söndag 23 juli 2017

Whisky som investering




Inte så oväntat så kommer det här en uppföljare på mitt föregående inlägg och denna gång kommer jag att prata om whisky som en ren spekulativ investering. Det vill säga man köper enbart whisky för att sälja det vidare med vinst.

Att notera är att whisky som alla andra investeringar innebär en risk och att pris kan både gå upp och ner i värde. Historisk avkastning kommer och behöver inte nödvändigtvis reflektera utvecklingen framåt.

Skillnad mellan whisky och whisky
Innan vi börjar prata om siffror och generellt om whisky så ska vi göra en sak klart för oss. Det finns en skillnad mellan whisky och whisky. Om du går in på systemet idag och köper en Jack Daniels för 1000 kronor så kommer den om 10 år att vara värd 1000 kronor, eller det pris som just då gäller för en Jack Daniels (inflationsjusterat). Du kommer därför inte bli framgångsrik investerare om du enbart köper de flaskor som finns på systemet utan du måste anstränga dig lite mer än så.

Vanligtvis så ska du tänka följande:

1. Är detta ett populärt märke bland whiskykännare ?
2. Är detta ett speciellt släpp, dvs är det ett begränsat antal flaskor ?
3. Tid och tålamod, detta är universellt med alla investeringar. Alla flaskor dubblar inte sitt värde från ett år till ett annat utan ibland handlar det om att låta dem stå undangömd i några år.

Det finns självklart fler saker att tänka på men detta är en bra början. Ett exempel är Box, The Festival 2014 som lyder följande:


1. Box är ett väldigt populärt märke idag och har lyckats göra sig ett namn inte bara i svenska whisky kretsar utan har även fångat ett internationellt intresse.
2. Släppet är speciellt då det enbart sker en gång om året och det är fysiskt på Box whiskyfestival. Det som gör The Festival 2014 så speciell är att det är det första festival släppet och att det enbart släpptes 700 stycken flaskor.
3. Det är ingen gammal flaska men kan idag vad jag vet köpas för över 6000 kronor, om man ens får tag på en. Att det idag troligtvis finns mindre än 700 flaskor kvar och att det försvinner en flaska eller två varje år gör flaskan ännu mer unik. Det skulle inte vara dumt att förmoda att inom 10-15 år så finns det enbart 200 flaskor kvar och att värdet på dessa då kan vara på runt 20-30 tusen.

Detta kan jämföras med en vanlig Jack Daniels:

1. Det är ett väldigt populärt märke.
2. Den vanliga versionen av Jack Daniels görs i tusentals om inte miljontals flaskor varje år. Vilket gör den väldigt vanlig och inte det minsta speciell.
3. Dessa flaskor är normalt inte gamla och dricks normalt upp vid köp eller hamnar i det vanliga spritskåpet för framtida konsumtion. På grund av att dessa inte numreras eller släpps i någon specifik upplaga så kommer inte tid påverka flaskans värde.

Förvaring
Då det spelar mindre roll för en whisky vart förvaringen sker så är det en ganska enkelt att samla på några flaskor. Som regel ska en flaska whisky helst stå i en mörk miljö som inte utsätts för några kraftiga temperaturskillnader. Därför brukar en överbliven vrå eller ett hörn i källaren fungera utmärkt för detta ändamål. Man ska dock inte glömma att fukt kan förstöra en flaska då korkar av metall kan rosta och etiketter kan förstöras/blekna.

Viktigt att poängtera är att en whisky inte blir bättre av att lagras i en källare som ett bra vin gör. När whiskyn är på flaska så kommer den att hålla samma kvalité och enbart den kvalitén oavsett hur länge den ligger i källaren.

Saker som påverkar priset på en flaska vid försäljning

1. Märke och popularitet
2. Antal flaskor och serie
3. Finns kartong och förpackning kvar om detta fanns med vid orginal köpet
4. Hur ser etikett och kork ut på flaskan
5. Hur ser vätskenivån ut, en flaska som är fylld till övre hals kan vara bra mycket mer värd än en flaska som enbart är fylld till skuldran.
6. Finns bryggeriet kvar, flaskor som kommer från ett bryggeri som inte längre existerar brukar få en bra utveckling.
7. Allmän trend i whiskyvärlden. Under de senaste åren har asiatisk och främst japansk whisky blivit väldigt populär. Att ligga före eller följa trenden kan vara lönsamt om man kommer in i rätt tid. Kanske kommer svensk whisky vara nästa trend ?

En ETF för Whisky?
Vad är en ETF? En ETF är en börshandlad fond som går att handla direkt via börsen som en aktie men består likt en fond av ett antal olika innehav.

Om man är sugen på att investera i whisky genom sitt sparande men inte vill köpa en flaska så kan man idag köpa några andelar i WSKY ( Spirited Funds/ETFMG Whiskey & Spirits ETF ).

WSKY investerar enbart i företag som producerar alkoholhatliga drycker och täcker därför destillerier, bryggerier, distributörer samt företag som producerar mixers för användning med whisky. För att ingå i denna fond så måste dock bolagen uppfylla några krav. Marknadsvärdet måste bland annat vara minst 900 miljoner kronor och eller ha en försäljning på minst 4,5 miljarder kronor.

Fonden har i skrivande stund lyckats mäkta med smått otroliga 20,44% i uppgång sedan årsskiftet vilket kan jämföras med OMXS30 som enbart har mäktat med 4,23%, detta kan även jämföras med min Sverigefond som stannar på 9,00%. Det som även gör detta lite extra imponerande är att fonden har enbart gått att köpa sedan december förra året, så fonden är inte ens ett år gammalt.

Vad det gäller den globala whiskymarknaden så spås den enligt analytiker öka med cirka 40% de kommande fem åren. Denna ökning kommer främst att drivas av en förändrad livsstil, en ökad efterfrågan av närproducerade och ekologiska whiskyprodukter och nya konsumtionsvanor i främst asiatiska länder som Kina. Detta kombinerat bör kunna påverka utvecklingen för destillerier och dess försäljning i positiv bemärkelse. Annars brukar whisky beskrivas som icke-cykliska konsumtionsvaror. Vilket gör att de inte följer de vanliga ekonomiska cyklerna som hög- eller lågkonjunktur utan drivs mer av hur människor förhåller sig till alkohol.

ETF Managers Group har idag 11 miljarder kronor i totalt förvaltat kapital. Förvaltningsavgiften i fonden är 0,75 procent. Likviditeten i fonden är dock ganska dålig och köp- säljkurser kan variera kraftigt.

10 största innehaven:

Diageo 23,92 %
Pernod Ricard 14,18 %
Brown Forman Corp 7,31 %
MGP Ingredients Inc New 4,85 %
Thai Beverage Plc 4,78 %
Davide De Campari 4,74 %
Marie Brizard Wine & Spirits 4,67 %
Remt Cointreau 4,67 %
LVHM Moet Hennessy 4,57 %
Distell Group LTD 4,47 %

http://www.spiritedfunds.com/
Fakta och siffror från Rarewhisky101

Rarewhisky101 är en sida som tillhandahåller information och uppdaterar det kända Rare Whisky Apex 1000, vilket är ett index som mäter utvecklingen på brittiska auktioner för whisky. För att förklara det kort så är det världens mest komplexa index över de 1000 flaskor som just nu har bäst utveckling bland det som kallas ``Rare whisky´´. Förutom detta så finns det även sub segment som Icon 100 Index, Japanese Icon 100 Index och RW Negative Indices. Vilket följer utvecklingen av de bästa 100 ikoniska flaskorna, de 100 bästa japanska flaskorna och de flaskor som presterar sämst.

Notera: Informationen gäller främst skotsk whisky och det är data hämtad från engelska auktioner. Att springa på någon information för svensk whisky är dock omöjlig.


Under 2016 så såldes det flaskor av whisky på den engelska auktionsmarknaden till ett värde om 14,21 miljoner pund. Detta är en ökning med 48,64% från 2015 som var på 9,56 miljoner pund. Denna ökning är dessutom större än den totala försäljningen för 2013 som landade på 4,65 miljoner pund. Det är dessutom ett stort steg från den marknad som var under 2010 som landade på 1,17 miljoner pund.

Antalet flaskor som såldes på auktion i England ökade med 35,21% från 43,458 flaskor till 58,758 flaskor under 2016.

Den bästa utvecklingen för en serie var The Macallan Vintage 18-år, vars buteljeringar från 1965 till 1990 ökade i värde med 142,10% 2016. Vilket gjorde att flaskor som 2015 hade kostat 19 tusen pund steg till ett värde om cirka 46 tusen pund.

Det breda, Rare Whisky Apex 1000 indexet steg med smått osannolika 38,37% vilket kunde jämföras med utvecklingen för 2015 som stannade på 14,36. Det negativa indexet utvecklade sig fortsatt negativt med ett fall på -1,64% vilket kan jämföras med -2,26% 2015.



Den dyraste flaskan att säljas i England på auktion under 2016 var en flaska av Yamazaki 50-år som såldes via londonbaserade Whisky Auction Ltd för 62 tusen pund.

Disclaimer
Det blev mycke om whisky idag och för att avsluta detta inlägg så vill jag lämna en disclaimer. Whisky är som alla andra investeringar och inget undantag. Flaskor kan öka och sjunka i värde och aktier för bolag som sysslar med destillering kan sjunka i värde. Exempel på detta är t.ex. 2014 års Select Reserve från Clynelish som såldes för 500 pund vid släpp och som idag handlas till runt 250 pund. Detta trots att släppet gjordes på mindre än 3000 flaskor och att whiskyn enligt dem som har druckit den finner den bra. Ett annat exempel är vår egen svenska tillverkare Mackmyra som vid notering 2011 värderades till 340 miljoner kronor, men som idag värderas till 147 miljoner. Intressant är även att deras första släpp PRELUDIUM:01 kostade 400-500 kronor vid släppet 2006 för att sedan kosta närmare 6000 tusen kronor som högst under en period. Dessa går dock att få tag på idag för 1200-1500 kronor.

Med detta så får ni ha en fortsatt bra dag,

//RJE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar