs mellan ``företaget´´ och sponsorn.

Dessa kontrakt eller avtal kunde sedan säljas eller köpas i Rom mellan romarrikets rika och inflytelserika individer.

Dock var även denna handel inte särskilt organiserad och handeln bestod av kontrakt vilka idag knappast skulle vara tillåtna för börshandel. Normalt bedrevs handeln även bara som en transaktion mellan två olika parter och inte i ett auktions liknande format vilket har blivit en viktig aspekt i modern börshandel.

Brugge 1309
Efter romarrikets kollaps kom sedan dåtidens ``aktiebolag´´ som sammanslutning i små firmor att dö ut och handel av olika kontrakt och avtal blev inte populärt innan mitten av medeltiden.

Under denna period kom handel av skulder och kontrakt i form av löften om kryddor och rikedomar från olika expeditioner att bli populärt. Det är även under denna period som sträckte sig mellan år 400-1400 som marknadsplatser ute på stadens torg kom att ersättas av handel vilket bedrevs inomhus i tehus eller värdshus. Vilket kan beskrivas som dåtidens börshus.

Den första kända värdepappershandeln vi känner till kom att upprättas 1309 i den belgiska staden Brugge vilket under denna period var västra Europas främsta handelscentrum och handeln skedde i hemmet hos en handelsman med det passande namnet Van der Beurze.

Handeln i det som kom att sedan kallas ``Börsen i Brugge´´ gjordes med främst varukontrakt eller dåtidens terminer. Denna handel bedrevs även regelbundet och under ett auktions liknande format vilket skulle kunna jämföras med den handel som bedrevs på de fysiska börsgolv i New York eller Stockholm.

Detta format kom sedan via sin popularitet att spridas över Europa och snart fanns det en handelsplats i alla större städer varav några bankirer i Venedig handlade med statliga statspapper under mitten av 1300-talet.

Det är även nu vi kan börja säga att den första omoderna börsen grundades även om det idag enligt en mer modern definition inte var en börs.

Antwerp 1531
Under 1400-talet kom sedan Antwerp att ersätta Brugge som västra Europas handelscentrum. Ett resultat bland annat från det att lågländerna Belgien, Nederländerna och Luxemburg slogs ihop under de så kallade Valois-Burgundy och Habsburg dynastierna.

Från att Antwerp hade runt 20 000 invånare under slutet av 1300-talet hade populationen vuxit till runt 100 000 mot mitten av 1500-talet och en stor del av denna ökning kom från att utländska handelsmän hade flyttat sin bas från Brugge till Antwerp.

Staden växte kraftigt i spåren av den ständigt växande koloniala handeln och under denna gyllene era byggdes stadens hamn ut, nya industrier som bryggerier, sidenväverier, sockerraffinaderier och en blommande diamantindustri grundades inom stadens portar.

År 1531 kom sedan ett nytt finansiellt centrum att grundas i och med att ett nytt börshus byggdes i Antwerp. Vilket är världens första byggnad byggd enbart i syfte att bedriva värdepappershandel. Innan 1531 hade majoriteten av handeln fortfarande skett i byggnader vilka i vanliga fall hade en annan funktion. Detta börshus var dock byggd för ett syfte och enbart detta syfte, handel med värdepapper.

Så där har ni svaret, den första börsen grundades 1531. Eller nu gör vi det för enkelt för oss. Även om denna börs egentligen lever upp till alla krav som ställs på en börs är det tyvärr inte Antwerp som får äran att bära titeln. Vi har nämligen ett ess kvar i rockärmen och det är börsen som kom att använda Antwerp som modell.

Amsterdam 1602
1602 gav det nyligen grundade Nederländska Ostindiska Kompaniet eller Vereenigde Oostindische Compagnie vilket var en sammanslagning av ett flertal mindre handelskompanier ut sina första aktiebrev.

Dessa aktiebrev är idag ansedd som de första aktierna och därför kom Amsterdam Stock Exchange att bli den första moderna börsen vilket tillhandahöll aktiehandel.

Vilket kan framstå lite orättvist mot tidigare börser men detta är den idag allmänt accepterade ``första´´ moderna börsen. Handel via denna börs var aktiv fram till 1997 då den slogs ihop med The European Options Exchange eller förkortat EOE vilket hade grundats 1978.

Idag börsen under namnet Euronext Amsterdam och ingår i Euronext vilket driver börserna i Amsterdam, Bryssel, London, Lissabon, Dublin, Oslo och Paris.

Börser grundade enligt den moderna definitionen sorterade efter årtal:

1. Amsterdam Stock Exchange, 1602.
2. Paris Stock Exchange, 1724.
3. Philadelphia Stock Exchange, 1790.
4. London Stock Exchange, 1801. Ersatte Royal Exchange, 1565 (1571).
5. Milan Stock Exchange, 1808.
6. New York Stock Exchange, 1817.
7. Frankfurt Stock Exchange, 1820.
8. Madrid Stock Exchange, 1831.
9. Toronto Stock Exchange, 1861.
10. Bombay Stock Exchange, 1875.

Stockholms Fondbörs
Tyvärr brukar de ekonomiska historikerna missa mindre länder som Sverige trots att vi alltid har varit ett relativt modernt och nytänkande land.

Under 1600-talet hade även handel av olika råvaror blivit ett vanligt inslag på Stortorget i Gamla Stan. Det skulle dock dröja fram till år 1767 innan stadens borgare och handelsmän bestämde att ett börshus skulle finansieras och byggas.

Bygget stod klart för invigning år 1778. För invigningsceremonin var Gustav III på plats och invigningen skedde i stora börssalen. Gustav var även på plats 8 år senare för att instifta grundandet av den Svenska Akademien år 1786.

Dock kom den aktiva börshandeln enligt den moderna definitionen att dröja till år 1863 och det är även detta år vilket grundandet av Stockholms Fondbörs brukar tillskrivas.

Stockholm blir världens modernaste börs
Om vi sedan hoppar framåt nästan 100 år i tiden till 1980 - 1990-talet kom sedan börsen i Stockholm att bli världens modernaste börs då hela börsen under en period var den enda börsen i världen vilket var helt datoriserad efter upphandlingen av det då nya systemet SAX.

Idag heter den svenska börsen Nasdaq OMX Stockholm eller Nasdaq OMX Nordic som då innefattar våra nordiska grannar och deras börser i Helsingfors, Köpenhamn, Island, Tallinn, Riga, Vilnius.

Sammanfattning
Vad är då svaret på frågan när grundades den första börsen ? Det är som ni förstår en lite komplicerad fråga vilket kräver lite definitions gymnastik. Är det 1309, Börsen i Brugge vilket fick sitt namn från Van der Beurze vilket påminner lite väl mycket om ordet börs eller är det år 1531 då den första byggnaden stod klar vilket hade byggts för enbart ett syfte, värdepappershandel.

Eller ska vi använda den mer moderna definitionen och svara år 1602 vilket är det år de första aktiebreven skapades. Eller för den delen ska vi hoppa fram till nutid och svara Stockholmsbörsen 1990-tal eftersom det är då börsen blev helt datoriserad.

Det enkla svaret är år 1602 vilket de flesta akademiker och av alla saker Guinness World Record är överens om. Du kommer i alla fall inte få fel på ett prov eller tenta i ekonomisk historia om du svarar år 1602 det garanterar jag.

Om några århundraden kanske kommer svaret på när grundades den första moderna börsen vara Stockholmsbörsen men till dess, svara Amsterdam 1602.

Mvh
RJE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar