söndag 20 augusti 2017

Det digitala fönstret



Världen som vi ser den är i ständig förändring och för några år sedan så var det inte samma självklarhet att finnas på Facebook eller att få nyheterna digitalt direkt ned i mobilen men detta är idag lika naturligt och lika självklart som att kliva upp på morgonen. Detta har bidragit till en hel del positiva saker som att hålla kontakten med vänner, nära och kära, enkelheten att följa med vad som sker i världen och att lära sig något nytt. Allt detta gör det dock viktigare än någonsin att ta kontroll över sitt eget digitala jag och forma det efter vad man själv önskar att vissa. Detta är något som jag kommer att prata om idag.



Facebook
Jag är inte riktigt säker på när jag hörde det för första gången men jag har för mig att det var min gymnasielärare i svenska som under mitt arbete med att skriva ett eget CV påpekade hur viktigt det är att även kontrollera vad som finns upplagt på din Facebook. Det var/är nämligen inte ovanligt att företag gör en snabb kontroll av ditt offentliga flöde innan de anställer dig som person, detta för att undvika personer med personligheter som inte stämmer överens med företagets bild och profil. Det kan därför vara ska skadligt att dela vissa länkar, lägga upp bilder med fester och alkohol men även innehåll som rentav kan vara olagligt eller på gränsen till det.

Det jag vill säga med detta är att när du lägger upp en bild eller gillar en länk/hemsida/artikel så kan detta i värsta fall komma tillbaka och påverka dina chanser att få ett drömjobb och att därför vårda ditt digitala fönster bör vara av ett intresse för dig.

Hemsida, Blogg, Podcast eller Youtube(Varumärke)
Nu är jag väldigt bias i detta fall då jag skriver detta till en blogg och har en egen hemsida som handlar om ekonomi men idag kan det vara positivt att skriva om sin hobby eller det man för den delen finner är intressant. Det kan även vara ett alternativ att starta en egen Podcast eller Youtubekanal om detta är mer din grej. Att göra detta är kanske förutom ett bra sätt att få ur sig lite ideér och uttrycka sig på ett nytt sätt, även ett ypperligt tillfälle att få kontakt med likasinnade. Det kan även vara som i stycket ovanför en fördel då din ``framtida´´ arbetsgivare gör en sökning av ditt namn och finner att du faktiskt har ett intresse för det jobb som du ansöker om. Du kan på detta sätt använda din hemsida, blogg, Podcast eller Youtubekanal som ett digitalt CV och ett digitalt fönster där du visar vem du är. Ibland kan även dessa intressen utveckla sig till ett jobb i sig tack vare annonsintäkter. Det kan även vara så att personer som driver ett företag erbjuda dig ett jobb på grund av att de har hittat dig via bekanta eller kanaler som de är aktiva i. Jag har även sett exempel på personer som har sökt jobb som utvecklare eller webbdesigner och fått dem tack vare att de hänvisat till deras arbete som publicerare.

Se personer som Pewdiepie, Kenza, Isabella Löwengrip och Zlatan. Dessa personer har en sak gemensamt och det är ett starkt varumärke som de har byggt upp under en lång och framgångsrik karriär som Youtuber, bloggare, entreprenör, designer och fotbollsspelare. Av dessa personer så kan man bland annat se att ``Blondinbella´´ idag nästan helt lämnat sitt gamla liv och skapat sig ett nytt som framgångsrik entreprenör och investerare. Allt detta genom att först driva en blogg. Där kan man verkligen säga att Isabella är drottningen på att ta hand om sitt digitala fönster.

Styr vem du är
Idag använder många människor medier som Facebook, Instagram och Twitter för att visa den bästa sidan av sig själva eller i korthet den sida som de vill att omvärlden ska se. Även jag faller för detta tryck vilket kanske inte är så ologiskt då människor är av natur väldigt egoistiska och måna om att visa den bättre sidan av sig själv. Detta gör att tack vare internet så kan du styra vem du är eller vem du vill vara genom att ta kontroll över vad det är för information som finns om dig på internet och olika medier. Detta är bland annat något som många kända kvinnor och män gör och en av dem mer kända är nog Elon Musk. Han är kanske mest känd som grundaren av Tesla och killen som vill ta människan till Mars men det är även allmänt känt att Musk i allra högsta grad försöker kontrollera vad som sägs och skrivs om honom.

Ett tips är att läsa boken Elon Musk : Tesla, SpaceX och jakten på en fantastisk framtid som ger läsaren en viss uppfattning om just hur mån Musk är om att få ge sin bild av sin historia och av vem han är och vem han vill vara. Om du skulle citera Musk fel eller skulle missförstå honom så kommer han definitivt berätta detta för dig genom att först läxa upp dig och sedan ge dig ``rätt´´ information.

Med detta vill jag säga, var inte lat. Då vårt liv snart finns registrerat och kopierat direkt till någon server eller central som en digital kopia av er själva glöm inte att behålla kontrollen över denna klon. Låt inte Facebook eller Google styra över er värld, ta kontroll över den och bli er egen härskare över ert eget digitala fönster.

Överdriv inte
Saken är den att när det gäller internet så är en kommentar eller en bild som tas bort alltid kvar, den försvinner inte även om inte du kan se den. Ett digitalt spår lämnas alltid kvar och för dem som är hängivna så går det alltid att finna denna information. Detta gör att om du idag skulle skriva något dumt eller korkat så kan detta komma tillbaka och bita dig i rumpan om 10 år. Ett vanligt misstag som om och om igen dyker upp om man följer någon källa av kändisskvaller är att dessa kändisar väldigt ofta faller i fällan för att manipulera eller överdriva bilden av sig själv. Vilket väldigt ofta handlar om att de photoshopar sina bilder till gränsen att de ser ut som en annan person. Sådant går att kontrollera. Detta gäller även att ange information som är direkt falsk, denna information går idag att kontrollera via en enkel sökning på Google. Om du skulle skriva att du har varit chef på en specifik firma så kan jag nästan garantera att det går att finna en hemsida för detta företag och kontrollera denna information genom att söka på ditt namn i deras databas. Hur skulle det då se ut om någon skulle avslöja din lögn?

Detta är tyvärr dock något som är väldigt svårt i ett samhälle som vårt där bilden av oss själva ständigt förvrängs eller manipuleras oavsett om vi vill det eller inte. Men ett tips är att ställa sig själv frågan, vad är den negativa reaktionen eller konsekvensen om jag blir påkommen? Är de fördelar som jag får från att ```fuska´´ värt det?

Sammanfattning

Så för att summera detta spretiga inlägg så vill jag lyfta fram några saker som jag vill att du ska ta med dig. Se de digitala fönster och medier runt omkring dig som en del av dig i det moderna samhället och inte som något ont. Marknadsför gärna dig själv via dessa platser men gör inte det till överdrift och undvik att ändra på fakta och skapa en bild av dig som inte är sann. Du ska dock inte låta omvärlden tränga sig in i ditt fönster utan det är du, du som person som ska styra över det. Använd Facebook, Instagram,Twitter, Blooger, Podcast och Youtube som verktyg för att skapa ett personligt varumärke runt vem du är och vad du gör. Du vet aldrig när du kan få hjälp av att ha ett starkt personligt varumärke. Det kanske rentav hjälper dig framåt i karriären om du som mig skriver en blogg om ekonomi.

Met detta så får ni ha det gott,

//RJE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar